Ζωντανά πρότυπα μίμησης και ευλογίας στη ζωή μας

Ζωντανά πρότυπα μίμησης και ευλογίας στη ζωή μας

Ζωντανά πρότυπα μίμησης και ευλογίας στη ζωή μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 135 ΦΟΡΕΣ

Η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως Αιγύπτου. Η μνήμη του Πολιούχου Αγίου Νεομάρτυρα Κων/νου του Υδραίου της Ρόδου

Ατέλειωτο ταξίδι πνευματικό χαρακτηρίζω τη διαδρομή στις μνήμες των αγίων και μαρτύρων της πίστης μας.

Ένα οδοιπορικό γεμάτο από μαρτύρια, ομολογίες και ακλόνητη πίστη και αφοσίωση στο θέλημα του Θεού όλων αυτών, που γίνονται οδοδείχτες για όλους μας.

Η πρώτη μας λοιπόν γεύση τέτοιας εμπειρίας είναι η εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η Αγία μας εκκλησία τιμά ιδιαιτέρως. Η εορτή αυτή ονομάζεται Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων αγγελικών ταγμάτων.

Κατά την Αγία Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από τον Θεό με ορατή μορφή (οι άγγελοι είναι γνωστό ότι είναι ορατά αγαθά πνεύματα κοντά στον Θεό), σε σπουδαίες ιερές αποστολές, που πρόκειται να εκδηλωθεί και να εκτελεστεί κάποια μεγάλη θέληση.

Τη σχέση που έχουν οι άγγελοι με τον Θεό κατά τους ανθρώπους την συναντάμαι στην Αγία Γραφή σε πολλά σημεία από τη δημιουργία του κόσμου, στην Παρθένο Μαρία, ο Αρχάγγελος Γαβρήλ, μετέφερε το μήνυμα της Γέννησης του Χριστού, στην Βηθλεέμ οι Άγγελοι υμνούσαν τον ερχομό του Μεσία. Στον Προφήτη Ζαχαρία για την γέννηση του Προφήτη Προδρόμου, στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και πολλά άλλα γεγονότα είναι συνδυασμένα με τους Αγγέλους.


Ο καθένας μας έχει τον φύλακα Άγγελό του, προστάτη και βοηθό. Ο πνευματικός μας αδέλφια μου λοιπόν αγώνας μας είναι να ευχαριστούμε με τις πράξεις και τα έργα μας τον προστάτη και φύλακα άγγελό μας. Γιατί σαν κάνουμε πράξεις που παραβιάζουν τους νόμους και το θέλημα του Θεού τότε ο άγγελός μας λυπάται πολύ, δεν πρεσβεύσει στον Κύριό μας και Θεό μας, μας εγκαταλείπει και στη θέση του έρχεται ο διάβολος και τα έργα του.

Δέκα ήτανε τα αγγελικά τάγματα τώρα είναι εννέα γιατί το δέκατο του Εωσφόρου (διαβόλου) δηλαδή, από εγωισμό και υπερηφάνεια έπεσε και πήρε τη θέση του διαβόλου. Του αρχέκακου του σατανά, που έργο του είναι να αναστατώνει τη ζωή μας, τις ψυχές μας, τα σπιτικά μας, με μίσος, κακία, φθόνο, φόνο, δηλαδή την καταστροφή μας, την ψυχική διαταραχή μας, καταστρέφει, την ηρεμία, την γαλήνη και με απώτερο σκοπό, να χάσουμε την σωτηρία της ψυχής μας, την αιώνια ζωή, μακριά από το Θεό και το παράδεισο.

Και η κόλαση που προσφέρει ο διάβολος στους οπαδούς του είναι η αιώνια ταραχή, μια τιμωρία χωρίς επιστροφή, χωρίς μετάνοια, χωρίς ταπείνωση και συντριβή. Τα εννέα τάγματα, που λαμπρύνουν τον θρόνο του Τριαδικού μας Θεού είναι: Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι, Εξουσίες, Δυνάμεις, Κυριότητες, Θρόνοι, Χερουβείμ και Σεραφείμ. Το δέκατο τάγμα του Εωσφόρου αγωνίζονται να το αναπληρώσουν τα μοναχικά τάγματα μοναχοί και μοναχές με την αγιασμένη και σωτήρια πορεία της ζωής τους.

Η μεγάλη πίστη και τιμή ανά τους αιώνες στους Αρχαγγέλους από τους πιστούς χριστιανούς είναι γιατί είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, εκείνος που παίρνει τις ψυχές μας, για την αιώνια ζωή. Πολλά κοιμητήρια όπως και στη Ρόδο οι ναοί τους έχουν το όνομα των Ταξιαρχών. Επίσης ο μεγαλόχαρος ο Πανορμίτης Ταξιάρχης Σύμης, ο Ρουκουνιώτης, ο Μανταμάδος Μυτιλήνης, ο Ταξιάρχης στο Θάρρι, στη Λάρδο, στην Κάλαθο, στον Μεσαναγρό, στα Μαριτσά είναι οι κεντρικοί ναοί των χωριών αυτών.

Δεκάδες παρεκκλήσια, εξωκλήσια φέρνουντ το τίμιο όνομά τους. Ας μας φυλάνε και ας μας προστατεύουν από τις παγίδες και τα έργα του διαβόλου στη ζωή μας.

Ο Μητροπολίτης Αγιος Πενταπόλεως
της Αιγύπτου, Νεκτάριος ο θαυματουργός. Ο Έφορος και προστάτης της Αίγινας
Χαρακτηρίστηκε ο άγιος του αιώνα που μας πέρασε. Ο λαοπρόβλητος, λαοφιλής, αγαπητός στα πέρατα της οικουμένης. Ο διωγμένος, ο εξόριστος, ο συκοφαντημένος. Ο Άγιος Μητροπολίτης Πενταπόλεως στην Αίγυπτο της Αλεξάνδρειας ο Νεκτάριος Κεφαλάς ο θαυματουργός.


Γεννήθηκε το 1846 στην Σηλυβρία της Θράκης, ο Αναστάσιος Κεφαλάς έτσι ονομαζόταν αρχικά, πήγε στην Κων/πολη, εργάστηκε σκληρά σε χρόνια φτωχά. Εκεί έχουμε το πρώτο θαύμα του με το γράμμα που έστειλε στον Χριστό και την συγκινητική παρέμβαση του Χριστού και απάντησή του στο μικρό τότε παιδί Αναστάσιο Κεφαλά μετέπειτα άγιο Νεκτάριο. Ήθελε από μικρός να μορφωθεί. Μετά πήγε στη Χίο έγινε μοναχός στη Νέα Μονή και ονομάστηκε από Αναστάσιος σε Λάζαρος. Μετά χειροτονήθηκε διάκονος με το όνομα Νεκτάριος και υπηρέτησε στην Μητρόπολη σαν γραμματέας.

Το 1881 έρχεται στην Αθήνα, όπου σπουδάζει θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Μετά το πτυχίο της θεολογίας πήγε στην Αλεξάνδρεια όπου ο Πατριάρχης Σωφρόνιος τον χειροτονεί πρεσβύτερο και αμέσως σε Μητροπολίτη Πενταπόλεως Αιγύπτου. Έδειξε μεγάλη δραστηριότητα και ήτανε υποψήφιος για Πατριάρχης στη θέση του υπέργυρου Σωφρόνιου.
Ταπεινός και απλός ο Νεκτάριος Κεφαλάς να μην λυπήσει το γέροντα Πατριάρχη έρχεται στην Ελλάδα σαν ιεροκήρυκας στη Λαμία και στην Καρυστία. Διευθύνει για πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία την Ριζάρειο εκκλησιαστική σχολή. Ίδρυσε το 1904 στην Αίγινα την γυναικεία ιερά μονή της Αγίας Τριάδος. Δέχθηκε στη ζωή του ανίερο πόλεμο του διαβόλου.

Συκοφαντήθηκε, πικράθηκε, εξορίστηκε, ταπεινώθηκε, αλλά ο άγιος Νεκτάριος Θευματουργούσε και ο ευσεβής λαός μας τον λάτρεψε σαν πραγματικό άγιό του. Ρώσοι, Ρουτάνοι, Σέρβοι, όλος ο ελληνικός χώρος, ομογενείς όπου γης τιμούν με σεβασμό στον Άγιο Νεκτάριο που κοιμήθηκε οσιακά το 1920 και αγιοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα το 1960.

Ο Άγιος Νεκτάριος στο Αρεταίειο νοσοκομείο Αθηνών άφησε την τελευταία του πνοή και ήτανε στο ίδιο δωμάτιο με εγχείρηση κήλης ο μακαριστός παππούς μου Παπα-Κυριάκος Μανέττας, όπου είχανε και συγκινητική συνομιλία και ευλογία ξεχωριστή.

Με δραστηριότητες του μακαριστού Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινού του δραστήριου και ακάματου αυτού ιεράρχη κοσμούν τη Ρόδο οι ναοί του Αγίου Νεκταρίου. Μεγαλοπρεπείς ναοί, στην Μονή Αγίου Νεκταρίου Κρυονερίου Αρχίπολης, του μεγαλοπρεπούς ναού Αγίου Νεκταρίου στο Φαληράκι και του ιδρυματικού ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο νέο λιμάνι της Ρόδου απέναντι από την μαρίνα.

Η ευχή του Νεκταρίου να μας δίνει δύναμη, κουράγιο, αδέλφια μου αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τα βάσανα της ζωής μας.

Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου.

Η εορτή του Πολιούχου μας Νεομάρτυρα Κων/νου του Υδραίου
Στις 14 Νοεμβρίου ημέρα της μνήμης του εορτάζει η Ύδρα και η Ρόδος τον Πολιούχο Άγιο Νεομάρτυρα Κων/νο τον Υδραίο. Μαζί με τον Απόστολο και διάκονο Φίλιππο και τον Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Άγιο Γρηγόριο του Παλαμά, εορτάζει η μεγάλη αυτή μορφή των νεομαρτύρων της εκκλησίας μας.

Γεννήθηκε το 1770 στην Ύδρα από την Μαρία και τον Μιχάλη Δημαρά. Τουρκοκρατία, φτώχεια, πόλεμος, στέρηση. Ο νεαρός Κων/νος φεύγει από την Ύδρα έρχεται στη Ρόδο που ήτανε φημισμένο λιμάνι της Μεσογείου και του Αιγαίου για καλύτερη ζωή. Οι συνθήκες της εποχής του ζούσαν στη Ρόδο και πολλοί Υδραίοι όπου και αν δούλευε δεν έβρισκε καλύτερες συνθήκες ζωής. Τον συστήνουν στον ηγεμόνα των Τούρκων καπετάν Χασάν.

Αυτοί με το δέλεαρ της πλούσιας ζωής του δημιουργούν την προϋπόθεση να αλλαξοπιστήσει με το όνομα Χασάν. Τότε το παιδομάζωμα και ο εξισλαμισμός ήταν στις δόξες τους. Η στάση των γονιών του, των συγχωριανών του, οι τύψεις που γργήρορα ένιωσε τον έκανε να μετανιώσει να φύγει στην Κριμαία, στο Άγιο Όρος στην Μονή των Ιβήρων, εκεί ζούσε ο εξόριστος Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, ο Εθνομάρτυρας Κων/πολης, όπου τον βοήθησε να ξαναβρει τον ορθόδοξο δρόμο.

Με συντριβή ψυχής, με μετάνοια επιστρέφει στη Ρόδο και πετάει ρούχα και τις τιμές των Τούρκων. Με καλοπιάσματα στην αρχή ο καπετάν Χασάν, μετά με φοβέρες και απειλές και στο τέλος βλέποντας την ορθόδοξη και ακλόνητη πίστη του στον Χριστό, τον φυλακίζουν, περνά φρικτά βασανιστήρια μέχρι που τον απαγχονίζουν στις 14 Νοεμβρίου του 1800 μ.Χ.

Στη Ρόδο στον ιερό ναό των Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου υπάρχει η μαρμάρινη πλάκα του τάφου του, όπου εκεί είχε ενταφιαστεί και η ωλένη του χεριού του. Η μητέρα του ήλθε υπερήφανη και πήρε τα λείψανα του μάρτυρα γιου της στην Ύδρα. Από το 1956 με διάταγματ ης βασιλικής τότε δημοκρατίας και κυβερνήσεως με δραστηριότητες του αξέχαστου και ανεπανάληπτου μητροπολίτη μας και ευεργέτη μου και πνευματικού μου πατέρα Σπυρίδωνα Συνοδινού από το Ληξούρι Κεφαλονιάς έγινε ο νεομάρτυρας Κων/νος Υδραίος πολιούχος της πόλεως Ρόδου και όχι μόνον.

Θέσπισε μεγαλοπρεπείς εορτασμούς στη μνήμη του με λιτανείες, ομιλίες, αργίες σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών. Τέτοιες μορφές ιεραρχών δεν συναντάμαι πλέον εύκολα στην εποχή μας. Ανεπανάληπτος και συνεχώς αξέχαστος, παρών σε όλα μέχρι σήμερα. Επί δημαρχίας Μιχαήλ Πετρίδη στο μεγαλοπρεπές δημαρχείο Ρόδου εδραίωσαν εκκλησάκι στην μνήμη του Αγίου Κων/νου Υδραίου, όπου εκεί τελειώνει και η λιτανεία του.

Αδέλφια μου! Ας έχουμε την ευχή του προστάτη και πολιούχου μας Αγίου Κων/νου του Υδραίου, για υγεία, πρόοδο και ευλογία στη ζωή και τα έργα μας.

Λυπηρό γεγονός η απραξία των μετέπειτα διαδόχων μητροπολιτών Ρόδου και τοπικών φορέων και αρχών να μην έχει ένα μεγαλοπρεπή ναό ο Άγιος Κων/νος ο Υδραίος και ο Άγιος Φανούριος μεγάλοι άγιοι του νησιού μας.

Λύσεις υπάρχουν, δυναμισμός και δραστηριότητα απουσιάζουν...

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου