Ν.Δ.: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους νησιώτες με το μεταφορικό ισοδύναμο

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους  νησιώτες με το μεταφορικό ισοδύναμο

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους νησιώτες με το μεταφορικό ισοδύναμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 344 ΦΟΡΕΣ

«Γαλάζια» τροπολογία για τη διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Για υποκρισία, εμπαιγμό των νησιωτών και επικοινωνιακή διαχείριση ενός μείζονος προβλήματος κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει πίσω από τις φαστ τρακ διαδικασίες, επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση με το νομοσχέδιο να κατατίθεται ως αντίβαρο στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά από 1η Ιουλίου.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αρνητική και αμφισβητώντας τα οφέλη για τους νησιώτες υποστήριξε ότι πρόκειται για μια ακόμα επιδότηση με ψίχουλα. “Ποια νησιά θα δικαιούνται το μεταφορικό ισοδύναμο; Ποιοι νησιώτες θα ωφεληθούν και με ποια κριτήρια; Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια;

Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να καταλάβουν οι νησιώτες ότι θα πάρουν στην ουσία ψίχουλα” είπε ο κ. Αθανασίου αφήνοντας μάλιστα σαφείς υπαινιγμούς για διαβλητά κριτήρια με τα οποία επελέγησαν τα νησιά για την πιλοτική εφαρμογή.

Καταλήγοντας μάλιστα ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο ως επείγον είναι για να καλύψει τον θόρυβο και τις συνέπειες από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή τη “γαλάζια” τροπολογία για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά για ένα τουλάχιστον ακόμα έτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αποδόμησε την κυβερνητική επιχειρηματολογία λέγοντας ότι δίνει 50 εκατομμύρια ευρώ ως μεταφορικό ισοδύναμο όταν υπάρχει αδιάθετο ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως αποθέωση της γραφειοκρατίας και υπενθύμισε ότι μόνο για τις κάρτες του μετρό όπου μάλιστα δεν υπήρχε διαδικασία διασταύρωσης στοιχεών η κυβέρνηση χρειάστηκε έξι μήνες. Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ αναφέρθηκε και στο καυτό ζήτημα των καυσίμων καλώντας την κυβέρνηση να επιδοτήσει τη βενζίνη. “Έφτασαν στο αμήν οι νησιώτες. Υπάρχουν μικρά νησιά όπου η βενζίνη κοστίζει 2 ευρώ το λίτρο” είπε.

ΚΟΝΤΡΕΣ
Συγκρούσεις έφερε με το «καλημέρα» της συζήτησης του νομοσχεδίου για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός εξήγησε πως η κυβέρνηση πρέπει να προλάβει τις ημερομηνίες καθώς όπως είπε την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει η εφαμρογή του νέου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά. Ως εκ τούτου θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν υπογραφεί τέσσερις υπουργικές αποφάσεις προκειμένου οι νέες ρυθμίσεις να τύχουν παράλληλης εφαρμογής.

Οι αιτιάσεις πάντως του υπουργού δεν έπεισαν τον εισηγητή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το κόμμα του είναι αντίθετο στη διαδικασία, σημειώνοντας πως ο υπουργός δεν εξήγησε επαρκώς την αναγκαιότητα του επείγοντος. «Είναι αντιφατικές οι δηλώσεις του γιατί γίνεται. Αρχικά είχε ειπωθεί πως συνδυάζεται με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΑΠ. Αν αυτή είναι η βάση, γιατί δεν το φέρατε τόσο καιρό;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εμείς για να διευκολύνουμε την κυβέρνηση καταθέσαμε τροπολογία στο νομοσχέδιο για να ανασταλεί η κατάργηση της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ για ένα έτος».

Από τη πλευρά της ΔΗΣΥ, ο Γιώργος Καρράς δήλωσε πως θα συμφωνήσει με τον επείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου μόνο αν η κυβέρνηση δεσμευτεί πως δεν θα καταθέσει τροπολογίες στην Ολομέλεια (κάτι που δεν συνέβη όμως) και την κ. Μανωλάκου του ΚΚΕ να σημειώνει πως οι ρυθμίσεις θα μπορούσαν να έχουν έρθει νωρίτερα και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του Σώματος.

Θετικοί τέλος στον χαρακτηρισμό του επείγοντος εμφανίστηκαν οι Θ. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ και Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι.

ΕΞΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
Αντέστρεψε τα πυρά της αντιπολίτευσης ο Π. Κουρουμπλής για το μεταφορικό ισοδύναμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ζητώντας να πληροφορηθεί τον λόγο που την εποχή της ευωχίας δεν έκαναν πράξη αυτό που σε κάθε προεκλογική περίοδο υπόσχονταν. Κατηγόρησε δε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για εξυπηρέτηση «ημετέρων» εφοπλιστών και ιδιοκτητών αεροπορικών εταιριών στην πλάτη των νησιωτών.

«Είδα σήμερα την υποκρισία να χτυπά ταβάνι» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε δηκτικά για την Ντόρα Μπκογιάννη: «Ήρθε να μας μιλήσει και η κ. Μπακογιάννη και να εκδηλώσει τον πόνο της...». «Στην εποχή των παχιών αγελάδων γιατί δεν φέρατε το Μεταφορικό Ισοδύναμο;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, τους οποίους και προέτρεψε να δώσουν μία σαφή απάντηση στους νησιώτες.

«Να απαντήσετε στους ανθρώπους που εμπαίζατε τόσα χρόνια και τους είχατε αφήσει στα χέρια των εφοπλιστών» είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υιοθέτηση της διαδικασίας του επείγοντος, απάντησε εξίσου σκωπτικά: «Κλάψατε για τη διαδικασία... Πόσοι βουλευτές της ΝΔ είναι εδώ μέσα; Είναι ντροπή να τα λέτε αυτά...»

Κατόπιν τούτου, ο υπουργός άφησε αιχμές για χρόνια κακοδιαχείρισης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Το τι έχετε κάνει στο Αιγαίο το ξέρουν οι νησιώτες, όπως και τι κάνατε τόσα χρόνια με τις περίφημες αρτηρίες ζωής... Ποιοι οικονόμαγαν με τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια των άγονων γραμμών... Οι φίλοι σας και όχι τα νησιά!» τόνισε.

Προκάλεσε, επίσης, την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προκειμένου να έρθουν στο «φως» όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα επτά δρομολόγια -από τα τέσσερα που προϋπήρχαν- στον Αϊ Στράτη.

Σχετικά με τη μείωση των εισιτηρίων των πολιτών στα 49 νησιά που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μεταφορικό ισοδύναμο, ο κ. Κουρουμπλής ρώτησε τους βουλευτές ΝΔ - ΔΗΣΥ: «Το εισιτήριο των 38 ευρώ θα πέσει στα 20 ευρώ για επτά φορές το χρόνο και δεν είναι τίποτα; Γιατί δεν το κάνατε εσείς;». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως το 2019 το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν ισχυριζόμαστε ότι φέρνουμε τη μεγάλη ανατροπή, αλλά πως πρόκειται για μια καλή προσπάθεια».

ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Το νομοσχέδιο «υπηρετεί τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι μια νέα μορφή επιδότησης υπέρ των εφοπλιστών, αφού αυτοί έχουν τα καράβια», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου για το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο που συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Όπως είπε, κάθε φορά που η κυβέρνηση θέλει να απενοχοποιήσει ένα αντιλαϊκό μέτρο, νομοθετεί ένα δήθεν ισοδύναμο. «Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως με την κατάργηση των μειωμένων ΦΠΑ στα νησιά η κυβέρνηση αρπάζει καρβέλια από τους νησιώτες και με το «μεταφορικό ισοδύναμο» τους επιστρέφει ψίχουλα. Πρόσθεσε πως οι εφοπλιστές ανά πάσα στιγμή μπορούν να υψώσουν τα ναύλα και τα εισιτήρια πάνω από το ύψος της επιστροφής που θα δίνεται στους νησιώτες.

Η Δ. Μανωλάκου ανακοίνωσε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής. Σχετικά με την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει τη διάταξη, αλλά γίνεται πρόχειρα, χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»