Ρόδος: Πολλά τα προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού

Βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, ωστόσο σαφώς προβληματική, εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την ανεπάρκεια νερού σε αρκετούς οικισμούς της Ρόδου!

Οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Σε εκείνες με τα χρόνια προβλήματα για τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος να επιλυθούν (π.χ. Κοσκινού, Λάρδος, Κάλαθος), σε εκείνες που υπάρχουν συχνά προβλήματα ή η κατάσταση είναι οριακή σε καθημερινή βάση (π.χ. Αρχάγγελος, Φάνες, Κολύμπια) και σε εκείνες που υπήρξε έγκαιρη πρόβλεψη με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν εξαλειφθεί τα ζητήματα αυτά (π.χ. Ασκληπειό, Παστίδα).

 Φυσικά το γεγονός ότι έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια υπήρξαν αρκετές βροχοπτώσεις στο νησί της Ρόδου τον περασμένο χειμώνα, βοήθησε σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή, όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τις υποδομές, τη μη συντήρησή τους, αλλά και με τη σωστή οργάνωση και τη διαχείρισή των αποθεμάτων νερού.

Ασφαλώς το μεγάλο ζήτημα είναι η β’ φάση του έργου της σύνδεσης και των υπόλοιπων Δημοτικών Ενοτήτων στο φράγμα Γαδουρά, χωρίς όμως να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σύνδεση Κολυμπίων και Στεγνών με το φράγμα Γαδουρά
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Ροδιακής», μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύνδεση των Κολυμπίων με το φράγμα Γαδουρά, αφού ολοκληρώνονται οι σχετικές εργασίες, γεγονός που αναμένεται να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της περιοχής με την ανεπάρκεια νερού για τις επόμενες δεκαετίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υλοποιηθεί και η σύνδεση των Στεγνών με το φράγμα, κάτι που συνεπάγεται και την αισθητή βελτίωση της κατάστασης στον οικισμό του Αρχαγγέλου, καθώς θα «αποσυμφορηθούν» οι δεξαμενές που υδροδοτούν τον οικισμό.

Μανωλάγκας: «Κρύφτηκαν για 4 ημέρες στη ΔΕΥΑΡ»
Το σημαντικότερο πρόβλημα που παρουσιάζεται για μια ακόμη χρονιά, είναι η υδροδότηση στην περιοχή των Κοσκινού. Τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες δεν υπήρχε σταγόνα νερού στα σπίτια και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται πίσω από το κτήριο της Μεραρχίας και την Euromedica, απ’ όπου υδροδοτούνται περίπου 7.000 κάτοικοι!

Είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε τα περασμένη έτη, χωρίς να έχει δοθεί επιτυχώς λύση, παρόλο που στα γεωγραφικά όρια της Δημοτικής Ενότητας υπάρχουν πάνω από 35 γεωτρήσεις που στέλνουν νερό από την «λεκάνη» του Τσαϊριού κυρίως, σε άλλες περιοχές (οι 12 μόνο από αυτές χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες υδροδότησης της Ιαλυσού).

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του οικισμού κ. Νίκο Μανωλάγκα το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι «κάηκε η μια αντλία στη δεξαμενή που υπάρχει στην περιοχή, χωρίς να προνοήσουν να την αντικαταστήσουν. Κι αν τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε η δικαιολογία με την λειψυδρία, φέτος δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η νέα αντλία έφτασε επιτέλους σήμερα (σ.σ. χθες) στο νησί και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα τοποθετηθεί. Μάλιστα για να συμβεί αυτό θα υπάρξει και διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή από τις 8:00 έως τις 15:00».

Ο κ. Μανωλάγκας συνέχισε τις δηλώσεις στην «Ροδιακή» λέγοντας ξεκάθαρα πως «δεν υπήρξε κανένας απολύτως προγραμματισμός από την ΔΕΥΑΡ.  Τέσσερις ημέρες τώρα που υπάρχει το πρόβλημα κρύφτηκαν όλοι τους. Δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση για να ενημερώσουν για το πρόβλημα, δεν ζήτησαν ούτε μια συγνώμη. Για μια ακόμη φορά οι επιλογές των πολιτικών προσώπων στη Δημοτική Επιχείρηση από τον Δήμαρχο Ρόδου είναι μη λειτουργικές. Προσωπικά θεωρώ ότι μόνο ο Αγαπητός Πάλλας με τις σπουδαίες γνώσεις που έχει στο αντικείμενο θα μπορούσε να δώσει ουσιαστικές λύσεις».

