Έντονη ανησυχία και στη Ρόδο για την εξάπλωση του κορωνοϊού

Έντονη ανησυχία και στη Ρόδο για την εξάπλωση του κορωνοϊού

Έντονη ανησυχία και στη Ρόδο για την εξάπλωση του κορωνοϊού

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 26815 ΦΟΡΕΣ

Αισθητά λιγότερες οι κρατήσεις δηλώνει ο πρόεδρος των Διευθυντών ξενοδοχείων Γ. Ματσίγκος - Δεν χρειάζεται πανικός, υπάρχει επάρκεια προϊόντων τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Πάππου

Εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία η εξάπλωση του κορωνοϊού, σε όλο τον κόσμο, με τα κρούσματα και τα θύματα να αυξάνονται ειδικά στη γειτονική Ιταλία.

Οι επιπτώσεις είναι ήδη τεράστιες σε πολλούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, και ειδικά σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, η ανησυχία πλέον εστιάζεται και στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, πάνω στην οποία βασίζεται η τοπική οικονομία.

Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση συστήνεται ψυχραιμία και σύνεση σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του κοινού, τόσο με τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας όσο και με την προστασία του κοινωνικού συνόλου από όσους πιθανόν να έχουν μολυνθεί ή νοσούν ήδη. Στο νησί δεν υπάρχει βέβαια κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, όμως το καλύτερο θα ήταν να δώσουμε όλοι προσοχή στην πρόληψη.

Σημειώνεται μάλιστα ότι με σχετική ανακοίνωσή της η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έκανε χθες γνωστό ότι αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις αναφέροντας τα εξής: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνει την αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με συμμετοχή κοινού άνω των χιλίων (1.000) ατόμων, μετά τις σαφείς οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων του Υπουργείου Υγείας για την εξάπλωση του κορωνοϊού».

Σημειώνεται ότι κανένα κρούσμα δεν έχει εμφανιστεί στο Νότιο Αιγαίο και ότι τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους προληπτικούς και προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Τα μέτρα πρόληψης που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας, για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού, είναι τα κατωτέρω:

1. «Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

2. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 10.3.2020 έως και 24.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην οποία από 9.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

3. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις οι εμπειρογνώμονες συστήνουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης. Ως παράδειγμα, αναφέρονται τα δημοτικά συμβούλια.

4. Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.

5. Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.

6. Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.

7. Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

8. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.

9. Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς εως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.

Τα μέτρα ισχύουν από τις 9 Μαρτίου και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.

Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση επαφών, που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας».


Γ. Πάππου: «Κανένας πανικός, υπάρχει επάρκεια προϊόντων»
Μιλώντας για το θέμα στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου συνέστησε ψυχραιμία στο καταναλωτικό κοινό, καθώς δε δικαιολογείται όπως είπε σε καμία περίπτωση να καταφεύγει σε ακραίες πράξεις λόγω ανησυχίας από μία ενδεχόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική βιομηχανία παράγει κανονικά χωρίς προβλήματα και μάλιστα τα προϊόντα άμεσης ανάγκης που καταναλώνονται πιο συχνά όπως ζυμαρικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, κ.λπ. είναι άφθονα στο εμπόριο και δεν υπάρχει περίπτωση να… ξεμείνουμε!

Ο κ. Πάππου μάλιστα ρωτήθηκε για κάποιες ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε ότι τις προηγούμενες μέρες, όντως αυτό το φαινόμενο σημειώθηκε σε κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Αλλά αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε, γιατί η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να μπορούν να αναπληρώσουν τα κενά καθώς δε διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους στο νησί μας.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και όταν λόγω καιρού υπάρχει απαγορευτικό απόπλου με αποτέλεσμα τα φορτηγά που μεταφέρουν τα αγαθά να μην μπορούν να έρθουν στη Ρόδο και να εφοδιάσουν τα σούπερ μάρκετ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρούνται κάποια προβλήματα στην τροφοδοσία τα οποία όμως σταδιακά αποκαθίστανται μέσα στο διήμερο που ακολουθεί.

Για το λόγο αυτό τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός καθώς η αποθήκευση τροφίμων έχει πολλές φορές τα αντίθετα αποτελέσματα και συγκεκριμένα η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας οδηγεί σε αλλοίωση με το χρόνο.


Γ. Ματσίγκος: «οι κρατήσεις είναι αισθητά λιγότερες από πέρσι»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος που ρωτήθηκε από τη «Ροδιακή» για το πώς επηρεάζει την τουριστική βιομηχανία του νησιού μας αυτό το θέμα τόνισε ότι η ανησυχία είναι δεδομένη και αποτυπώνεται στις κρατήσεις.

Όπως είπε οι κρατήσεις αυτό τον καιρό είναι αισθητά λιγότερες σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ για τα slots… ούτε λόγος να γίνεται. Οι εταιρίες βρίσκονται πραγματικά σε μία κατάσταση έντονης αβεβαιότητας καθώς ίσως αναγκαστούν να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους και τις πτήσεις τους, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε διεργασίες ώστε να μην αποκλειστούν από την ενεργό δράση.

«Η οικονομία της Ευρώπης κλυδωνίζεται και όπως είναι φυσικό θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο κ. Ματσίγκος, ο οποίος εξέφρασε και τον προβληματισμό για το βαθμό της αλλαγής που θα επέλθει στο χάρτη των ταξιδιών παγκοσμίως.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι σχέσεις εργασίας των Ευρωπαίων πολιτών σε αρκετές χώρες άρχισαν να μεταβάλλονται και να παρατηρούνται μειώσεις στις μέρες και τις ώρες απασχόλησης με παράλληλη περικοπή μισθών. Ίσως τα πράγματα χειροτερέψουν λοιπόν, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην πραγματοποίηση των ταξιδιών.

Τέλος, ερωτηθείς για την τουριστική έκθεση της Μόσχας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, απάντησε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα ματαιωθεί, και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής οι διοργανωτές ζήτησαν από τους εκπροσώπους 11 χωρών να μην προσέλθουν στην έκθεση για προληπτικούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες δε συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Καμία νεότερη οδηγία για το λιμάνι
Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Ρόδου και με δεδομένο ότι από αυτό το μήνα πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των κρουαζιεροπλοίων, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν έχει δοθεί καμία οδηγία από τα αρμόδια υπουργεία για ελέγχους στους επιβάτες τους, κατά την προσέγγισή τους.

Έτσι θα συνεχιστεί η συνεννόηση με την εταιρεία και τον καπετάνιο του κάθε κρουαζιεροπλοίου, ο οποίος είναι εκείνος που θα ενημερώσει τις τοπικές αρχές σε περίπτωση που θα υπάρξει κάποιο ύποπτο κρούσμα στο καράβι, προκειμένου να παρθούν μέτρα και να υπάρξει κινητοποίηση. Φυσικά θα έχει προηγηθεί η εξέταση από το γιατρό του καραβιού ο οποίος και είναι ο πλέον αρμόδιος για να αποφανθεί.

Σημειώνεται ότι αν υπάρξει τέτοιο κρούσμα θα γίνει μεταφορά στο νοσοκομείο της Ρόδου, και θα ακολουθήσει νοσηλεία προκειμένου οι γιατροί να πάρουν δείγμα το οποίο θα σταλεί προς εξέταση στο ινστιτούτο Παστέρ.

Για την αντιμετώπιση τέτοιου περιστατικού έχει ήδη πραγματοποιηθεί σχετική άσκηση στο νοσοκομείο μας.

Ανησυχούν οι τράπεζες
Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην τοπική οικονομία είναι και το γεγονός ότι στελέχη τραπεζών επικοινωνούν με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των κρατήσεων και ειδικά για τις ακυρώσεις.

Οι τράπεζες ενημερώνονται για την κατάσταση και προσπαθούν να σκιαγραφήσουν την εικόνα της τοπικής οικονομίας ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση και να είναι προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι εκείνος που γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς εξελίσσονται τα πράγματα, καθώς αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η οικονομία της Ρόδου. αν δεν έρθουν τουρίστες και δε λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση σε όλο τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο