Συζητείται η σύνδεση της Ρόδου με την Κύπρο

Συζητείται η σύνδεση  της Ρόδου με την Κύπρο

Συζητείται η σύνδεση της Ρόδου με την Κύπρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1011 ΦΟΡΕΣ

Τέθηκε το θέμα από τον υφυπουργό Μ. Κόνσολα στη συνάντηση με την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου

Πολύ κοντά είναι το ενδεχόμενο να συνδεθεί ακτοπλοϊκά η Ρόδος με την Κύπρο μέσα στους επόμενους μήνες παρά το γεγονός ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη παρθεί διότι φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια κυρίως από βέτο των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Νατάσα Πηλείδου με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα.

Όπως έγινε γνωστό, πέραν των γενικότερων ζητημάτων που αφορούν τη συνεργασία ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Κόνσολας έθεσε ευθέως το θέμα στην κ. Πηλείδου ζητώντας το νέο πλοίο που θα δρομολογηθεί από Κύπρο προς Πειραιά να πιάνει λιμάνι και στη Ρόδο.

Σημειώνεται ότι την αναγκαιότητα αυτής της προσέγγισης που θα έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία ο υφυπουργός κ. Κόνσολας την είχε θέσει από τον περασμένο Αύγουστο στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρέμβαση προς την κ. Πηλείδου και σε άλλους κυβερνητικούς παράγοντες της Κύπρου έγινε και από τον πρόεδρο του συλλόγου Κυπρίων Ρόδου κ. Γιώργο Συμεωνίδη ο οποίος ζήτησε οπωσδήποτε το νέο πλοίο να πιάνει λιμάνι στη Ρόδο, όπου άλλωστε ζουν και εργάζονται αρκετοί Κύπριοι.

Προς το παρόν πάντως δεν έχουν οριστικοποιηθεί κάποιες αποφάσεις δεδομένου ότι φαίνεται να υπάρχουν ενστάσεις από άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες για την προσέγγιση προς τη Ρόδο. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αφού ήδη έχουν προχωρήσει οι ενέργειες από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης και προφανώς η εταιρεία που θα ανακηρυχθεί από τον οργανισμό θα έχει τον πρώτο λόγο για το αν τελικά το νέο πλοίο θα προσεγγίζει και τη Ρόδο.
Εκ των πραγμάτων θα πρέπει το θέμα να απασχολήσει πιο έντονα και τους τοπικούς παράγοντες δεδομένου ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η σύνδεση της Ρόδου με την Κύπρο θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη.


Συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού
Πιο αναλυτικά, συνάντηση είχαν στο Υπουργείο Τουρισμού η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με την ηγεσία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου για θέματα που άπτονται του θαλάσσιου τουρισμού και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνος Λούλης συζήτησαν με την Υφυπουργό Ναυτιλίας Κύπρου, κυρία Πηλείδου Νατάσα, το Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου, κ. Κώστα Ιακώβου και τον Επιθεωρητή Πλοίων του Α’ Ναυτιλιακού Γραφείου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Άδωνι Παυλίδη, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και τα οικονομικά οφέλη που θα φέρει στις δύο χώρες, καθώς και για την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η σημασία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο, η οποία θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα και θα αναπτυχθεί νέα αμφίδρομη σχέση, ειδικά αν στην πορεία προστεθούν και ενδιάμεση σταθμοί στα νησιά του Ελλάδας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για συνεργασία στον τομέα της κρουαζιέρας. Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συνεργαστούν στη διασύνδεση λιμένων που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας, να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης για την κρουαζιέρα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα δεν μπορεί να γίνει κυκλικό ταξίδι κρουαζιέρας με δικαίωμα transit με αποτέλεσμα πολλές κρουαζιέρες να γίνονται ενδοκοινοτικά , κάτι που σημαίνει πρόσθετη και αυξημένη φορολόγηση αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας της κρουαζιέρας.
Τέλος, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τομέα του καταδυτικού τουρισμού, ενώ συζητήθηκε και το πλαίσιο διευκόλυνσης Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών για επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, με τη δημιουργία μαρινών.

Με τον υπουργό Ναυτιλίας
Η θαλάσσια σύνδεση Ελλάδος-Κύπρου συζητήθηκε προχθές στη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη με την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου.
H κ. Πηλείδου παρουσίασε στον κ. Πλακιωτάκη το πλάνο της Κύπρου για την επαναλειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των δύο κρατών.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε προς την κ. Πηλείδου ότι η ανάπτυξη θαλάσσιων συνδέσεων μεταξύ των δύο κρατών συνιστά αμοιβαία επιδίωξη, ενώ υπογράμμισε προς την Κύπρια υφυπουργό, ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παραμένουν στη διάθεση της κυπριακής πλευράς για όποια βοήθεια χρειαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη