Αφού οι γεωτρήσεις στέρεψαν τότε μικρά τοπικά φράγματα νερού είναι λύση

Αφού οι γεωτρήσεις στέρεψαν τότε  μικρά τοπικά φράγματα νερού είναι λύση

Αφού οι γεωτρήσεις στέρεψαν τότε μικρά τοπικά φράγματα νερού είναι λύση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 563 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Αν έχουμε ανομβρία, όπως τα δύο τελευταία χρόνια, τότε η Ρόδος θα δοκιμασθεί βαριά από την έλλειψη νερού, αυτά έφη αρμόδιος της ΔΕΥΑΡ.

Έζησα στο χωριό μου το Βάτι της Ν. Ρόδου που και σήμερα δοκιμάζεται από την έλλειψη νερού την περίοδο 1935-1955, όπου και τότε η υδροδότηση του χωριού ήταν μια δύσκολη ιστορία, αφού ολόκληρο το χωριό είχε μια βρύση, η οποία μάλιστα λειτουργούσε ορισμένες ώρες.

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, που για την αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής έλλειψης νερού, αναγκαίως για τη διαβίωσή μας, ο πατέρας μου όταν έκτισε το σπίτι, στην αυλή του σπιτού κατασκεύασε μια υπόγεια δεξαμενή συλλογής νερού βροχής, τότε τη λέγαμε ΦΛΙΣΚΙΝΑ, χωρητικότητας 30-50 m3 νερού, όπου το νερό της βροχής από την ταράτσα του σπιτιού μας ή από την στέγη με υδροροές (κάνουλες) συγκέντρωνε τις αναγκαίες ποσότητες νερού της βροχής και είχαμε πάντα νερό για τις ανάγκες του σπιτιού, όλο το χρόνο.

Η δεξαμενή από τσιμέντο, με άνοιγμα ασφαλείας όπου είχαμε χειροκίνητο βαρούλκο, και ένα σιδερένιο δοχείο (σίκλα) δεμένη με σχοινί, όπου εύκολα η μητέρα μου ή ο πατέρας μου μόνον (ποτέ τα παιδιά), χρησιμοποιούσαν το νερό στην περίπτωση ανομβρίας ή έλλειψης νερού, για να πλύνει τα ρούχα μας, τότε με το χέρι στην σκάφη, ή για να μας λούσει μικρά παιδιά, τότε και εμάς σε ειδική λαμαρινένια σκάφη, για να ποτίσει τα ζώα, αλλά και τα οπωρηκηπευτικά του κήπου και ενίοτε ακόμη και για το φαγητό και για να πιούμε αφού προηγουμένως το έβραζαν, παντού.

Όταν ένα νησί αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει πάντα τον επικίνδυνο φόβο της λειψυδρίας, οφείλει να προβεί σε μια σειρά εύκολων και όχι πολύ δαπανηρών έργων, όπως τα κατά τόπους μικρά φράγματα διπλής χρήσης ύδρευσης και άρδευσης, αφού σε κάθε χωριό για παράδειγμα υπάρχουν φυσικά σημεία συγκέντρωσης των νερών της βροχής με εύκολο και όχι πολύ δαπανηρό τρόπο, εφεδρικές λύσεις για έκτακτες ανάγκες.

Η πολεοδομία, αρχιτέκτονες και μηχανικοί οφείλουν να υποχρεώσουν όσους αναγείρουν οικοδομές ή ξενοδοχεία, να έχουν μελέτη εφαρμογής όπου η προβλεπόμενη δεξαμενή συγκέντρωσης νερών της βροχής θα είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για τη χορήγηση αδείας, (όπως γίνεται για τους βόθρους) που με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούνται χιλιάδες m3 όγκων νερού, το οποίο θα χρησιμοποιείται κυρίως για όλες τις ανάγκες πλην του πόσιμου νερού και βέβαια με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε το αγωνιώδες έργο της ΔΕΥΑΡ.

Η έλλειψη νερού κυρίως την τουριστική περίοδο είναι σκέτη καταστροφή και γι’ αυτό η πρόληψη είναι αναγκαίο μέτρο.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου