Αυτόνομοι κομποστοποιητές θα τοποθετηθούν στην πόλη της Ρόδου

Αυτόνομοι κομποστοποιητές θα τοποθετηθούν στην πόλη της Ρόδου

Αυτόνομοι κομποστοποιητές θα τοποθετηθούν στην πόλη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3418 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος

Μία από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα είναι πλέον η Ρόδος που εγκαθιστά αυτόνομους μηχανικούς κομποστοποιητές και ξεκινά την οικιακή κομποστοποίηση, πιλοτικά σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη, με την υπογραφή χθες της σύμβασης για την προμήθεια ολόκληρου του εξοπλισμού αυτού.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα εθιμοτυπίας, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του Ανιδημάρχου Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου, του εκπροσώπου της Εταιρίας Incotech και του ειδικού συμβούλου και επιστημονικού υπεύθυνου του έργου, κ. Χρήστου Γαμβρούδη, υπεγράφη η σύμβαση αυτή μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της Incotech.

Η συγκεκριμένη προμήθεια είναι ύψους 158.720 €, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και εντάσσεται στο πρόγραμμα ACUA του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020 στο οποίο ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει ως εταίρος.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Κάνουμε ακόμη ένα βήμα προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να γίνει πρότυπος "Πράσινος". Με το παρόν πρόγραμμα έχουμε ως στόχο την ανάπτυξη της συνοικιακής κομποστοποίησης, την εξοικονόμηση πόρων και παράλληλα τη δημιουργία ισχυρών περιβαλλοντικών κινήτρων στους δημότες. Οι περιοχές που θα τοποθετηθούν οι κομποστοποιητές επιλέχθηκαν μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος τον Ιανουάριο του 2018.

Σήμερα ο Δήμος Ρόδου μας εντάσσεται πλέον στους πρώτους οικολογικούς δήμους που εφαρμόζουν πιλοτικά, τη συνοικιακή κομποστοποίηση και που αποσκοπούν, μέσα από την εφαρμογή ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων με όρους κυκλικής οικονομίας, να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο που αποσκοπεί στην περαιτέρω προστασία και ανάδειξη των χώρων πρασίνου του νησιού μας».

Είπε, ακόμη, αφήνοντας κάποιες αιχμές ο Δήμαρχος: «Αυτά τα έργα και αυτές οι συμβάσεις που υπογράφονται σήμερα, δεν ήρθαν…με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, μέσα σε μία εβδομάδα ή σε μία μέρα. Είναι προϊόν οργανωμένης δουλειάς και μέσα από τις γνωστές, χρονοβόρες, διαδικασίες». Είπε, ακόμη, με νόημα ότι όταν είμαστε θεωρητικά σε κάποιο βήμα όλοι μιλάμε για τη γραφειοκρατία και όταν φθάσουμε σε μία περίοδο δύο-τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, η γραφειοκρατία…έχει πάει στις καλένδες και μιλάμε για μη παραγωγή έργου και για διάφορα που μπορούν να μειώσουν το έργο και τις προσπάθειες αυτών που έχουν την ευθύνη αυτού του τόπου.

Μία από τις συμβάσεις-συνέχισε ο Δήμαρχος-που δεν είναι στα δημοπρατημένα έργα είναι και η σύμβαση αυτή η οποία χρειάστηκε διαδικασίες δυόμιση χρόνων για να φθάσουν στην υπογραφή. Έτσι, μετά τη λειτουργία του ΚΔΑΥ, φθάνουμε στην οικιακή κομποστοποίηση με την τοποθέτηση αυτόματων μηχανικών κομποστοποιητών. Στόχος είναι, αυτό το πιλοτικό σύστημα να επεκταθεί ενώ οι δυνατότητες είναι μεγάλες αφού στο μέλλον μπορεί να τοποθετηθεί και στα ξενοδοχεία αλλά ο Δήμος να κερδίζει και από αυτό.



Ο κ. Διακοσταματίου τόνισε ότι «το βραχυπρόθεσμο όφελος αφορά στο ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Δήμου μελλοντικά, καλύπτοντας και την ανάγκη για χωριστή συλλογή και επεξεργασία του 10% των παραγόμενων βιοαποβλήτων έως το 2020».
Ο κ. Δρίκος Λεωνίδας εκπρόσωπος της εταιρίας Incotech είπε: «Οι κομποστοποιητές που θα τοποθετηθούν στον Δήμο επεξεργάζονται τα βιο-απόβλητα με απόλυτα βιολογικό και φυσικό τρόπο. Το παραγόμενο άριστης ποιότητας κόμποστ που θα δημιουργείται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για την κάλυψη μέρους των αναγκών των πολιτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και των χώρων πρασίνου του Δήμου».

Τέλος ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Δρ. Χρήστος Γαμβρούδης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας των κομποστοποιητών μέσω της ειδικής κάρτας που θα προμηθευτούν οι πολίτες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι τα πέντε πρώτα σημεία που έχουν επιλεγεί για την πιλοτική τοποθέτηση των οικιακών κομποστοποιητών είναι η πολυκατοικία των στρατιωτικών στο «Ζέφυρος», η οδός Ιφιγένειας, η οδός Κέννεντυ, η οδός Χειμάρρας και η κεντρική λαχαναγορά.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη