Σταδιακή μείωση  της κρουαζιέρας στην Ρόδο

Με πτώση της τάξης του 12% «κλείνει» η τουριστική περίοδος στο θαλάσσιο τουρισμό φέτος στη Ρόδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το τμήμα ασφαλείας του δημοτικού λιμενικού ταμείου νότιας Δωδεκανήσου στο λιμάνι.

Η σεζόν τερματίστηκε με το τέλος του Νοέμβρη, καθώς το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, δεν αναμένονται κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Ρόδου.

Κατά τον απολογισμό λοιπόν του έτους που έγινε,  αποδείχτηκε ότι φέτος κατέπλευσαν στο λιμάνι μας μόλις 247 κρουαζιερόπλοια με τα οποία μεταφέρθηκαν 274.961 άτομα. Το 2016 ο αριθμός των πλοίων ήταν μεγαλύτερος καθώς τα κρουαζιερόπλοια είχαν ανέλθει σε 299 με 314.689 επιβάτες.

Αντίστοιχα, το 2015 τα νούμερα ήταν ακόμα πιο υψηλά μετά από δύο χρονιές κατά τις οποίες ο θαλάσσιος τουρισμός γνώρισε μεγάλη καθίζηση. Δυστυχώς, μετά από αυτή τη χρονιά που έδειξε να αρχίζει να ανακάμπτει, στη συνέχεια σημειώθηκε κάμψη, κυρίως λόγω των συγκρούσεων στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή που επηρέασαν τα προγράμματα των εταιριών.

Ενδεικτικό του προβληματισμού και της κρίσης που γνωρίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι και το γεγονός ότι αυξάνονται οι “νεκροί” μήνες κατά τους οποίους κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν επισκέπτεται το νησί. 

Έτσι, για παράδειγμα, εκτός από το Δεκέμβριο και τις αρχές του 2017 κατά τους οποίους δεν είχαμε κρουαζιερόπλοια στη Ρόδο, κενούς μήνες θα έχουμε και στις αρχές της νέας χρονιάς, καθώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα, δεν έχουν δηλωθεί προσεγγίσεις για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2018.

Η σεζόν θα ανοίξει εκτός απροόπτου το Μάρτιο με τα πλοία της εταιρίας Louis. Για την ιστορία ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι το έτος 2001 είχαν καταπλεύσει στη Ρόδο 799 κρουαζιερόπλοια με 416.584 τουρίστες, το 2007 κατέπλευσαν 729 κρουαζιερόπλοια με 684.132 τουρίστες και το 2009 κατέπλευσαν 635 κρουαζιερόπλοια με 725.108 επιβάτες.

Τα νούμερα δείχνουν τη σταδιακή συρρίκνωση του αριθμού των κρουαζιεροπλοίων στη Ρόδο και την αντικατάσταση του στόλου των εταιριών, με μεγαλύτερα πλοία που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων επισκεπτών.