H Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών πρωτοστατεί για τη διεθνή γνώση στο Ροδιακό κοινό…

H Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος  Μεσογειακών Σπουδών πρωτοστατεί  για τη διεθνή γνώση στο Ροδιακό κοινό…

H Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών πρωτοστατεί για τη διεθνή γνώση στο Ροδιακό κοινό…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 319 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Με μία σεμνή τελετή απονεμηθήκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης του 1ου κύκλου Σεμιναρίων με θέμα την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο, που διοργάνωσε στη Ρόδο η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στο «Συσσίτιο», σ’ ένα χώρο μαγευτικό της Μεσαιωνικής Πόλης με τη σεμνότητα που αρμόζει σε μια Σχολή Διεθνών Σχέσεων αλλά και παιδαγωγικής, το να παραλαμβάνει κανείς ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης, δεν σημαίνει μια πράξη αβρότητας εκ μέρους του συντονιστή καθηγητή αλλά μια κίνηση εκτίμησης, σεβασμού και αλληλομάθειας.

Ο κ. Σωτήρης Ντάλης επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, άοκνος στρατιώτης των ευρωπαϊκών υποθέσεων και της λεγόμενης ουσιαστικής ενότητας του ευρωπαϊκού χώρου συντόνισε ως υπεύθυνος τις έξι (6) συναντήσεις με διακεκριμένους φιλοξενούμενους-καθηγητές που απέδωσαν τους στόχους του σεμιναρίου σε άριστο βαθμό και με πλούσια διαλεκτική.

Η κ. Χαρούλα Γιασιράνη, εντεταλμένη περιφερικός σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, άξια συμπαραστάτης στο αρμολόγημα των εκδηλώσεων.
Η όλη παρουσία της Μονάδας Έρευνας μαζί με τις μηνιαίες εκδηλώσεις του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με τον Δήμο Ρόδου (4ος κύκλος), αποτελούν μια εκπαιδευτική πινελιά στην εκδηλωθείσα εξωστρέφεια του Ιδρύματος για να έλθει περισσότερο κοντύτερα στην κοινωνία.

Η κοινωνία της Ρόδου, διψάει για γνώσεις και απόκτηση θέσεων γιατί ζει σ΄ ένα σημείο με βαρύ γεωπολιτικό στίγμα, είναι μια κοινωνία με ανοιχτή ακρόαση λόγω τουρισμού και κυρίως έχει δίπλα της ένα Πανεπιστήμιο που νοιάζεται και ερευνά τα τοπικά θέματα σε εύρος Μεσογείου και όχι μόνο.
Αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία κοινωνίας και εκπαιδευτικού χώρου τοποθετεί τα γεγονότα σε ορθή βάση, έχοντας γνώση από όλες τις προκλήσεις.

Σήμερα η συμπλεγματική (complex process) διαδικασία είναι μια γεφύρωση του τοπικού με το παγκόσμιο σε συγχρονισμένη βάση και με το περιγραφόμενο στη διεθνή βιβλιογραφία να καταγράφεται και ως «glocal» (global+local).
Πλήθος διεθνών προβλημάτων αγγίζουν τον πλανήτη, χωρίς να εξαιρούνται τμήματα του. Το μεταναστευτικό, η υπερθέρμανση, η φτώχεια, η τρομοκρατία, η ρύπανση, η χρήση της τεχνολογίας, τεχνητή νοημοσύνη, τα γενόσημα και μια σειρά προβλημάτων που ξεφεύγουν από τα στενά όρια μιας χώρας.
Σήμερα παρά ποτέ στην ιστορία απαιτείται συνεργασία, συναντίληψη και σύμπραξη. Είναι τα τρία –ΣΥΝ-που προσδιορίζουν την νέα παγκόσμια διακυβερνητική πολιτική.

Το σπάσιμο των συνόρων των κρατών δεν είναι μόνο μια γεωγραφική σήμανση, αλλά αποτελεί την εισαγωγή στον νέο αιώνα της επικοινωνίας, του δικτύου και της μηδένισης του χωροχρόνου.
Τα πάντα κινούνται με αστραπιαίο ρυθμό, νέες δομές εξουσίας εμφανίζονται, νέοι θεσμοί ανακαλύπτονται, νέες γνώσεις προστίθενται και η γεωπολιτική του προηγούμενου αιώνα έχει πλέον αντικατασταθεί με τη γεωοικονομία.
Η ασφάλεια έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, ο έλεγχός για την επιτυχία της ασφάλειας ενδυναμώνεται πολλές φορές σε βάρος της ελευθερίας του ατόμου και η σκέψη φιλτράρεται μέσα από την επίθεση της τηλεόρασης και των κοινωνικών δικτύων για χάρη της ασφάλειας. Νέες καταστάσεις (στη μετα-μοντέρνα εποχή).
Η Μεσόγειος είναι ένα κομμάτι αυτού του πλανητικού παιγνίου, που δεν έχει χάσει την αξία της λόγω των σύμπλοκων ζητημάτων της.
Η Μεσόγειος, το σταυροδρόμι των πολιτικοκοινωνικών φάσεων της παγκόσμιας ιστορίας έχει πολλά ακόμη να μας «πει»!!
Σε αυτόν το λόγο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου –Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών επιτελεί σπουδαίο έργο και ο αναφερόμενος κύκλος σεμιναρίων προσθέτει μια εκπαιδευτική υπεραξία στο θετικό προβληματισμό για να γίνουμε ενεργοί πολίτες με ικανότητες κρίσης και στάσης.
Και όπως έλεγε ο Αριστοτέλης «Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής»…

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου