Παραπέμπονται σε δίκη για τις πλημμύρες Μαχαιρίδης, Χατζηδιάκος και Κουσουρνάς

Παραπέμπονται σε δίκη για τις πλημμύρες Μαχαιρίδης,  Χατζηδιάκος και Κουσουρνάς

Παραπέμπονται σε δίκη για τις πλημμύρες Μαχαιρίδης, Χατζηδιάκος και Κουσουρνάς

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1352 ΦΟΡΕΣ

Εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου

Σε δίκη στο αρμόδιο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της περιφέρειάς μας, παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, Φώτης Χατζηδιάκος και Στάθης Κουσουρνάς ως κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί της Ρόδου τον Νοέμβριο του 2013 και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους τέσσερις άνθρωποι!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την παραπομπή και των τριών ανδρών με τις ιδιότητες που είχαν την περίοδο εκείνη, δηλαδή Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ο κ. Μαχαιρίδης, Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Χατζηδιάκος και Δήμαρχος Ρόδου ο κ. Κουσουρνάς και για τα αδικήματα της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, κίνδυνος για ξένα πράγματα, καθώς και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, εκτιμάται πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους εμπλεκόμενους και θεωρείται βέβαιη η άσκηση έφεσης κατά του βουλεύματος, δηλαδή η εξέταση εκ νέου της όλης υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της περιοχής μας, το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.

Σε κάθε περίπτωση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η γνωστοποίηση του σκεπτικού του βουλεύματος, βάσει του οποίου και έγινε η παραπομπή των τριών εμπλεκομένων, καθώς υπάρχουν αρκετά νομικά ζητήματα, τα οποία τέθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης κατά την απολογία των πελατών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Ιουνίου 2018 οπότε και οι τρεις εμπλεκόμενοι απολογήθηκαν στην ανακρίτρια Ρόδου συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Γρηγόρη Μοράρη, Κώστα Σαρρή και Φώτη Κωστόπουλο, όχι μόνο αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται αλλά υπεραμύνθηκαν της μη εμπλοκής τους στην υπόθεση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αναφέρθηκαν στο τεράστιο όγκο νερού που είχε βρέξει σε ολόκληρο το νησί, με το μεγαλύτερο όγκο του να πέφτει στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου. Έκαναν λόγο «για Θεομηνία» και εξήγησαν ο καθένας από την πλευρά του, αφενός τις αρμοδιότητες που είχαν και αφετέρου τις ενέργειες που είχαν γίνει τόσο πριν όσο και μετά τη σφοδρή αυτή κακοκαιρία.

Ειδικά ο πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου και Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που είχε επιτελέσει κατά τη θητεία του, όπου έγιναν εκατοντάδες έργα εκ των οποίων τα 156 αφορούν, οδικά – αντιπλημμυρικά έργα στο νησί της Ρόδου.

Τα έργα αυτά αξιολογήθηκαν και τέθηκαν σε προτεραιότητα ανάλογα με το ιστορικό της κάθε περιοχής, τις εκθέσεις και μελέτες που είχαν γίνει από ειδικούς επιστήμονες, αλλά κυρίως σε εφαρμογή των οδηγιών αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων (Σχέδιο Ξενοκράτης, Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ.α.)

Και όλα αυτά, είπε ο κ. Μαχαιρίδης γίνονταν με ανύπαρκτούς ή σχεδόν μηδενικούς πόρους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ουδέποτε ουδείς διαμαρτυρήθηκε για κακή λειτουργία ή αστοχία οποιασδήποτε μορφής, το αντίθετο μάλιστα οι πρόσφατες εκθέσεις αυτοψίας τόσο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων όσο και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. που διενεργήθηκαν, στη Ρόδο, προκειμένου να αποτιμηθούν οι βλάβες στο οδικό δίκτυο και αλλού, μετά από τις πλημμύρες στις 22-11-2013, αναφέρουν ότι όλες οι υποδομές του νησιού (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, ήταν έργα που εκτελέσθηκαν κυρίως κατά τη θητεία του κ. Μαχαιρίδη, ως Νομάρχης και Περιφερειάρχης), ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά ακόμα και στα πιο ακραία φυσικά φαινόμενα που έπληξαν ποτέ το νησί της Ρόδου.

Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε επίσης και στην έκθεση αυτοψίας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων που είχε διενεργηθεί στο νησί μας στις 6 Δεκεμβρίου 2013, η οποία και αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα όσα συνέβησαν στο νησί της Ρόδου στις 22-11-2013 χαρακτηρίζονται ως «ΘΕΟΜΗΝΙΑ» που οδήγησε σε παροχές οι οποίες υπερέβαιναν τις παροχές σχεδιασμού των έργων.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε αναλυτικά στο ισχύον νομικό πλαίσιο, με το οποίο καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας και των Οργάνων της, και ειδικότερα στις διατάξεις αυτές που αναφέρονται και στο κατηγορητήριο.

Ο κ. Μαχαιρίδης ανέλυσε τις αρμοδιότητες που βάση και της ισχύουσας νομοθεσίας είχε εκχωρήσει σε κάθε έναν από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες του και τόνισε το γεγονός πως την ημέρα της Θεομηνίας ο ίδιος απουσίαζε από τη Ρόδο καθώς βρίσκονταν στην Αστυπάλαια!
Τέλος, αναφέρθηκε στις ευθύνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και εξέφρασε τη λύπη του για τον χαμό των συνανθρώπων μας.

Οι πλημμύρες, οι θάνατοι και η προκαταρκτική
Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε το βόρειο τρίγωνο του νησιού της Ρόδου το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2013 κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε χωριά και περιουσίες.

Ειδικότερα, το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Μπαϊράμη 63 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στις 10.30 το βράδυ της ημέρας εκείνης, μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρει τραγικό θάνατο.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη μερικές ώρες νωρίτερα στους δασκάλους Αναστασία Κατσαρού 26 ετών και Κώστα Αργυρόπουλο 50 ετών, οι οποίοι υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου. Οι δύο εκπαιδευτικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τον χείμαρρο της Κρεμαστής.

Παράλληλα, η δυνατή βροχή που έπληξε το νησί και η οποία ήταν πέρα από κάθε όριο τόσο σε όγκο όσο και σε ένταση, προκάλεσε πολλά προβλήματα και καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο, ενώ η Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπεσε στο βόρειο τρίγωνο του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Ιαλυσού, Κρεμαστής, Παστίδα, στις οποίες καταγράφηκαν και τα περισσότερα προβλήματα.

Δεκάδες υπόγεια αλλά και σπίτια πλημμύρισαν και το ύψος του νερού έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το ενάμιση μέτρο, καταστρέφοντας όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων, οι οποίοι παρατηρούσαν ανήμποροι να χάνονται οι περιουσίες τους!

Ο τραγικός απολογισμός του χαμού τεσσάρων ανθρώπων αλλά και οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση με αποτέλεσμα να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση, ο τότε Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς αλλά και οι προϊστάμενοι ή οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου καθώς και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Παράλληλα, με εντολή της Πταισματοδίκου Ρόδου διορίστηκαν πραγματογνώμονες αναλόγων ειδικοτήτων από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που έχουν σημειωθεί σε συνδυασμό με τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, ή με τα έργα που έγιναν και παρουσιάζουν κακοτεχνίες.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων αναφέρουν ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης και σχεδιασμού, ενώ τόσο ο κ. Κουσουρνάς όσο και ο κ. Μαχαιρίδης στις καταθέσεις που έδωσαν στην Πταισματοδίκη αναφέρθηκαν στον μεγάλο όγκο νερού που «έπεσε» στο νησί της Ρόδου σε μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη