Το Μουσείο Παιχνιδιών της Ρόδου στην Αρχίπολη!

Το Μουσείο Παιχνιδιών  της Ρόδου στην Αρχίπολη!

Το Μουσείο Παιχνιδιών της Ρόδου στην Αρχίπολη!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6969 ΦΟΡΕΣ

Μικροί και μεγάλοι με είσοδο ελεύθερη περνούν ώρες ξεγνοιασιάς με ελληνικά παιχνίδια

Αν πεις σ’ ένα παιδί «πάμε σ΄ ένα Μουσείο», το πιθανότερο είναι να πει «όχι». Αν όμως του πεις «πάμε σ’ ένα Μουσείο Παιχνιδιών», θα ενθουσιαστεί αμέσως και δεν θα ξεκολλάει από εκεί.

Το Μουσείο Παιχνιδιών, που λειτουργεί έξω από την Αρχίπολη, ο Θανάσης Ιωάννου και η σύζυγός του Ζακλίν, ξελογιάζει μικρούς, αλλά και μεγάλους που θέλουν να ξαναθυμηθούν την παιδική τους ηλικία, βλέποντας παιχνίδια ελληνικά, παιχνίδια της δεκαετίας του ‘80 κατά την οποία αυτοί ήταν παιδιά αλλά και τσίγκινα μεταπολεμικά κουρδιστά παιχνίδια ώστε να καταλάβουν πώς έπαιζαν οι προηγούμενες γενιές.

Και δεν βλέπεις μόνο, παίζεις κιόλας και μάλιστα με είσοδο ελεύθερη για το Μουσείο και χρήση όλων των παιχνιδιών.

Οι τουρίστες το ανακάλυψαν και το επισκέπτονται, γράφοντας στη συνέχεια ενθουσιώδη σχόλια. Εμείς έχουμε μείνει λίγο πίσω ακόμα και στην ανακάλυψη του Μουσείου Παιχνιδιών της Ρόδου, αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

ΕΡ. Από πότε λειτουργεί στη Ρόδο το Μουσείο Παιχνιδιών και πού βρίσκεται ακριβώς;
Ανοίξαμε πέρυσι τον Ιούνιο για τη θερινή σεζόν και μέσα σ’ ένα χρόνο οι επισκέπτες μας έφτασαν τους 10.000 και πλέον ενώ είχαμε και πάνω από 2.000 μαθητές που έφεραν οργανωμένα σχολεία της Ρόδου. Είμαστε στο δρόμο μεταξύ Ψίνθου και Αρχίπολης, 800 μέτρα από το χωριό της Αρχίπολης.

ΕΡ. Η ιδέα της δημιουργίας του ήταν δική σας;
Με τη σύζυγό μου, τη Ζαγκλίν που είναι Γαλλίδα είχαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε ένα μουσείο παιχνιδιών που να παρουσιάζει μόνο ελληνικά παιχνίδια, φτιαγμένα αμέσως μετά τον πόλεμο και μέχρι τη δεκαετία του ’90 οπότε και έκλεισε η τελευταία ελληνική εταιρία παιχνιδιών η EL Greco, η οποία ανήκε στον πατέρα του Απόστολου Βακάκη, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο ιδιοκτήτης των «Jumbo».

ΕΡ. Πώς όμως βρεθήκατε να έχετε τόσα πολλά παιχνίδια, δικά σας;
Ήμουν συλλέκτης παιχνιδιών. Άρχισα από έφηβος. Στην παιδική μου ηλικία ήμουν από τους τυχερούς που η οικογένειά μου είχε την οικονομική δυνατότητα να μου αγοράζει πολλά παιχνίδια. Κι επειδή τα είχα πολλά, δεν τα σεβόμουνα όπως μπορεί να συμβαίνει και σήμερα με τα παιδιά. Ο πατέρας μου, όταν ήμουνα 12 χρονών καταστράφηκε οικονομικά και δεν είχε πια λεφτά να μου αγοράζει παιχνίδια. Κι όταν του τα ζητούσα μου έλεγε «πήγαινε να βρεις τα παλιά, που έσπαγες»… Γύρω στα 18 μου, σε κάποιες επισκέψεις μου στα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, έβρισκα μπροστά μου παιχνίδια που είχα μικρός. Αγόρασα μερικά. Σιγά-σιγά μου έγινε πάθος να μαζεύω παλιά παιχνίδια, τόσο που γέμισα μια αποθήκη και μετά ασχολήθηκα επαγγελματικά. Αυξήθηκε κατά πολύ η συλλογή, είχε φτάσει τα 5.000 παιχνίδια.

ΕΡ. Έχετε μόνο ελληνικά παιχνίδια;
Έχουμε και εκθέτουμε 5.000 ελληνικά παιχνίδια, κι έχω και μια αξιόλογη συλλογή από διεθνή παιχνίδια, τα οποία και θα εκθέσουμε στο Μουσείο.

ΕΡ. Τι θα δει λοιπόν κάποιος που θα έρθει να σας βρει;
Ο εκθεσιακός χώρος είναι 250 τ.μ, κι έχει και έξτρα εργαστήρια, όπου συνεργάτες του Συλλόγου Φίλων Ελληνικού Παιχνιδιού, επιδιορθώνουν τα παιχνίδια. Να πω εδώ ότι το κτήριο είναι αυτόνομο ενεργειακά και έχει κλιματιστικά που λειτουργούν αποκλειστικά με τον ήλιο. Στον υπόγειο χώρο έχουμε ρετρό video games, φλιπεράκι, juke box, Pacman κ.ά, παιχνίδια δηλαδή που είναι γνωστά στα παιδιά από τους υπολογιστές τους και από τα τάμπλετ. Είναι ένας χώρος για όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά μέχρι άτομα τρίτης ηλικίας γι’ αυτό είχαμε επίσκεψη αυτές τις ημέρες από τα ΚΑΠΗ της Ρόδου που ήρθαν μαζί με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου την κ. Άννα Ζωάννου. Τα παιχνίδια είναι τοποθετημένα στην Έκθεση με τρόπο ώστε να γίνεται ένα ταξίδι στο χρόνο και στην εξέλιξη του ελληνικού παιχνιδιού. Θα δει τα πρώτα τσίγκινα ελληνικά, μεταπολεμικά παιχνίδια, αρκετά από τα οποία ήταν κουρδιστά. Θα δει τανκς, πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτάκια… Από το 1950 έχουμε πιο πλούσια κουρδιστά παιχνίδια, αλλά και τα πρώτα μπαταρίας όπως αυτοκίνητα, ελικόπτερα…

ΕΡ. Οι κούκλες πότε πρωτοεμφανίστηκαν ως ελληνικά παιχνίδια;
Οι πρώτες έγιναν τη δεκαετία του ‘50 και ήταν οι βιομηχανικές, από πολύ σκληρό πλαστικό. Ξεκίνησαν από γυμνές και αργότερα τις έντυναν ενώ ανά δεκαετία άλλαζαν και το υλικό που τις έφτιαχναν. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 ξεκίνησαν να λειτουργούν οι βιομηχανίες παιχνιδιών «EL Greco» και «Lyra» που ήταν και οι μεγαλύτερες ενώ από τη δεκαετία του ‘70 άρχισαν να δημιουργούν παιχνίδια με θέμα το διάστημα λόγω του ότι για πρώτη φορά τότε ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη. Τη δεκαετία του ‘80 που ήταν και η άνθιση, τα παιχνίδια αλλάζουν και πάλι μορφή, ακολουθούν τα παγκόσμια πρότυπα αναπαραγάγουν καρτούν από τηλεοπτικές σειρές, ταινίες… Σήμερα οι πιο συχνοί επισκέπτες μας είναι 35άρηδες και 40άρηδες που υπήρξαν τα παιδιά της δεκαετίας του ‘80.

ΕΡ. Τα παιδιά μπορούν μόνο να δουν τα παιχνίδια ή και να παίξουν μ’ αυτά;
Έχουμε χώρο, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να γνωρίσουν τα παιχνίδια και να παίξουν και με πολλά διαδραστικά παιχνίδια, με τα οποία μπορούν να απασχοληθούν για όση ώρα θέλουν. Και έχουμε και παλιά playmobill, Lego, επιτραπέζια παλιάς εποχής, με τα οποία τα παιδιά μπορούν να παίξουν για όση ώρα θέλουν. Το κακό είναι ότι οι γονείς θέλουν κάποια στιγμή να φύγουν και τα παιδιά δεν τους ακολουθούν.

ΕΡ. Ποιες μέρες και ποιες ώρες λειτουργείτε;
Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο είμαστε ανοιχτά κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, από τις 10 το πρωί έως τις 16:00 ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες είμαστε ανοιχτά μόνο τις Κυριακές. Την περίοδο αυτή μπορούν όμως να μας επισκεφτούν σχολεία κατόπιν συνεννόησης.

ΕΡ. Σας επισκέπτονται και πάρα πολύ οι τουρίστες!
Ακριβώς και τα σχόλιά τους όταν φτάνουν στη χώρα τους και γράφουν για εμάς, είναι ενθουσιώδη. Οι ντόπιοι αυτήν την περίοδο μας επισκέπτονται συνήθως τις Κυριακές.

ΕΡ. Και η είσοδος είναι ελεύθερη, πρέπει να το πούμε αυτό!
Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως πουλάμε και πρωτότυπα σουβενίρ, αναμνηστικά παιχνίδια ρετρό από τα τσίγκινα μέχρι και αυτά της δεκαετίας του ‘90 οπότε και έκλεισαν οι ελληνικές βιομηχανίες παιχνιδιών.

Πλαστικά αυτοκινητάκια  από τη δεκαετία του 1970
Πλαστικά αυτοκινητάκια από τη δεκαετία του 1970

Ρετρό φλιπεράκι και video games
Ρετρό φλιπεράκι και video games

Ελληνικές κούκλες Κεχαγιά 1965
Ελληνικές κούκλες Κεχαγιά 1965

Αεροπλάνο Ολυμπιακής τέλη δεκαετίας του 1960
Αεροπλάνο Ολυμπιακής τέλη δεκαετίας του 1960

Τσίγκινα αυτοκίνητα δεκαετίας 1960
Τσίγκινα αυτοκίνητα δεκαετίας 1960

Ελληνικά “μικρά μου Πόνυ” από την El Greco  1985
Ελληνικά “μικρά μου Πόνυ” από την El Greco 1985

Μαγικές εκπλήξεις  από τη “Βιομέλ Ρόδου” 1970
Μαγικές εκπλήξεις από τη “Βιομέλ Ρόδου” 1970

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος