Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους δασικούς χάρτες η περιφέρεια

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους δασικούς χάρτες η περιφέρεια

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους δασικούς χάρτες η περιφέρεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 885 ΦΟΡΕΣ

Ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι αποφασισμένη να φτάσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην περίπτωση που δε βρεθεί λύση από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα των δασικών χαρτών στα νησιά μας.

Το θέμα συζητήθηκε χτες κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος και ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τις κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα δε δίστασε να χαρακτηρίσει το κράτος ως «κοινό απατεώνα» και να τονίσει ότι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών το κράτος κλέβει την ιδιωτική περιουσία.

Θύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δια του υπουργού κ. Φάμελου είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει το πρόβλημα και μάλιστα είχε ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση η οποία εισήχθη στην κοινοβουλευτική της ομάδα αλλά δεν πήγε ποτέ στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Όμως ακόμα και να ερχόταν όπως διαπιστώθηκε από έγκριτους νομικούς, δεν θα έλυνε το ζήτημα καθώς στην ουσία η νομοθετική ρύθμιση δεν θεράπευε την περίπτωση των νησιών μας.
Έτσι το περιφερειακό συμβούλιο με ψήφισμα που θα σταλεί και στον πρωθυπουργό ζητά:

Α) Τα Δωδεκάνησα να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις της παραγρ. α εδάφιο β του άρθρου 62 του Ν.998/1979, σχετικά με τη μη εφαρμογή και γι’ αυτά του τεκμήριου κυριότητας του Δημοσίου επί των δασών και επί των δασικών εκτάσεων.

Β) Να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί το με αριθμ. 27639/2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Γ) Να καταργηθεί ή να αναμορφωθεί η διάταξη της παραγρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, ώστε είτε να επανισχύσει είτε να εναρμονιστεί με την προηγούμενη διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Δ) Να αποσαφηνισθεί νομοθετικά ότι η επιγενόμενη δάσωση δεν αφορά ούτε τις τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, ούτε κυρωμένους δασικούς χάρτες αλλά μόνον εκκρεμείς υποθέσεις.

Ε) Να τακτοποιηθεί το μαζικό φαινόμενο που προέκυψε από τους δασικούς χάρτες των ιδιοκτησιών μικτής μορφής, οι οποίες δεν δύνανται να μεταβιβαστούν.

ΣΤ) Να νομοθετηθεί ότι στις περιοχές των εξαιρέσεων από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, η μεταγραφή ή καταχώριση συμβολαιογραφικών πράξεων με αντικείμενο ακίνητα που έχουν εν όλω ή εν μέρει τον χαρακτήρα έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου, στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα οικεία φύλλα του αρμόδιου γραφείου Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικού Γραφείου, δεν κωλύεται ακόμη και αν δεν προσκομίζεται διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ακίνητο ή το τμήμα του με τον παραπάνω χαρακτήρα ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο.

Εφόσον επιδειχθεί αδράνεια και περιφρόνηση επαρκούς αντιμετώπισης όλων των παραπάνω αιτημάτων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δηλώνει κατηγορηματικά ότι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νησιώτες πολίτες και κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου και στο μέλλον των παιδιών τους, δεν θα υποστείλει αλλά θα εξαντλήσει οποιοδήποτε νόμιμο μέσο, ένδικο ή μη, σε οποιοδήποτε βαθμό εθνικών και ευρωπαϊκών οργάνων και δικαστηρίων, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη