Αυτοαπομόνωση των υπερηλίκων

Αυτοαπομόνωση των υπερηλίκων

Αυτοαπομόνωση των υπερηλίκων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 582 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός*
στα «Νέα»

Η υπερπληροφόρηση -είδος το οποίο ενδημεί δυστυχώς, στη χώρα- καταλήγει σχεδόν πάντα σε παραπληροφόρση.

Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα του κορωνοϊού, Covid-19. Αντί ο κόσμος να εφαρμόζει αυστηρά τις ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που κρίνονται κατά κανόνα υπερεπαρκείς, αποπροσανατολίζεται ακούγοντας τα ραδιόφωνα ή παρακολουθώντας στις τηλεοράσεις τους διάφορους ειδικούς και μη ειδικούς να μιλούν επί παντός επιστητού διασπείροντας φοβία, ανησυχία και ανασφάλεια. Οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών, αποκομμένοι από την κλινική ιατρική, αναλίσκονται σε βιβλιογραφικές ενημερώσεις με πρωτεύοντα στόχο την αυτοπροβολή τους και δευτερεύοντως την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Εν όψει, μάλιστα, πιθανής επιδημίας είναι αναγκαίο να επικρατήσει η σοβαρότητα των επιστημόνων και η πειθαρχία του πληθυσμού σε βασικούς κανόνες διεθνώς αποδεκτούς. Οι δυστυχείς πάσχοντες απο καρδιοπάθειες απευθύνονται με όλους τους τρόπους εναγωνίως στους καρδιολόγους για να μάθουν πόσο κινδυνεύουν και κυρίως πώς θα προφυλαχθούν, δεδομένου ότι μαθαίνουν ότι πρώτη αιτία θανάτου των πασχόντων από τον νέο κορωνοϊό είναι οι καρδιοαγγειοπάθειες.


Με βάση τα στοιχεία των κρουσμάτων της Κίνας (που, σημειωτέον, είναι περίπου τα μισά από όλα τα κρούσματα του πλανήτη) και όπως αναλύονται από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και που επιβεβαιώνονται από τα μέχρι σήμερα στοιχεία των κρουσμάτων της Ιταλίας, προκύπτουν τα εξής: Η αιτία των θανάτων από τον κορωνοϊό οφείλεται κυρίως στις συνυπάρχουσες παθήσεις και όχι στον ιό αυτό καθ’ αυτόν.


Υπεύθυνες παθήσεις κατά σειρά συχνότητας που ανακοινώθηκαν είναι οι καρδιοαγγειοπάθειες, ο διαβήτης, οι παθήσεις των πνευμόνων και η υπέρταση. Οι υπερήλικοι χωρίς παθήσεις που κατέληξαν ήταν λιγότεροι από 2%. Οι κίνδυνοι μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό προέρχονται κυρίως από αυτούς που δεν κινδυνεύουν. Με απλά λόγια από άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και κυρίως από τα παιδιά και τους νέους, που περνούν υποκλινικά, σαν απλό κρυολόγημα, τη νόσο χωρίς να απευθύνονται σε γιατρούς και νοσοκομεία κια φυσικά χωρίς να καταγράφονται ως άρρωστοι του κορωνοϊού.


Η συνιστώμενη αυτοαπομόνωση κατά την περίοδο της επιδημίας στο σπίτι των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις ενηλίκων και υπερηλίκων προϋποθέτει τη μη επαφή με τους θεωρούμενους υγιείς φορείς της νόσου και κυρίως τα παιδιά, που στο σχολείο εύκολα γίνονται φορείς διάφορων ιώσεων και φυσικά και του κορωνοϊού. Στην πράξη το παιδί - φορέας, παίζοντας με τον πατέρα ή τον παππού του μπορεί να μεταδώσει τον ιό και να προκαλέσει μια σοβαρή εκδήλωση της νόσου στον υπερήλικα.
Ο ιός δεν υπερίπταται στον αέρα αλλά περνάει στον άνθρωπο από τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός μολυσμένου από τον ιό ατόμου. Κατά συνέπεια η απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το μολυσμένο άτομο αποτελεί προφανώς μέτρο προστασίας.


Εάν η πρόληψη της αυτοάμυνας με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων από όλο τον πληθυσμό γίνει πράξη, η τυχόν επιδημία που θα συμβεί θα είναι πλήρως ελέγξιμη. Στην πραγματικότητα, είναιεπιβεβλημένη η αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Για να συμβεί όμως αυτό, δεν αρκούν οι παραινέσει και τα τηλεοπτικά σποτ, είναι αναγκαία η εκτεταμένη και ζωντανή ενημέρωση από εκπαιδευμένους ειδικούς συμβούλους σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους (σχολεία, εκκλησίες, στρατό, σωματεία κτλ.).


Είναι χαρακτηριστικό ότι για να περάσει το μήνυμα αυτό των βασικών μέτρων στον αμερικανικό λαό ο μεν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει μέσω των τηλεοράσεων ότι έχει δύο έως και τρεις εβδομάδες να βάλει τα χέρια του στο πρόσωπό του, ο δε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αντί χειραψίας χαιρετούσε τα μέλη της Επιτροπής κατά του κορωνοϊού με τον αγκώνα του. Ανάλογες σκηνές πρέπει να βλέπει καθημερινά και ο πληθυσμός μας.

*Ο Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός είναι ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου