Η κατάντια του αθλητισμού στη Ρόδο

Την περιπέτεια που είχε με το γιο του, θέλοντας να παρακολουθήσει τον αγώνα μπάσκετ του Κολοσσού με την ΑΕΚ, καταγγέλλει ο κ. Γιώργος Ντάκας, που αναφέρει σε επιστολή του τα εξής:

«28η Οκτωβρίου, απόγευμα στη συννεφιασμένη αλλά πάντα σαγηνευτική Ρόδο. Ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε όμορφες αθλητικές στιγμές, με τον Κολοσσό μας, να αντιμετωπίζει την ΑΕΚ, που φαντάζει αδύνατον να σταματήσει την ομάδα των θαλασσί της πόλης μας. Τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια, ζούμε τέτοιες στιγμές, όμορφες, στο Βενετόκλειο, μαζί με όλη την οικογένειά μου. Το όμορφο κλίμα, η σχεδόν ίδια φιλική παρέα στη Θύρα 1, αλλά και η αγάπη μας για τον ΚΟΛΟΣΣΟ, επέτρεψαν να συμμετέχουμε αδιάλειπτα στα παιγνίδια της ομάδας μας.

Ξεκινήσαμε, εγώ και ο 22χρονος γιός μου, για το Βενετόκλειο νωρίς, για να αποφύγουμε τα στριμωξίδια, αν και είχαμε προμηθευτεί τα εισιτήρια μας, από το διαδίκτυο. Ο Σταμάτης, φίλος του Παναθηναϊκού, φόρεσε την πράσινη ζακέτα της αγαπημένης του ομάδας, επειδή μία ώρα μετά το ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΑΕΚ, θα γινόταν το ΠΑΟ - ΟΣΦΠ στο ποδόσφαιρο και αμέσως θα φεύγαμε για το χωριό, για να το παρακολουθήσουμε.

Πριν φτάσουμε στο προαύλιο του γηπέδου, ακούσαμε τα νταούλια που παραπέμπουν σε τύμπανα του πολέμου. 'Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ντυμένοι στα κιτρινόμαυρα. Μια αγέλη, που μια φορά το χρόνο, προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της. Η Ρόδος είναι μια ήσυχη και υποδειγματικά φιλόξενη πόλη, σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις. Η ατμόσφαιρα, ειδικά στο Βενετόκλειο, από φιλική έως οικογενειακή. Πλησιάσαμε λοιπόν στην Είσοδο του γηπέδου, αμέριμνοι όπως πάντα. Αλλά φευ !

Πριν να αντιληφθώ τι συμβαίνει, ακούω κάποιους από την αγέλη, να βρίζουν με το γνωστό τους λεξιλόγιο, αυτό της Τρούμπας, που χρησιμοποιούν και στο σπίτι τους, το Σταμάτη. Ποιο ήταν το έγκλημα του; 'Ότι φορούσε ζακέτα, διαφορετικού χρώματος από τη δική τους. Στα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα, επιχείρησαν να τον λιντσάρουν, χωρίς να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Αμέσως προσέφυγα στους Άντρες της ΕΛΑΣ, οι οποίοι παρακολουθούσαν ατάραχοι και απλοί θεατές, τους κιτρινόμαυρους αλήτες.

Όταν τους είπα σε έντονο ύφος, γιατί παρακολουθούν και δεν επεμβαίνουν, για να προστατέψουν το παιδί μου, που δεν είχε προλάβει ούτε να ανοίξει το στόμα του, δεν αντέδρασαν καθόλου. Μόνο ένας απ' αυτούς μου ψιθύρισε στ' αυτί: Είναι αλήτες. Τίποτε άλλο. Ευτυχώς, κάποιοι πολίτες, κατάφεραν να τον αρπάξουν από τα νύχια τους και να μας συνοδέψουν στο εσωτερικό του γηπέδου, όπου καθίσαμε στις θέσεις μας.
 


Λίγα μέτρα δίπλα μας ήταν ένας αστυνομικός με πολιτικά, που μπροστά στα μάτια του, προσπαθούσαν να λιντσάρουν το παιδί μου. Κατευθύνθηκα προς το μέρος του και τον ρώτησα, γιατί έμεινε θεατής, στο παραλίγο έγκλημα και πήρα την αφοπλιστική απάντηση ότι ο γιος μου προκάλεσε με την πράσινη φανέλα που φορούσε και μου πρότεινε να φορέσει άλλη φανέλα !!!! Μάλιστα κύριοι, για την Ελληνική Αστυνομία, είναι κακούργημα, να φοράς την πράσινη φανέλα, σε αγώνα καλαθοσφαίρισης μεταξύ δύο ομάδων, άσχετης με τα χρώματα των διαγωνιζομένων, σε ένα γήπεδο που είναι εκκλησία σε κάθε αγώνα.

Δυστυχώς, κύριε Διοικητά της Αστυνομικής Διοίκησης Δωδεκανήσου. Αυτή η νοοτροπία και η συμπεριφορά των ανδρών της ΕΛΑΣ, νομίζω δεν συνάδει με την αποστολή τους, που είναι η προστασία των πολιτών, από την αυθαιρεσία και την παραβατικότητα αυτών που εδώ και χρόνια απομάκρυναν τις οικογένειες και τους φίλους του αθλητισμού, από τους αθλητικούς χώρους.

Αλγεινή εντύπωση όμως προκάλεσε, η απαράδεκτη και πρωτοφανής συμπεριφορά της Διοίκησης του Κολοσσού, η οποία, διά του Διευθυντή της κ. Γκοτζογιάννη, αντί να βρει δύο λόγια συμπαράστασης για την αήθη επίθεση που δεχτήκαμε, προφανώς με απαίτηση του αστυνομικού με πολιτικά, ζήτησε από το Σταμάτη, να φορέσει μια μπλούζα του Κολοσσού, προκειμένου να εξευμενίσει τους χουλιγκάνους οπαδούς της ΑΕΚ, δείχνοντας με τον πιο ειδεχθή τρόπο, την επιλογή του, ανάμεσα σε μια οικογένεια πιστών φίλων του Κολοσσού και μιας αγέλης ανθρωπόμορφων χουλιγκάνων και μάλιστα ξένης ομάδας.

Στο σημείο αυτό, προτίμησα να εξαργυρώσω τα εισιτήριά μας και να αποχωρήσω από το γήπεδο, στο οποίο θα ξαναπατήσω, μόλις ο Γκοτζογιάννης αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω, αλλά και να συγχαρώ, το μέλος της Διοίκησης της ΑΕΚ, ο οποίος έζησε από κοντά τα τεκταινόμενα και εκ μέρους της επίσημης ΑΕΚ, ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά των οπαδών της, δείχνοντας έτσι τη διαφορά φιλοσοφίας, μεταξύ μιας σοβαρής διοίκησης και ενός αστείου "διευθυντή", που συγκυριακά, μπορεί να εκπροσωπεί την αγαπημένη ομάδα του τόπου μας, σε καμία όμως περίπτωση, τα αισθήματα και την κουλτούρα των Ροδιτών.

Ζητώ από τους μετόχους του Κολοσσού και ιδιαίτερα από τον κ. Χατζηλαζάρου, γνωστούς για τα Ροδίτικα αισθήματα τους, να απομακρύνουν άμεσα τον κ. Γκοτζογιάννη, από τη θέση του Διευθυντή της ομάδας μας. Περιμένω δε από τον Αστυνομικό Διευθυντή, να πράξει τα δέοντα, για να αποκαταστήσει το κύρος και την έξωθεν καλή μαρτυρία της Αστυνομίας.
Γιώργος Ντάκας».