Ο πρόεδρος των Κοσκινού εξάλλου πρότεινε «λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε, η ΔΕΥΑΡ να πάρει μια απόφαση να μην στείλει λογαριασμούς για το επόμενο εξάμηνο σε αυτούς τους καταναλωτές».

Ωράριο στο πότισμα των καλλιεργειών στις Φάνες
 Ιδιαίτερα οξύ ήταν το ζήτημα με την υδροδότηση που αντιμετώπισαν το περασμένο σαββατοκύριακο οι Φάνες, αφού για ώρες δεν υπήρχε σε πολλά σπίτια ούτε σταγόνα νερού. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από σύσκεψη που έγινε παρουσία του αντιδημάρχου Αγαπητού Πάλλα, αλλά και αυτοψία γεωλόγου της ΔΕΥΑΡ, φαίνεται να δίνεται λύση στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη κλήθηκαν οι 11 αγρότες με τις μεγάλες καλλιέργειες στην περιοχή και καταρτίστηκε πρόγραμμα για τις ώρες που θα ποτίζουν εναλλάξ τις εκτάσεις τους. Μέχρι τώρα είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να ποτίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να πέφτει σημαντικά η πίεση του νερού.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 300 κυβικά που παράγονται από τη γεώτρηση στις Φάνες, τα 200… κατευθύνονταν στις αγροτικές καλλιέργειες. Από χθες πάντως, πρώτη ημέρα εφαρμογής της σχετικής απόφασης, η πίεση στο δίκτυο ύδρευσης ήταν θεαματικά πιο αυξημένη! Εξάλλου σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η ανόρυξη εφεδρικής γεώτρησης, ώστε να διευθετηθεί οριστικά το πρόβλημα.

Βυτιοφόρα μετέφεραν νερό στη Λίνδο
Ένας ακόμη «γόρδιος δεσμός» που δεν έχει βρει λύση, είναι στο «τρίγωνο» Καλάθου, Λίνδου, Πευκών.
Πιο συγκεκριμένα στους Πεύκους για διάστημα σχεδόν δύο ημερών υπήρξε έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα να «στραγγίσουν» οι δεξαμενές στην Κάλαθο. Εκεί όπου μάλιστα, υπήρξε στο δίκτυο σοβαρή βλάβη και ως εκ τούτου χθες για πρώτη φορά έμεινε για περίπου ένα τρίωρο χωρίς νερό και η Λίνδος. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κλήθηκαν βυτιοφόρα για να ανεφοδιάσουν με υδάτινους πόρους τις δεξαμενές του οικισμού και να ομαλοποιηθεί έτσι η κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά δε τα Βληχά το πρόβλημα είναι ούτως ή άλλως σοβαρό, καθώς επί καθημερινής βάσεως οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι κατοικίες μένουν για ώρες «στεγνές». Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 ιδιωτικές πισίνες που γεμίζουν ανεξέλεγκτα και χωρίς πρόγραμμα! Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον στην περιοχή της Καλάθου έχει σταματήσει η άρδευση από τη φυσική πηγή που υπάρχει και τα 4-5 κυβικά που παράγονται ανά ώρα χρησιμοποιούνται ως επιπλέον αποθέματα πόσιμου νερού για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες. Κάτι το οποίο απλώς μετριάζει το πρόβλημα, μιας και η υπερκατανάλωση… χτυπάει κόκκινο.

Οι περιπτώσεις Αρχαγγέλου και Λάρδου
Στον Αρχάγγελο εδώ και περίπου μια εβδομάδα το πρόβλημα επανήλθε… δυναμικά! Στις περιοχές «Κοκκινόχωμα», «Μαλά» και «Σεραφί» που βρίσκονται στα ορεινά του οικισμού, λένε το νερό… νεράκι. Ήδη από μέρα σε μέρα αναμένεται να τοποθετηθεί καινούργια αντλία, έτσι ώστε να αυξηθούν τα κυβικά που παράγονται από 30 στα 70 ανά ώρα, ενώ μόνιμη λύση αναμένεται να δώσουν η σύνδεση των Στεγνών με το φράγμα Γαδουρά και η ανόρυξη δύο καινούργιων γεωτρήσεων που θα ξεκινήσει σύντομα.

Αναφορικά με τη Λάρδο, εντός του οικισμού δεν εντοπίζεται το παραμικρό πρόβλημα. Αντίθετα δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τις ξενοδοχειακές ζώνες σε «Λοθιάρικα» και «Σταφύλια». Το δίκτυο ύδρευσης είναι της δεκαετίας του ‘70 (όταν δεν υπήρχαν δηλαδή καν τουριστικά καταλύματα στην περιοχή), με συνέπεια να υπάρχει μόλις ένας σωλήνας μικρού διαμετρήματος για να μεταφέρει νερό στα ξενοδοχεία. Με βάση τα παράπονα που υπάρχουν, καθημερινά για τουλάχιστον οκτώ ώρες, παρατηρείται έλλειψη νερού σε αρκετές επιχειρήσεις.

Βλάβες λόγω μεγάλης πίεσης στην Παστίδα
Στην Παστίδα αντίθετα, μετά το μεγάλο έργο που εκτελέστηκε πέρσι για την σύνδεσή της με το Τσαΐρι, η επάρκεια πόρων χαρακτηρίζεται εξαιρετική. Μόνο που ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει μεγάλη πίεση στο δίκτυο, το οποίο είναι παλιό και χωρίς βαλβίδες. Έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστεί η «ένταση» με την οποία μεταφέρεται μέσω των αγωγών το νερό και συχνά υπάρχουν «εκρήξεις» και βλάβες.

Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του οικισμού κ. Σάββα Πάττα «καθημερινά συνεργεία της ΔΕΥΑΡ βρίσκονται επί τόπου για να λύσουν τα προβλήματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι μεμονωμένα και εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές Αστροπυλιές και Άης Γιώργης.

Αν και κατανοώ το πρόβλημα, θα πρέπει να δείξουν όλοι υπομονή, καθώς δεν υπήρχε καταγραφή του δικτύου, αλλά μόνο εμπειρική γνώση. Ακόμη οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΡ μαθαίνουν το δίκτυο και όπου είναι δυνατόν τοποθετούν βάνες. Θέλω όμως να ευχαριστήσω τους αιρετούς και τους υπηρεσιακούς που προνόησαν, ώστε οι δεξαμενές να είναι γεμάτες και να μην αντιμετωπίζουμε την παραμικρή έλλειψη νερού».

Το παράδειγμα του Ασκληπειού
Μια περιοχή που δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα πέρσι, αλλά ούτε και φέτος, είναι εκείνη του Ασκληπειού, που περιλαμβάνει στα γεωγραφικά του όρια και το Κιοτάρι με αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Κι αυτό γιατί υπήρξε έγκαιρα η δημιουργία νέων γεωτρήσεων.

Συν τοις άλλοις χθες ξεκίνησε το άνοιγμα δύο ακόμη γεωτρήσεων στην περιοχή «Πουλούδια», χωρίς να είναι γνωστό αν ήταν επιτυχημένο το αποτέλεσμα, σε μια προσπάθεια εντούτοις να διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο η επάρκεια των υδάτινων πόρων.

Σε αντίθεση μάλιστα με ό,τι θα πίστευε κανείς, πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε με την ανέγερση και λειτουργία τριών νέων ξενοδοχειακών μονάδων 5.000 κλινών στην περιοχή. Λόγω της μη υπογραφής βεβαίωσης από τη ΔΕΥΑΡ ότι μπορεί να υδροδοτεί από το δίκτυό της τα κτήρια αυτά, δημιουργήθηκαν μονάδες αφαλάτωσης από τους ιδιοκτήτες ώστε να εξασφαλίζεται η αυτάρκειά τους.

 Όσο για άλλες περιοχές που πέρσι αντιμετώπισαν διάφορα ανάλογα ζητήματα, στο Φαληράκι μέχρι στιγμής όλα εξελίσσονται ομαλά, στη Σορωνή το ίδιο, αφού μέσα από τους ελέγχους για παράνομες συνδέσεις άρδευσης επιτεύχθηκε η λελογισμένη χρήση του νερού, ενώ στο Γεννάδι όπου το νερό στις δεξαμενές ήταν υφάλμυρο, πλέον οι ενδείξεις είναι και πάλι φυσιολογικές.

 Ένα πρόβλημα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πλημμύρι, επίσης αντιμετωπίστηκε μέσα σε διάστημα μιας ημέρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστος «πείραξε» της βαλβίδες ρύθμισης της πίεσης του νερού!