Ανείσπρακτα ενοίκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έχει το ΤΑΠ στη Ρόδο

Ποσό της τάξης των 580.000 ευρώ, έχει να λαμβάνει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) από ενοίκια ακινήτων του στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Από το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προκύπτει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα επιχειρήσει την αύξηση των εσόδων του μέσα από τα νέα αναψυτκήρια και πωλητήρια σε αρχαιολογικούς και ποτιλιστικούς χώρους.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης, όπως επισημαίνεται, είναι να λειτουργήσει σωστά ο μηχανισμός είσπραξης, αφού εκτός από τα ενοίκια των ακινήτων, έχουν καταγραφεί και ανείσπρακτα ενοίκια αναψυκτηρίων, ύψους 650.000 ευρώ όπως επισήμανε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Παράλληλα, θα προωθηθεί η εφαρμογή του ηλεκτρονικου εισιτηρίου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, κατόπιν σύμπραξης των υπουργείων Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Η υπουργός επισήμανε επίσης ότι βρίσκονται σε λειτουργία 20 αναψυκτήρια σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν δημοπρατηθεί άλλα 15. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι οι διαγωνισμοί για τους χώρους της Βεργίνας, της Δωδώνης και της Ρόδου έχουν κηρυχθεί άγονοι, βάσει σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα ανατεθούν απευθείας για ένα 18μηνο.

Στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν γρήγορα (με την έναρξη της τουριστικής σεζόν) τα αναψυκτήρια και να μπορέσουν έτσι να διαθέτουν επαρκή προϊόντα για τους τουρίστες μας, σπάζοντας έτσι το φράγμα των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.