Είκοσι στρέμματα έκανε η πυρκαγιά στον Αίθωνα Αρχαγγέλου

Είκοσι στρέμματα έκανε η πυρκαγιά στον Αίθωνα Αρχαγγέλου

Είκοσι στρέμματα έκανε η πυρκαγιά στον Αίθωνα Αρχαγγέλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 691 ΦΟΡΕΣ

Συνολικά 20 στρέμματα γεωργικής έκτασης αποτέφρωσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές, περίπου στις 5 το απόγευμα, στον Αίθωνα Αρχαγγέλλου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στο Ρ/Σ «ΠΑΛΜΟ» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Αγαπητός Πάλλας, η φωτιά προκλήθηκε εξαιτίας της καύσης ξερών κλαδιών και καθώς στην περιοχή υπήρχαν πολλές καλαμιές, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου με 30 άτομα προσωπικό, μηχανήματα του Δήμου αλλά και ιδιωτών καθώς και άνδρες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ οι οποίοι ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεσή της.

Τελικά περίπου τρεις ώρες αργότερα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και στη συνέχεια κατασβήστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην όλη επιχείρηση υπήρξαν αρκετές δυσκολίες καθώς τόσο το σημείο όπου είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα δύσβατο όσο και λόγω της μορφολογίας του εδάφους δεν μπορούσε εύκολα να προσεγγίσει είτε όχημα βαρέως τύπου είτε πυροσβεστικό.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς διενεργούνται από το ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Σημειώνεται πως από την προσεχή εβδομάδα (1η Μαΐου) ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται οποιοδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο, σε κατοικημένες περιοχές ακόμη και σε ιδιόκτητους οικοπεδικούς χώρους!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, η εμπειρία και τα συμβάντα έχουν δείξει ότι στο νησί της Ρόδου και στην Δωδεκάνησο γενικότερα, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών -μεγάλες θερμοκρασίες, η συνήθως πιο γρήγορη παύση των βροχοπτώσεων, η παρατεταμένη ανομβρία τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, οι άνεμοι, το είδος των δασών (πευκοδάση) - θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον κίνδυνο της πυρκαγιάς όταν ασχολούνται με τους καθαρισμούς των οικοπέδων τους και άλλες συναφείς ασχολίες και συνιστάται να σταματούν αυτού του είδους τις δραστηριότητες έναν μήνα πριν κι έως ένα μήνα μετά την αντιπυρική περίοδο.

Το νησί της Ρόδου έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού της περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τις ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.ά.), όπως αυτή αποτυπώνεται και από τον σχετικό χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδεται καθημερινά και για όλη την Ελλάδα, περί Ω:13.30, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ανακοινώνεται διαδικτυακά (civilprotection.gr).

Σημειώνεται δε πως οι παραβάτες διώκονται και ποινικά.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη