Σπείρα “πορτοφολάδων” έχει ρημάξει τη Λίνδο

Σπείρα “πορτοφολάδων” έχει ρημάξει τη Λίνδο

Σπείρα “πορτοφολάδων” έχει ρημάξει τη Λίνδο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1519 ΦΟΡΕΣ

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καταγγέλλει ο πρόεδρος των ξεναγών Αλεξ. Κολιάδης

«Μπαράζ» κλοπών σε βάρος τουριστών που επισκέπτονται τη Λίνδο, έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο σωματείο των Ξεναγών της περιοχής μας, οι οποίοι αναγκάζονται πλέον να ενημερώνουν τους πελάτες τους ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα τους!

Πρόκειται πιθανότατα για «σπείρα» αλλοδαπών, οι οποίοι προσποιούμενοι τους τουρίστες και ότι βγάζουν φωτογραφίες βρίσκουν την ευκαιρία να αφαιρέσουν πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα από τις τσάντες των ανυποψίαστων τουριστών!
Το γεγονός αυτό, το οποίο παρατηρείται τις τελευταίες 40 ημέρες, έχουν ήδη καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας ξεναγοί, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα έχουν δώσει και σχετικές καταθέσεις προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών, οι οποίοι με τις ενέργειές τους αυτές, προτίθενται να δυσφημίσουν το νησί μας.

Όπως είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος των ξεναγών κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, υπάρχει έντονος προβληματισμός αλλά και αγανάκτηση για το θέμα αυτό, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε μία φήμη για τη Ρόδο, ότι πρόκειται δηλαδή για έναν απόλυτα ασφαλή προορισμό, ωστόσο μετά τα περιστατικά αυτά τα οποία είναι αρκετά, αναγκάζονται να ενημερώνουν τον κόσμο ώστε να προσέχει περισσότερο τα πράγματά του, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «περιστασιακό συμβάν» για το οποίο χρειάζονται 2-3 ημέρες για να δουν τι συμβαίνει.

Βγάζουν «σέλφι»
Σύμφωνα με τον κ. Κολιάδη, οι επιτήδειοι δεν έχουν «χτυπήσει» μόνο σε τουρίστες αλλά και σε μέλη του συλλόγου Ξεναγών και μάλιστα σε μία περίπτωση τους κυνήγησαν οι ίδιοι και εντόπισαν έναν Ρουμάνο για τον οποίο και ενημέρωσαν την αστυνομία.

Έντονα θορυβημένοι οι ξεναγοί έχουν πλέον διαπιστώσει ότι πρόκειται για αλλοδαπούς που είναι μέλη ίσως «σπείρας» η οποία ήρθε στο νησί μας για το σκοπό αυτό. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν εντοπίσει 12 διαφορετικά άτομα να προβαίνουν σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ξεναγών, πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, τα οποίο είναι ντυμένα και φέρονται ως τουρίστες – επισκέπτες του νησιού. Τα σημεία δε που «συχνάζουν» είναι κυρίως στην είσοδο για την Ακρόπολη της Λίνδου και στις δύο πλατείες όπου είναι οι αφετηρίες των λεωφορείων που μεταφέρουν τους τουρίστες (από πλατεία Κράνα προς κεντρική πλατεία Λίνδου και αντίστροφα), χώροι δηλαδή όπου οι τουρίστες χρειάζεται να βγάλουν χρήματα από το πορτοφόλι ή την τσάντα τους!

Εκεί, σύμφωνα με τους ξεναγούς, βρίσκονται και τα ζευγαράκια των επιτήδειων, οι οποίοι προσποιούνται ότι ο άνδρας βγάζει φωτογραφίες με τη γυναίκα ή «σέλφι». Έτσι βρίσκουν την ευκαιρία να κινούνται και να «βάζουν» χέρι στα προσωπικά αντικείμενα των τουριστών χωρίς να κινούν υποψίες. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις έγιναν αντιληπτοί από τους παθόντες και τότε οι δράστες ζήτησαν συγγνώμη και συνέχισαν τη... φωτογράφησή τους!

Αξίζει δε να σημειωθεί πως θύματα των επιτήδειων έχουν πέσει και ξεναγοί! Σε μία περίπτωση, όπως έχει ήδη καταγγελθεί και στην αστυνομία (αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου και στης Λίνδου και Γενναδίου), οι ξεναγοί κυνήγησαν τον δράστη Ρουμανικής καταγωγής ο οποίος και παραπέμφθηκε αρμοδίως.

Σύμφωνα με τον κ. Κολιάδη, πρόκειται για οργανωμένη ομάδα.
«Είναι επαγγελματίες! Αν τους αντιληφθούν ζητάνε συγγνώμη και συνεχίζουν να τραβάνε φωτογραφίες, ότι δήθεν έγινε τυχαία. Δεν είναι Έλληνες. Τους έχουμε κυνηγήσει. Μιλάμε για «σπείρα» ολόκληρη δεν είναι τυχαίο που μέσα σ’ ένα μήνα έχουμε εντοπίσει 12 διαφορετικά άτομα. Προχθές μιλούσαν Ιταλικά!»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ξεναγών, το δυστύχημα είναι πως δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει αστυνομία και ο κόσμος είναι παρά πολύς.

«Κάποιες συγκεκριμένες ώρες δημιουργείται πανικός! Μπορεί σε 3 ώρες μέσα να περάσουν 2000 άνθρωποι. Ο άλλος προσέχει μην πέσει, κοιτάει την ασφάλειά του και αυτό οι δράστες το εκμεταλλεύονται».

Ο κ. Κολιάδης είπε επίσης πως κάθε φορά υπάρχουν 3-4 άνθρωποι σε κάθε τουριστικό λεωφορείο που παραπονιούνται ότι τους πήραν το πορτοφόλι, τα χρήματα, την ταυτότητά τους. Για αυτό, αν και δεν τους αρέσει, αναγκάζονται πλέον να ενημερώνουν τον κόσμο, ώστε να είναι πιο προσεκτικός με τα προσωπικά τους αντικείμενα.

«Το πρόβλημα είναι πως εμείς δημιουργήσαμε για τον τόπο μας την εικόνα ότι είναι ένας τόπος ασφαλής όπου κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ο καθένας μπορεί κυκλοφορεί στο νησί χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα και τώρα αναγκαζόμαστε να πρέπει να λέμε στους επισκέπτες «προσέχετε τα πράγματά σας γιατί εντοπίσαμε τις τελευταίες ημέρες διάφορα περιστατικά» και το λέμε με τον τρόπο αυτό για να μην δυσφημίσουμε το νησί», καταλήγει ο πρόεδρος των ξεναγών!

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο