Φοβούνται γενικευμένη κρίση στους εργαζόμενους στον τουρισμό

Φοβούνται γενικευμένη κρίση στους εργαζόμενους στον τουρισμό

Φοβούνται γενικευμένη κρίση στους εργαζόμενους στον τουρισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1056 ΦΟΡΕΣ

Από τα 750 ξενοδοχεία μόνο το 129 λειτουργούν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου

Γενικευμένη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση ειδικά σε όσους απασχολούνται στον τουριστικό τομέα φοβούνται οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, που ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου προκειμένου να υπάρξει κρατική μέριμνα για όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Χθες έφτασαν στο νησί μας οι πρόεδροι των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, Μανώλης Πεπόνης -Λασιθίου, Στέλιος Βοργιάς-Ηρακλείου, Γιώργος Λιολάκης-Ρεθύμνου και Γιάννης Μανωλικάκης-Χανίων προκειμένου να υπάρξει διήμερη συνεργασία με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), και να προωθηθούν συντονισμένα τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση για την οικονομική κάλυψη των εργαζομένων και κυρίως των ανέργων.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΡ Παναγιώτης Εγγλέζος, κατά τη διήμερη παραμονή των συναδέλφων του στη Ρόδο θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα με σκοπό να αναδειχτεί η κοινή προσπάθεια και οι αγώνες και των πέντε εργατικών κέντρων της περιοχής.

«Έχουμε συνάψει στενή σχέση και έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε κοινά προβλήματα σε Ρόδο και Κρήτη και θα καταλήξουμε σε κοινά πλαίσια διεκδίκησης για την επόμενη ημέρα. Θα κάνουμε επισκέψεις σε φορείς και μετά θα κάνουμε συζητήσεις με προέδρους σωματείων και τη διοίκηση και θα συνυπογράψουμε κείμενο για τις ενέργειες που θα κάνουμε ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς εισόδημα και χωρίς προστασία. Αν δε βρεθεί λύση στα ζητήματα που θέσαμε, από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει η μεγάλη κρίση, αν και σε πολλές περιπτώσεις πολλοί εργαζόμενοι σε διάφορες κατηγορίες έχουν να πάρουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Είναι τραγικές οι καταστάσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε προσπάθεια ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος του και να μη μείνει απροστάτευτος και να μείνει χωρίς εισόδημα» δήλωσε ο κ. Εγγλέζος που έκανε με την ευκαιρία γνωστό ότι τη Δευτέρα θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση στη Ρόδο ανάμεσα στους οδηγούς ταξί και τους ιδιοκτήτες ταξί.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης που δήλωσαν τα εξής:
- Στέλιος Βοργιάς -ΕΚ Ηρακλείου: «όλο αυτό τον καιρό κάναμε συντονισμένες προσπάθειες και όλα αυτά που έγιναν, έγιναν λόγω των παρεμβάσεων που κάναμε εμείς. Σε πολλά εισακουστήκαμε. Είχαμε και καλή συνεργασία με τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα. Ωστόσο δεν είναι αρκετά για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι καθώς ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να επιβιώσει με 534 ευρώ που θα πάρει για κάποιους μήνες. Τώρα θα προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα που θα είναι πολύ δύσκολη για τα δύο νησιά. Δυστυχώς δεν το περιμέναμε. