Στο City Lab συμμετείχε χθες ο Δήμος της Ρόδου

Στο City Lab συμμετείχε χθες ο Δήμος της Ρόδου

Στο City Lab συμμετείχε χθες ο Δήμος της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 136 ΦΟΡΕΣ

Συμπλέοντας με τον στόχο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για να μπουν οι Δήμοι στη νέα εποχή και να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, ο Δήμος της Ρόδου συμμετέχει στο 2ο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Καινοτόμων Υπηρεσιών για τις Έξυπνες Πόλεις και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, χθες, Παρασκευή 15 Ιουνίου, από το μεσημέρι μέχρι και νωρίς το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, το citylab, ένα τοπικό εργαστήρι, κατά το οποίο συμμετείχαν ομάδες από την περιοχή μας που παρουσίασαν μία ιδέα-εφαρμογή.
Στην έναρξη του εργαστηρίου, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή που έχει ξεκινήσει η ΚΕΔΕ θα προκύψουν δράσεις και προγράμματα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξελιχθεί ο Δήμος και επειδή εδώ φιλοξενούμε πολλούς επισκέπτες από προηγμένες τεχνολογικά χώρες και μίλησε για το πόσο πολύ μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του Δήμου αλλά και οι υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες.

Είπε, ακόμη, ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και πριν από μερικά χρόνια η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ήταν ένα όραμα ενώ σήμερα αποτελεί μία πραγματικότητα.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, μίλησε και εκείνος για τη σημασία της πρωτοβουλίας της και εξήρε τις προσπάθειες του Δημάρχου προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ, σε συνέχεια του πολύ επιτυχημένου Μαραθωνίου Καινοτομίας για τις έξυπνες πόλεις που διοργάνωσε τον Μάιο του 2017 (ΚΕΔΕ City Challenge Smartcity), προχωράει στη διοργάνωση του 2ου Μαραθώνιου Ανάπτυξης Καινοτόμων Υπηρεσιών για τις Έξυπνες Πόλεις και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Μαραθώνιος City Challenge crowdhackathon #smartcity 2 θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά ομάδες από όλη την Ελλάδα, η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με Δήμους, διοργανώνει 16 τοπικά εργαστήρια City Labs σε ισάριθμες πόλεις, στα οποία ομάδες από την περιφέρεια παρουσιάζουν την ιδέα τους. Σε κάθε εργαστήριο θα διακριθούν 3 ομάδες, οι οποίες με έξοδα των Δήμων θα ταξιδέψουν δωρεάν στον Μαραθώνιο Καινοτομίας που θα γίνει τον Ιούνιο προκειμένου να συμμετέχουν.

Η Ρόδος, λοιπόν, είναι μεταξύ των 16 πόλεων στις οποίες διοργανώνεται το City Lab και ομάδες από την περιοχή μας είχαν χθες την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα-εφαρμογή τους (σ.σ. παρουσίαση σε power point) και να προκριθούν για να συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο. Τα Citylabs, έχουν ως στόχο την εκ των έσω ανάπτυξη των πόλεων μέσα από την υλοποίηση εφαρμογών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η ιδέα-εφαρμογή πρέπει να βασίζεται σε μια από τις εξής θεματικές ενότητες
* Internet of Things, Mobile & Smart Grids, Τεχνολογίες ICT, Τηλεματική, Διαχείριση Ενέργειας – Φωτισμός, Έξυπνα κτίρια – Κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, Δίκτυα μεταφορών – Οδικά δίκτυα – Διαχείριση κυκλοφορίας, Μεταφορές (ηλεκτροκίνηση, αεριοκίνηση, υβριδικά οχήματα) & ΜΜΜ, Διαχείριση νερού & αποβλήτων, Υγεία και Τηλεϊατρική

* Ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων – ηλεκτρονική διακυβέρνηση – ανοικτά δεδομένα
* Προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας
* Προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση πόρων
* Ανάπτυξη Τουρισμού, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης

* Υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις
* Ανάπτυξη εφαρμογών για την τοπική οικονομία και αειφόρος ανάπτυξη
* Ηλεκτρονικές πληρωμές, Crowdfunding
* Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη