Απεσύρθη το θέμα για την ενοικίαση της Νέας Αγοράς

Απεσύρθη το θέμα για  την ενοικίαση της Νέας Αγοράς

Απεσύρθη το θέμα για την ενοικίαση της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1381 ΦΟΡΕΣ

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Μπροστά στην “εκρηκτική” ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου επί τέσσερις ώρες, στα ομαδικά πυρά που δεχόταν η Δημοτική Αρχή αλλά και στη διαφαινόμενη αδυναμία επίτευξης της ενισχυμένης πλειοψηφίας που απαιτούνταν για να περάσει το θέμα, ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές…τα μεσάνυχτα, απέσυρε από την ψηφοφορία την ενιαία εκμίσθωση της Νέας Αγοράς, προαναγγέλλοντας ότι θα τεθεί σε διαβούλευση και θα έρθει εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση.

Ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση η προχθεσινή, στην οποία κυρίαρχο θέμα ήταν βέβαια η «έγκριση της αναγκαιότητας ενιαίας μίσθωσης του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς», για πολλούς λόγους: Καταρχήν, καθ’ όλη τη διάρκειά της παρόντες ήταν οι εξήντα περίπου υφιστάμενοι καταστηματάρχες στη Νέα Αγορά, οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους για να παραστούν στη συνεδρίαση, και από την αρχή δεν έκρυψαν τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις τους. Καθώς η ώρα περνούσε (σ.σ. η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7:00 το βράδυ) και η συζήτηση επί του θέματος δεν είχε ξεκινήσει ακόμα, μεγάλωνε και ο εκνευρισμός των παριστάμενων.

Τελικά, γύρω στις 8:00 το βράδυ, ξεκίνησε να συζητείται το θέμα, με τους καταστηματάρχες να μην κρύβουν την αντίθεση και τη δυσπιστία τους στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής και κατ’ επέκταση στη μελέτη των 176 σελίδων του ειδικού εκτιμητή κ. Καμπουρόπουλου, ο οποίος επίσης ήταν παρών και έκανε μία σύντομη παρουσίαση σε powerpoint.
Εισηγητής ήταν, βέβαια, ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, κ. Δήμος Μουτάφης, που, μεταξύ άλλων, εξηγώντας τις εναλλακτικές που έχουν, ανέφερε καταρχήν ότι απαγορεύεται δια του νόμου η επ’ αόριστον ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης με εκμισθωτή το δημόσιο, ότι τα προηγούμενα χρόνια ανανεώνονταν «με αναγκαστικό τρόπο» και μάλιστα βρήκαν τις πρώτες συμβάσεις από το 1940 ενώ αρκετές είναι από το 1970.

Στη συνέχεια, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι οι συμβάσεις λήγουν στις 31/12/2018.
Ανέφερε, λοιπόν, ότι είτε θα πήγαιναν σε μεμονωμένες μισθώσεις είτε σε ενιαία μίσθωση. Στην πρώτη περίπτωση, όμως, είπε ότι όλα τα καταστήματα που βρίσκονται στην πλατεία (σ.σ. το αίθριο) είναι αυθαίρετα και θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Επίσης, θα δημιουργούνταν σοβαρό πρόβλημα με τις χρήσεις και πολύ δυσμενείς συνθήκες ανταγωνισμού.

Η συμφερότερη λύση-συνέχισε ο εισηγητής -είναι η ενιαία μίσθωση με αυστηρούς όμως όρους. Είπε, ακόμη, ότι το 2015, το κτιριακό συγκρότημα ήταν πλήρες από μισθωτές και ότι ο Δήμος θα έπρεπε να εισπράττει 1 εκατομμύριο ευρώ αλλά εισέπραττε γύρω στα μισά.

Όσο αφορά στις μισθώσεις, τόνισε ότι το καλύτερο δυνατό είναι η διασφάλιση ενός προτιμησιακού δικαιώματος για τους σημερινούς μισθωτές στην κατάρτιση του διαγωνισμού ώστε να δεσμεύει τον δυνητικό επενδυτή.

Σημειώνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της εισήγησης, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους παριστάμενους καταστηματάρχες που από την αρχή άφησαν να φανεί η δυσπιστία τους απέναντι στις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής και το κατά πόσον μπορεί να κατοχυρωθεί το προτιμησιακό.

Αλλά και από πλευράς της μειοψηφίας, η Δημοτική Αρχή δεν βρήκε συμμάχους στην πρότασή της. Καταρχήν, υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης, με γραπτή ανακοίνωσή του τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στους σχεδιασμούς ενώ την ίδια στάση φάνηκε να τηρούν χθες οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων, πλην του ανεξάρτητου συμβούλου κ. Αλέκου Παπουρά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα», κ. Στράτος Καρίκης, έκανε ερωτήσεις…κατά ριπάς, από το γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους φορείς, ποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάστηκαν, γιατί παραχωρείται για σαράντα έτη αλλά και γιατί δεν εξετάστηκε στη μελέτη το θέμα της στατικότητας του κτιρίου. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, αυτό που είπε, συμφωνώντας με έναν από τους καταστηματάρχες, ότι από τον “αέρα” των καταστημάτων, ο επενδυτής θα βγάλει τα έξοδα της ανακαίνισης!

Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής δέχθηκαν…καταιγισμό ερωτήσεων, με τους καταστηματάρχες πολλές φορές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και άλλες, όταν τοποθετούνταν μέλη της πλειοψηφίας, να αποδοκιμάζουν. Μία από τις ερωτήσεις που τέθηκαν είναι πόσο καιρό θα πρέπει να μείνει κλειστή η Νέα Αγορά για τις εργασίες, επίσης αναφέρθηκε ότι εκκρεμεί αίτημα των καταστηματαρχών στο ΣτΕ κτλ. Ακόμη, δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους καταστηματάρχες, όπως για παράδειγμα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συντήρηση του κτιρίου, ειδικά όταν ο κ. Μουτάφης είπε ότι ο μισθωτής οφείλει να το συντηρεί, με τους ίδιους να επιρρίπτουν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή.

Η αντιπρόταση μεγάλης μερίδας της πλειοψηφίας, η οποία διατυπώθηκε και προχθές το βράδυ, είναι να παραμείνει η Αγορά σε χέρια Ροδιτών, να πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα και τα χρήματα για την επισκευή του κτιρίου να βρεθούν από τη μίσθωση όλων των καταστημάτων και από προγράμματα που διατίθενται για άλλες δράσεις. «Δεν θέλουμε ένα mall», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρίκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. στο συγκεκριμένο θέμα, κ. Αντώνη Γιαννικουρή, ο οποίος εκπροσώπησε και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Μεταξύ άλλων, είπε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι η πρόταση αυτή βασίζεται σε πρόταση του πρώην Δημάρχου Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου το 2006 ενώ τόνισε ότι δεν αναφέρεται πως θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος τα χρήματα. Την κάθετη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Νέας Αγοράς εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος.

Όσον αφορά στο θέμα της στατικότητας του κτιρίου, που τέθηκε με έμφαση προχθές το βράδυ, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, Κυριάκος Μάγος, είπε ότι στη μελέτη περιλαμβάνεται πολυσέλιδο υπόμνημα για τις υποχρεώσεις του αναδόχου, ανάμεσα στις οποίες είναι και η στατική μελέτη, η οποία όμως είναι σε συνάρτηση της χρήσης που θα δοθεί στο συγκρότημα.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Ένωσης των καταστηματαρχών, κ. Κατσιδώνης, αναφέρθηκε στις αντιπροτάσεις που έχουν κάνει στη Δημοτική Αρχή για να μην παραχωρηθεί η Νέας Αγορά ωστόσο η απόρριψη «ήταν ακαριαία».
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμησή τους ότι ο επενδυτής δεν θα είναι ροδίτης μια και απαιτούνται άμεσα περί τα 7 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι αν το 2014 που ήταν γεμάτη η Αγορά η Δημοτική Αρχή εισέπραττε τα μισθώματα και το τέλος κοινοχρήστων χώρων, τα έσοδα του Δήμου θα ανέρχονταν σε 170 χιλιάδες ευρώ το μήνα. «Δεν είμαστε καταπατητές…Μην μας ρίχνετε ευθύνες», είπε ενώ μίλησε για εμπαιγμό όσο αφορά στην πραγματική κατοχύρωσή τους με το προτιμησιακό.

Σημειώνεται ότι παρούσα προχθές ήταν και η δικηγόρος της Ένωσης, κα Ματσίγγου, η οποία μεταξύ άλλων θύμισε ότι έχουν ήδη προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο και η υπόθεση θα συζητηθεί στις 18 Οκτωβρίου. Τη θέση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου να αξιοποιηθεί η Νέα Αγορά από τον ίδιο το Δήμο προς όφελος του ροδιακού λαού, εξέφρασε και ο εκπρόσωπός του κ. Γιώργος Αντωνόγλου.

Ακολούθως, τοποθετήθηκαν μέλη της πλειοψηφίας που υπεραμύνθηκαν της πρότασης της Δημοτικής Αρχής. Χαρακτηριστικό ήταν, πάντως, αυτό που είπε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Πόκιας, «να μη γίνει αιτία προεκλογικής σπέκουλας αυτό το θέμα»!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ’ ολη τη διάρκεια της παραπάνω συζήτησης, αρκετές ήταν οι στιγμές έντασης, ωστόσο κάποια στιγμή που ο Πρόεδρος, κ. Βαγγέλης Μανδρακός, προσπαθούσε να επιβάλει ησυχία και δεν εισακούσθηκε, εξανέστη, κατέβηκε από τα έδρανα για να κάνει παρατήρηση σε κάποιους από τους παριστάμενους ενώ στη συνέχεια, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, διέκοψε τη συνεδρίαση για λίγη ώρα.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος ο οποίος δεν είχε μιλήσει καθόλου επί…τρισήμιση ώρες! Απαντώντας σε ένα προς ένα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα, μεταξύ άλλων, είπε για την πρόταση για το κέντρο τοπικών προϊόντων «να ξαναγυρίσουμε στο 1960;» και ανέφερε ότι αυτό προβλέπεται να γίνει στην περιοχή της νέας μαρίνας.

Ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε ακόμη και για τις προσπάθειές του να βρει ντόπιους επενδυτές για τα δημοτικά ακίνητα, όπως για το Ακταίον αλλά δεν προσήλθε κανείς. Είπε, όμως, ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης, για τη Νέα Αγορά έδειξαν ενδιαφέρον τέσσερις ρόδιοι επιχειρηματίες. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά «αυτή τη σπέκουλα ας πάνε να την πουν κάπου αλλού», για όσους λένε ότι η Δημοτική Αρχή παραχωρεί τα ακίνητα σε ξένους.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την αναβολή λήψης απόφασης προκειμένου να γίνει διαβούλευση με όλους τους φορείς (Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ.α.) αλλά να συνέλθει και η ολομέλεια της νομικής υπηρεσίας του Δήμου για να συντάξει πρόταση πως μπορεί να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η παραμονή των καταστηματαρχών. Το θέμα αναμένεται να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. μαζί με το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και, όπως είπε ο Δήμαρχος, αρχίζει η ανάπλαση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια