Διαλέξεις για την οδική ασφάλεια και το θέμα των ναρκωτικών

Συνολικά πέντε διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα στη Ρόδο και δύο στην Κω, για την οδική ασφάλεια και τα ναρκωτικά από προσωπικό των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο υλοποίησης στόχων που τέθηκαν από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου και αφορούν, μεταξύ άλλων, την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, πρόληψης χρήσης απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών, ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και σχολικού εκφοβισμού-«bullying», πραγματοποιούνται τακτικά ενημερωτικές διαλέξεις.

Κατά τον μήνα Μάιο 2019 καταρτισμένοι Αξιωματικοί και στελέχη Αστυνομικών Υπηρεσιών σε Σύρο, Ρόδο, Κω, Πάρο, Ίο, Μύκονο και Νάξο πραγματοποίησαν συνολικά δεκατέσσερις ομιλίες σε μαθητές εκπαιδευτικών μονάδων και πολίτες:

Αστυνομική Υπηρεσία

Σχολική Μονάδα-Φορέας

Ημερομηνία

Τμήμα Τροχαίας Ρόδου

Γυμνάσιο Μασσάρων

07-05-2019

Τμήμα Τροχαίας Ρόδου

3ο Γυμνάσιο Ρόδου

08-05-2019

Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου

Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών

2ο  Επαγγελματικό Λύκειο Ρόδου

10-05-2019

Τμήμα Τροχαίας Κω

2ο Δημοτικό Σχολείο Κω

10-05-2019

Τμήμα Τροχαίας Ρόδου

Γυμνάσιο Αφάντου

10-05-2019

Τμήμα Τροχαίας Ρόδου

3ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου

10-05-2019

Αστυνομικό Τμήμα Νάξου

1ο Γυμνάσιο Νάξου

16-05-2019

Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου

Γυμνάσιο Μυκόνου

16-05-2019

Τμήμα Τροχαίας Κω

Γυμνάσιο Ζηπαρίου

17-05-2019

Αστυνομικό Τμήμα Ιητών

Γυμνάσιο Ίου

17-05-2019

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Σύρου

17-05-2019

Αστυνομικό Τμήμα Πάρου

Κατηχητικό Σχολείο Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής Παροικίας

19-05-2019

Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου

Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών

2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

22-05-2019

Αστυνομικό Τμήμα Νάξου

2ο Γυμνάσιο Νάξου

22-05-2019

 

Κατά τις ομιλίες επισημάνθηκαν συμβουλές άμεσα συνυφασμένες με τη μαθητική καθημερινότητα, η επιλογή του ασφαλέστερου δρομολογίου από και προς το σχολείο, η κίνηση στο δρόμο, το πεζοδρόμιο, οι διαβάσεις πεζών, η κυκλοφορία με ποδήλατο, η χρήση ζώνης στο αυτοκίνητο - προστατευτικού κράνους στο δίκυκλο και ενέργειες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.  

Αναλύθηκε το ζήτημα των ναρκωτικών και τρόποι πρόληψης-διάγνωσης-αντιμετώπισης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Αναπτύχθηκε το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο με έμφαση στις απειλές - τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και δόθηκαν συμβουλές για τη διαχείριση των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου. 

Έγινε παρουσίαση των μέσων - εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί τροχονόμοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Παράλληλα, έγινε επίδειξη του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών «Schwartz» της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου από  τον χειριστή - συνοδό του με έμφαση  στο πώς ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ζει ως αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας συνοδού του και διαμένει μαζί του χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης, αλληλεξάρτησης, επικοινωνίας, αγάπης και συνεργασίας, που αποδίδει το μέγιστο στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν. 

Τις ομιλίες παρακολούθησαν πάνω 1.250 μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήματα και να ενημερωθούν, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται θετικά σε αιτήματα παροχής διαλέξεων ανάλογης θεματολογίας σε σχολεία, φορείς και συλλόγους.