Ένα ακόμα έγκλημα από τους Τούρκους στην Κύπρο

Ένα ακόμα έγκλημα από τους Τούρκους στην Κύπρο

Ένα ακόμα έγκλημα από τους Τούρκους στην Κύπρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1061 ΦΟΡΕΣ

Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια κατά την επιχείρηση Αττίλας ΙΙ. Εκτέλεσαν στρατιώτες αιχμάλωτους πολέμου

«Ήταν ακόμα ένα έγκλημα από τους Τούρκους στην Κύπρο. Εκτέλεσαν στρατιώτες αιχμάλωτους πολέμου κατά την επιχείρηση Αττίλας ΙΙ. Η 14η Αυγούστου 1974 είναι η ημερομηνία που σημαδεύει μέχρι σήμερα εδώ και 46 χρόνια τη ζωή μου» τονίζει ο γιατρός Γιώργος Συμεωνίδης, οποίος τότε –ως έφεδρος ανθυπολοχαγός-ήταν επικεφαλής μιας διμοιρίας στρατιωτών που υπερασπίζονταν τα κυπριακά εδάφη από τους Τούρκους εισβολείς στην περιοχή της Κριθαίας.

Τα γεγονότα της περιόδου εκείνης είναι γνωστά. Οι Τούρκοι παραβίασαν την ανακωχή και ξεκίνησαν μια μεγάλη νέα επιχείρηση για να καταλάβουν και την Αμμόχωστο... ! Οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν, αλλά με τα πενιχρά μέσα που είχαν προσπάθησαν ν’ αντισταθούν.

Ο Γιώργος Συμεωνίδης με τη διμοιρία του είχε αναπτυχθεί με τρεις ομάδες του 398 Τάγματος Πεζικού που την αποτελούσαν επτά στρατιώτες η καθεμία και παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί η ανακωχή, εμφανίστηκαν τουρκικά αεροπλάνα τα οποία άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ελληνοκυπριακές θέσεις.

«Ο οπλισμός μας ήταν τυφέκια enfield, τέσσερα ελαφρά αυτόματα, ένα μπρεντ και δύο πολυβόλα. Δεν είχαμε καμιά ειδοποίηση για την πορεία των Τούρκων, ούτε ότι είχε σπάσει η γραμμή στη Μία Μηλιά, οπότε ξαφνικά εμφανίστηκαν 3-4 άρματα μάχης τα οποία άρχισαν να μας πυροβολούν» θυμάται ο Συμεωνίδης. Μάλιστα το πυροβόλο της μιας ομάδας παρουσίασε εμπλοκή γιατί είχαν δοθεί λάθος σφαίρες..!

Δόθηκε εντολή οι ομάδες να συγκεντρωθούν και να υποχωρήσουν προς τον Πενταδάκτυλο. Με μεγάλη δυσκολία μαζευτήκαν και από την πρώτη ομάδα με επικεφαλής τον λοχία Αντώνη Κορέλλη, μπόρεσαν να φτάσουν έρποντας μόνο δύο στρατιώτες, ενώ οι υπόλοιποι πέντε συνελήφθησαν από τους Τούρκους.

Οι πέντε συλληφθέντες Ελληνοκύπριοι στρατιώτες (που απεικονίζονται στη φωτογραφία με ψηλά τα χέρια και με τους Τούρκους στρατιώτες να τους απειλούν με τα όπλα στα κεφάλια τους) είναι οι Αντώνης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Γιάννης Παπαγιάννης, Χριστόφορος Σκορδής και Φίλιππος Χατζηκυριάκος που τελικά εκτελέστηκαν από τους εισβολείς παρά το γεγονός ότι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου Μάλιστα, ο Κορέλλης είχε πάρει άδεια για να πάει στο χωριό και μόλις απομακρύνθηκε καμιά 500ριά μέτρα άρχισε ο βομβαρδισμός από τα τουρκικά αεροπλάνα, οπότε επέστρεψε αμέσως πίσω στη μονάδα του.

Η αποκάλυψη της τραγικής αυτής υπόθεσης έγινε αργότερα όταν ο Τούρκος πολεμικός ανταποκριτής που τράβηξε τη φωτογραφία, συνελήφθη από την Εθνική Φρουρά κοντά στο ξενοδοχείο “Λήδρα Πάλας” και στην κατοχή του βρέθηκε το επίμαχο φιλμ. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 1974 και φυσικά προκάλεσε παγκόσμιο σάλο..!

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΩΝ
Η ομάδα των διαφυγόντων κινήθηκε προς τον Πενταδάκτυλο. Μετά από πορεία τεσσάρων ωρών συναντήθηκαν με τρεις άλλους στρατιώτες, οι δύο από τους οποίους θέλησαν να κινηθούν προς το τουρκοκυπριακό χωριό Κορνότζηπος για να πάρουν νερό. «Τους είπα να μην κινηθούν προς τα εκεί, αλλά να μας ακολουθήσουν. Τελικά έφυγαν και μαζί τους πήγαν και οι στρατιώτες Αντώνης Ασπρής (πατέρας τεσσάρων παιδιών) και Ανδρέας Κυρμίσης, οι οποίοι δυστυχώς βρέθηκαν εκτελεσμένοι από τους Τούρκους» θυμάται ο Συμεωνίδης, που σήμερα ζει στη Ρόδο και είναι πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων του νησιού.

Μάλιστα στην πορεία τους εντόπισαν έναν Τουρκοκύπριο βοσκό στη μάντρα του. Τον αιφνιδίασαν και του ζήτησαν νερό, ψωμί και χαλούμι και αφού τον έδεσαν (για να μην τους καταδώσει στους Τούρκους) αποφάσισαν να προχωρούν τη νύχτα και ν’ ακολουθούν ένα ποτάμι που θα τους έβγαζε στη θάλασσα.

Οι στρατιώτες συνέχισαν την πορεία τους, αλλά ο στρατιώτης Φίλιππος Καλλένος δεν μπόρεσε ν’ ακολουθήσει την ομάδα με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τους Τούρκους και να μεταφερθεί αιχμάλωτος στην Τουρκία, όπου αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Τελικά, ύστερα από πεζοπορία τριών ημερών οι Κύπριοι στρατιώτες έφτασαν στην αγγλική βάση στο Δασάκι της Άχνας, όπου οι Άγγλοι τους πήραν τα όπλα..!

ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
Η φωτογραφία με τους πέντε Κυπρίους στρατιώτες είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Αλλά, κανένας δεν μπορούσε να μάθει για την τύχη τους Έγιναν αλλεπάλληλα διαβήματα προς την τουρκική πλευρά, αλλά δεν υπήρξε καμιά απολύτως απάντηση. Όμως τα τρία παιδιά του Αντώνη Κορέλλη έδωσαν πραγματικό αγώνα για να μάθουν για την τύχη του πατέρα τους και των άλλων αγνοουμένων. Τελικά, ύστερα από 35 χρόνια σε πηγάδι στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος, βρέθηκαν τα οστά 19 ατόμων.

Μεταξύ αυτών-όπως διαπιστώθηκε από την ταυτοποίηση που έγινε με τη μέθοδο DNA-, ανήκαν στους πέντε Ελληνοκύπριους στρατιώτες που εκτέλεσαν οι Τούρκοι. Οι πέντε εκτελεσθέντες έφεραν ο καθένας από μια σφαίρα στο κεφάλι! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτελέστηκαν από τους Τουρκοκύπριους.Το χωριό Τζιάος είναι κοντά στο σημείο όπου συνελήφθησαν οι πέντε στρατιώτες, πράγμα που σημαίνει ότι τους εκτέλεσαν αμέσως χωρίς καμιά διαδικασία!

«Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι ένα από τα πολλά εγκλήματα και την βαρβαρότητα των Τούρκων στην Κύπρο. Σε πολλές περιπτώσεις εμφάνιζαν ότι Κύπριοι είχαν σκοτωθεί σε μάχες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αιχμάλωτοι που τους εκτελούσαν» υπογραμμίζει ο Γιώργος Συμεωνίδης. Έχουν περάσει από τότε 46 χρόνια …Ο ανθυπολοχαγός Γιώργος Συμεωνίδης δεν μπορεί ακόμη να δώσει μια απάντηση –σε ένα από τα πολλά ερωτήματα της κυπριακής τραγωδίας- στο βασανιστικό και αναπάντητο ερώτημα του: «γιατί δεν με ειδοποίησαν έγκαιρα ότι είχε σπάσει η ελληνική γραμμή στη Μία Μηλιά. Θα μπορούσε να σωθεί όλη η διμοιρία..»

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους