Αντίθετη η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης στη διάσκεψη των υπουργών

Ανεπιθύμητη είναι για τη Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης η διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα που πραγματοποιείται στη Ρόδο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αύριο Πέμπτη 21 και μεθαύριο Παρασκευή 22 Ιουνίου.

Τις θέσεις της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης για τα θέματα που απασχολούν τη διάσκεψη εξέθεσε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ. Πάρις Παπαθεοδώρου, εκπροσωπώντας την.

Η διάσκεψη αυτή, ως γνωστόν, συγκεντρώνει στη Ρόδο Υπουργούς Εξωτερικών και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες  από χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου και φέτος έχει ως θέμα: «Το πνεύμα της Ρόδου: Διαμορφώνοντας μία θετική ατζέντα για σταθερότητα και ευημερία».

Ξεκινώντας, λοιπόν, ο κ. Παπαθεοδώρου, εκ μέρους της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης, είπε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή από την προηγούμενη διάσκεψη της Ρόδου, όχι μόνο δεν φανερώνουν να προωθείται η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία των λαών στην περιοχή, αντίθετα μάλιστα φαίνεται ότι οι αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής και οι κυβερνήσεις που τις εξυπηρετούν κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους είτε μέσω οικονομικών και πολιτικών συνεργασιών, είτε, όποτε αυτές δεν ευδοκιμούν, μέσω πολεμικών επεμβάσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο πόλεμος και τα άλλα αποτελούν παράγωγά του. Επίσης, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, φανερώνουν τη βιασύνη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές για να προλάβουν την όποια επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Για τη Ρωσία τα Βαλκάνια είναι σημαντική αγορά αλλά και πεδίο διαπάλης για τη διέλευση ή όχι του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και για την Κίνα παίζουν σημαντικό ρόλο ως δρόμος εξαγωγών κινέζικων προϊόντων προς την Ευρώπη.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι στο πλαίσιο αυτό κινείται και η Συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ που ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες βιαστικά, χωρίς να εξαλείφονται οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Σε αυτό το διάστημα, όμως, κλιμακώθηκε και η τουρκική επιθετικότητα με συνεχείς παραβιάσεις και δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητούνται τα σύνορα στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε νησιά και θαλάσσιες περιοχές. Και είπε ακόμη:

«Παρακολουθώντας, λοιπόν, τις εξελίξεις σε όλη την περιοχή, από την οποία θα παρευρεθούν αξιωματούχοι στη διάσκεψη της Ρόδου, γίνεται φανερό ότι μόνο η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν προωθείται στην περιοχή, δεν αντιμετωπίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αλλά στην προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων της περιοχής, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών αλλά και των χωρών που διακυβεύονται τα συμφέροντά τους στην περιοχή, μαζί και η ελληνική, δεν διστάζουν να αιματοκυλίσουν τους λαούς τους, να τους μπλέξουν στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών τους ανταγωνισμών».

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης, λοιπόν, δηλώνει ότι η διάσκεψη των Υπουργών εξωτερικών, «δήθεν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα», είναι ανεπιθύμητη στο νησί της Ρόδου και καλούν τον ροδιακό λαό να παλέψει στο πλευρό του αντιιμπεριαλιστικού, του φιλειρηνικού κινήματος για:

-Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις
-Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
-Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια
-Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία στο ελληνικό έδαφος κ.α.