Το αυτί των Αγορών ακούει μόνο τον πρόεδρο...

Το αυτί των Αγορών ακούει μόνο τον πρόεδρο...

Το αυτί των Αγορών ακούει μόνο τον πρόεδρο...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 266 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

Πρώτη φορά μετά το 1933 (χρονιά που έληξε η ύφεση απο το κραχ του 1929) που το αμερικάνικο Χρηματιστήριο γράφει ημερήσια κέρδη 11% (24/3/2020).

Και αυτό γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «επαναλειτουργήσει» τη χώρα του πιο γρήγορα (στις 12/4 λέει) απ’ ό,τι προμηνύει η σφοδρότητα του φονικού ιού παγκοσμίως. Ένας ιός που «έριξε» (αυτός υποτίθεται) τη Wall Street (αλλά και όλα τα Χρηματιστήρια) σχεδόν 35% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.

Αλλά το εντυπωσιακό από τις δηλώσεις Τραμπ είναι άλλο: με κυνικό τρόπο περιέγραψε το πόσο υπερέχει η οικονομία της υγείας και της κοινωνίας λέγοντας ότι «... μια σοβαρή ύφεση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους απο τον κορωνοϊό!» (σημ: την ώρα που έκανε αυτή τη δήλωση οι θάνατοι παγκοσμίως έφθαναν τις 18.500...)

Ο Τραμπ ξέρει προφανώς να παίζει δυνατά το χαρτί της οικονομίας και φυσικά ξέρει ότι έχει φθάσει στο σημείο μηδέν η νομισματική πολιτική της FED και ότι όσο χρήμα και να ρίξει η κυβέρνησή του απο το ελικόπτερο, ο κίνδυνος λέγεται «εταιρικά ομόλογα» (χρέος επιχειρήσεων δηλαδή) τα οποία έφθασαν τα 6 τρισ. δολάρια (ήταν στα 2 τρισ. το 2008).

Μπορεί να ακούγεται κάπως παρανοϊκό αλλά προφανώς για τις περίφημες αγορές οι δηλώσεις του πλανητάρχη σημαίνουν πολλά περισσότερα απ’ ότι οι ιατρικές και οι επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τη φονική ασθένεια που εξαπλώνεται παντού στον κόσμο. Και το ίδιο ισχύει όταν πέφτουν τα Χρηματιστήρια: οι αγορές δίνουν μεγαλύτερη βάση στις πολιτικές επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ και των ηγετών των μεγάλων χωρών παρά στα επιστημονικά δεδομένα και την πρόοδο των ερευνών για την ύφεση της πανδημίας.

Αυτό δηλαδή που αφορά τους παίκτες στις αγορές είναι η ύφεση στην οικονομία όχι η συσχέτισή της με την ύφεση της πανδημίας! Αυτό που νοιάζει το κερδοσκοπικό χρηματιστηριακό κεφάλαιο είναι πότε θα επανασυναρμολογηθεί η παγκόσμια αλυσίδα χαμηλού κόστους παραγωγής, εφοδιασμού και εμπορίου που γεννάει υψηλά κέρδη στις εταιρείες άσχετα με το πότε θα εξομαλυνθεί η καμπύλη του Covid -19 και ο αριθμός κρουσμάτων/θανάτων διεθνώς. Οι καμπύλες ζήτησης και κέρδους μετράνε και μόνο αυτές (αναμενόμενο και σχεδόν αυτονόητο θα πει κάποιος...)

Ο Τραμπ μιλάει με ευκολία για πειραματικά φάρμακα που ελπίζει (!) να είναι σύντομα αποτελεσματικά, και ουσιαστικά κάνει κάλεσμα για άμεση επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας παρά τις αντιδράσεις από το πολιτικό και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας του!

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή: ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής ηγεμονίας αμφισβητεί (ή προσποιείται ότι αμφισβητεί) την επιστήμη και τονίζει πόσο πιστεύει στην οικονομία της χώρας του. Και οι αγορές αυτό το επικροτούν ως το πρώτο θετικό νέο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας! Αυτός είναι ο θρίαμβος της μανιακής χρηματοπιστωτικής κυριαρχίας, αυτό είναι το σημείο μηδέν της αποσυσχέτισης οικονομίας-κοινωνίας.

Ο θάνατος δεν τρομάζει το χρήμα. Το τρομάζει η πτώση του κέρδους, οι νεκροί χρόνοι της παραγωγικότητας, η υποκατανάλωση...

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου