Επανεκκίνηση στην αξιοποίηση των Αφάντου μετά από 2,5 χρόνια

Του Βαγγέλη Μανδραβέλη από την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”


Εκκινεί εκ νέου την αξιοποίηση του ακινήτου στ’ Αφάντου της Ρόδου το υπουργείο Πολιτισμού. Αφού το υπουργείο «πάγωσε» την επένδυση για 2,5 χρόνια, τελικά πριν από λίγες ημέρες έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαδικασίας αξιοποίησης του ακινήτου.

Οι εκατοντάδες τομές που έγιναν στο έδαφος του ακινήτου προς τουριστική αξιοποίηση δεν έδειξαν κανένα σοβαρό αρχαιολογικό εύρημα. Έτσι στις αρχές του μήνα το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι όποιες εργασίες ανάπτυξης του ακινήτου μπορούν να ξεκινήσουν.

Το ΤΑΙΠΕΔ, μόλις έλαβε το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού, επανεκκίνησε τη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιοπίησε την πράξη αποχαρακτηρισμού του ακινήτου ως δασικής έκτασης, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και στην οριστική χάραξη του αιγιαλού και της παράκτιας ζώνης. Αφού ολοκληρωθούν τα δύο παραπάνω, το σχέδιο σύμβασης αξιοποίησης του ακινήτου θα προωθηθεί για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράγοντες κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι όλα τα παραπάνω θα απαιτήσουν μερικούς μήνες πριν μπουν οι μπουλντόζες στον χώρο. Εκτιμούσαν δε ότι πριν από την ερχόμενη άνοιξη δεν αναμένεται να μεταβούν στο ακίνητο οι μηχανικοί και τα μηχανήματα των εργολάβων που θα επιλέξουν οι προτιμητέοι επενδυτές για την ανάπτυξη της επένδυσης.

Άλλωστε, μόνον η πράξη του χαρακτηρισμού της έκτασης ως μη δασικής για την έγκρισή της  θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες.

Και στο ΤΑΙΠΕΔ απεύχονται το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δωδεκανήσου ή άλλου φορέα να ανακαλύψουν κάποια δασική έκταση στην περιοχή, αντίστοιχη με εκείνη που βρέθηκε στο... Ελληνικό. Αν συμβεί αυτό, τότε η αξιοποίηση των Αφάντου θα εισέλθει σε νέες περιπέτειες και το προαναφερόμενο χρονοδιάγραμμα φυσικά δεν θα ισχύσει.

Η εμμονή των αρχαιολογικών υπηρεσιών του νομού καθυστέρησε την επένδυση στ’ Αφάντου περισσότερο από 2,5 χρόνια. Ήταν Απρίλιος του 2016 όταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των υπηρεσιών αρχαιολογίας, κήρυξε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων αρχαιολογικό χώρο.

Η έκταση αυτή αντιστοιχεί μιάμιση φορά στην έκταση του Ελληνικού και, εκτός από το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ, συνολικής έκτασης 1.400 στρεμμάτων, συμπεριέλαβε καοι τον οικισμό των Αφάντου.

Στην πράξη η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού κήρυξε παράνομο έναν ολόκληρο οικισμό και όλες τις τοπικές, αγροτικές κ.λπ. δραστηριότητες πέριξ του οικισμού που είχαν αναπτυχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δύο προτιμητέοι επενδυτές ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν. Πρόκειται για τις εταιρείες M.A. Angeliades και T.N. Aegean Sun Investement Ltd, οι οποίες ανέλαβαν την αξιοποίηση του ακινήτου.

Συγκεκριμένα η M.A. Angeliades, με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ, ανέλαβε την αξιοποίηση του βόρειου τμήματος του ακινήτου, που περιλαμβάνει το γήπεδο γκολφ, και η T.N. Aegean Sun Investement Ltd, με προσφορά 15,0 εκατ. ευρώ, ανέλαβε το νότιο τμήμα που περιλαμβάνει την έκταση των εγκαταστάσεων της πρώην Φωνής της Αμερικής.

Και οι δύο προτιμητέοι επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν θετικοί και συνεχίζουν να ενδιαφέρονται ύστερα από 2,5 χρόνια να πραγματοποιήσουν την επένδυσή τους.

Και οι δύο πρόκειται να δημιουργήσουν σύγχρονες τουριστικές μονάδες αναψυχής, όπως επίσης και παραθεριστικές κατοικίες. Στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, το γήπεδο γκολφ θα παραμείνει και θα εκσυγχρονιστεί.