Απάντηση για την πλατεία Σοφοκλέους

Από τον αντιδήμαρχο Ρόδου κ. Τέρη Χατζηιωάννου, αναφορικά με διαμαρτυρία κατοίκων και επιχειρηματιών για την πλατεία Σοφοκλέους στη Μεσαιωνική Πόλη εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

“Με αφορμή την επιστολή κατοίκων και επιχειρήσεων που ζουν και δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην πλατεία Σοφοκλέους θα επιθυμούσα να διευκρινίσω τα εξής:

Το ζήτημα στην πλατεία Σοφοκλέους, όπως εξηγήσαμε σε συγκεκριμένο επιχειρηματία μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στην ομώνυμη πλατεία, παρουσία τριών αντιδημάρχων (Τ. Χατζηιωάννου- Μ. Παλαιολόγου, Α. Πάλλα) και Διευθυντικών στελεχών της Υπηρεσίας Καθαριότητας είναι σύνθετο και αφορά τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης πλατείας.   

Α) Ο παρακείμενος αρχαιολογικός χώρος ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού που αντιδρά στην πρόθεση του δήμου να μεταφερθούν οι κάδοι εντός του ακάλυπτου αρχαιολογικού χώρου. Η εικόνα πράγματι δεν είναι η ιδεατή, υπάρχει όμως η δέσμευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τον ευπρεπισμό του παρακείμενου χώρου και την αντικατάσταση της περίφραξης.

Β) Οι κάτοικοι διαφωνούν με την πρόταση που κατατίθεται για δεκάδες κάδους προ των σπιτιών τους, όμως η διανομή κάδων στους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος συμφωνήθηκε στη συνάντηση.  Σημειώνεται ότι η απόρριψη γίνεται κυρίως από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν σέβονται τους ισχύοντες κανόνες.

Β) Η Σοφοκλέους εντάσσεται στις υπό διαμόρφωση πλατείες της Μεσαιωνικής Πόλης και ο λόγος της καθυστέρησης της σχετικής ανάπλασης οφείλεται σε αντιδικίες και προσφυγές ιδιοκτήτων στη Δικαιοσύνη.
(Σχετική απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Πολεοδομική Μελέτη της Μεσαιωνικής Πόλης)  

Γ) Η προσωρινή ανάπλαση στο ανατολικό τμήμα του κοινόχρηστου χώρου, όπως αναφέρεται στην επιστολή, αντιμετωπίζει το ζήτημα μέρους της πλατείας και όχι όλων των μετώπων (Συνοχή, στάθμευση, παρτέρια, κ.λπ.)   

Δ) Ο Δήμος Ρόδου –διαχρονικά- επιδιώκει την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης, εξ ου και στη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής υπογράφεται η νέα Προγραμματική Σύμβαση, όμως οι παρεμβάσεις επιβάλλεται να αφορούν το κοινωνικό σύνολο και όχι μονάδες, αλλιώς δικαίως ο λαός κατηγορεί για προστασία ημετέρων και άγρα ψήφων!

Με εκτίμηση
Τέρης Χατζηιωάννου
Αντιδήμαρχος
Πολιτισμού, Αθλητισμού,
Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων”.