O κόσμος μετά τον κορωνοϊό - Επιπτώσεις για την Ελλάδα

O κόσμος μετά τον κορωνοϊό -  Επιπτώσεις για την Ελλάδα

O κόσμος μετά τον κορωνοϊό - Επιπτώσεις για την Ελλάδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 374 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Βαληνάκης

1. Η φετινή μέρα της εθνικής επετείου μας βρήκε ενωμένους και με πατριωτικό φρόνημα στη δίνη μιάς παγκόσμιας και πολύπλευρης κρίσης που επιτείνεται επιπλέον, ακόμα και σε μιά τέτοια μέρα, από τη συμπεριφορά των γειτόνων μας. Αντί να ενσκήψει στα δικά της τεράστια προβλήματα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, στα νησιά μας, στον Έβρο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Όλος ο κόσμος γύρω μας αλλάζει καθημερινά και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο μετά το τέλος της πρωτοφανούς και πιθανότατα πολύμηνης κρίσης. Οι επιπτώσεις της θα είναι πολύ σημαντικές σε πολλούς τομείς και πέραν της δημόσιας υγείας: στη διακυβέρνηση, την οικονομία αλλά και στην πολιτική - και για την Ελλάδα.

3. Σε προηγούμενη ανάρτησή μου εξήγησα ότι ο «παγκόσμιος πόλεμος» που βιώνουμε διεξάγεται μεν κατά του ίδιου «εχθρού» αλλά θα αποτελέσει και το παγκόσμιο τεστ με το οποίο θα κριθεί συγκριτικά στο τέλος η απόδοση κάθε ηγεσίας και κάθε λαού. Πρέπει να τα καταφέρουμε!

4. Όσο κι αν προσπαθήσουν κάποιοι ηγέτες ανά την υφήλιο να μεταθέσουν τις ευθύνες τους, τα πρώτα αποτελέσματα του τεστ είναι ήδη ορατά. Και πρέπει γι αυτό, ειδικά σε μιά τέτοια μέρα, να εξάρουμε το ότι η Ελλάδα ως ηγεσία, κράτος και λαός, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παρουσιάζει εντυπωσιακές ικανότητες. Κι έτσι πρέπει να συνεχίσει γιατί ο ορίζοντας μοιάζει αρκετά θολός.

5. Τα κράτη-ηγέτες κρίνονται πρώτα απ’ όλα: οι ΗΠΑ του Προέδρου Τραμπ φαίνονται να χάνουν την πρωτοκαθεδρία του παγκόσμιου ηγέτη.
Όσο τουλάχιστον παραμένει η σημερινή εσωστρεφής και παρανοϊκή ηγεσία, στη δική μας γεωπολιτική περιοχή η Ελλάδα θα πρέπει να αναμένει ακόμα πιο άτολμες και αναιμικές αμερικανικές παρεμβάσεις για αποτροπή της Τουρκίας.

6. Κατώτερη των περιστάσεων μετρήθηκε δυστυχώς μέχρι σήμερα και η ΕΕ επιτείνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη σοβαρές τάσεις παραλυσίας και έλλειψης ηγεσίας. Η σημερινή κρίση θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις φυγόκεντρες και εθνικιστικές τάσεις που θα πλήξουν έτσι και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που καθημερινά και σε πολλούς τομείς έχει ανάγκη η χώρα μας.

7. Αντίθετα, στα μάτια πολλών, η Κίνα αναδείχθηκε σε ένα σχεδόν ισότιμο παγκόσμιο ηγέτη επιδεικνύοντας αρετές που δεν επέδειξαν οι ΗΠΑ, με τις οποίες η αντιπαράθεση αναμένεται εξάλλου να αυξηθεί.
8. Η παγκοσμιοποίηση ίσως εξάντλησε, για ένα διάστημα τουλάχιστον, τα όριά της, και πέρα από μια γενική ύφεση, θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση του εθνικισμού και της εσωστρέφειας —στη διακυβέρνηση αλλά και στην οικονομία.

9. Η αναδίπλωση εντός των εθνικών συνόρων λόγω της νέας υγειονομικής απειλής θα σημάνει και γενικά σκληρότερη πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και ιδίως μετανάστες — τάση που θα επιτείνει τις ήδη μεγάλες δυσκολίες για τη χώρα μας με διπλό κίνδυνο: καθοδηγούμενες επιθέσεις κατά των συνόρων μας, αλλά και εγκλωβισμό και νέων ροών εντός της χώρας.

10. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει από εξωτερικές δυνάμεις να της λύσουν τα προβλήματά της αν η ίδια δεν κινηθεί με εθνική σύμπνοια, πολύπλευρο σχέδιο και αποτελεσματικότητα.

Αποδείξαμε τον τελευταίο μήνα —ηγεσία, κράτος και λαός — ότι είμαστε ικανοί για πολλά και σπουδαία. Εάν συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα πατριωτισμού και αλληλεγγύης, θα σταθούμε όρθιοι απέναντι σε όλες τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου