Πρωτοποριακή επέμβαση στην Euromedica

Πρωτοποριακή επέμβαση στην Euromedica

Πρωτοποριακή επέμβαση στην Euromedica

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3875 ΦΟΡΕΣ

Για την αντιμετώπιση χρόνιας μόλυνσης, ψευδάρθρωσης, και βράχυνσης του μηριαίου οστού 64ντάχρονης γυναίκας

Πρωτοποριακή επέμβαση έγινε στη Γενική Κλινική Δωδεκανήσου Euromedica από τον Ορθοπαιδικο Χειρουργό κ. Μιχάλη Μακέστα για να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα σε μια 64χρονη συμπολίτισσά μας.

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, όταν η ασθενής, που εκείνη την εποχή δεν ζούσε στη Ρόδο, έπαθε ένα κάταγμα στο αριστερό μηριαίο, το οποίο χειρουργήθηκε αρχικά, με πλάκα και βίδες. Δυστυχώ το τραύμα επιμολύνθηκε και από τότε ακολούθησαν επανειλημμένες επεμβάσεις και χειρουργικοί καθαρισμοί, που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Έτσι, μετά τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες το κάταγμα δεν κόλλησε, η μόλυνση παραμένει και επιπλέον το σκέλος, μετά από τις πολλές επεμβάσεις έχει γίνει βραχύτερο κατά 6 εκατοστά. Η ασθενής όλο αυτό το διάστημα μετακινείται πολύ δύσκολα και μόνο με πατερίτσες.

Η οικογένεια της ασθενούς απευθύνθηκε στους ορθοπαιδικούς της πόλης μας Μ. Μακέστα και Β. Δημητρακόπουλο, οι οποίοι πρότειναν και ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν μια δύσκολη επέμβαση που θα γινόταν για πρώτη φορά στη Ρόδο.

Αποφασίστηκε η αντιμετώπιση, τόσο της μόλυνσης και ψευδάρθρωσης του κατάγματος όσο και της βράχυνσης του σκέλους, με τη μέθοδο Ilizarov. Η επέμβαση έγινε στη Γενική κλινική Δωδεκανήσου Euromedica σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο κ. Χαράλαμπο Ελευθεριάδη και τον ορθοπαιδικό κ. Σ. Κάζα και διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.

Με τη μέθοδο αυτή, αφού έγινε αφαίρεση του μολυσμένου τμήματος του οστού, τοποθετήθηκαν εξωτερικές βελόνες, που συγκράτησαν το κάταγμα στη σωστή θέση. Ακολούθως, έγινε οστεοτομία σε άλλο σημείο του μηριαίου οστού, από όπου με το ίδιο σύστημα της εξωτερικής οστεοσύνθεσης, άρχισε η διαδικασία της προοδευτικής επιμήκυνσης που θα διορθώσει τη βράχυνση.

Η επιμήκυνση ξεκίνησε 1 εβδομάδα μετά τη επέμβαση, όταν η ασθενής είχε πλέον επανέλθει στο σπίτι της, με ρυθμό 1 χιλιοστό την ημέρα και για διάστημα 60 ημερών περίπου.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα μερικών μηνών, ώστε να ωριμάσει και να αποκτήσει σταθερότητα το νέο επιμηκυσμένο οστό και να αρχίσει να φορτίζει το σκέλος. Η πλήρης αποκατάσταση της ασθενούς υπολογίζεται ότι θα γίνει στο τέλος του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πόνους της ενδομητρίωσης

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται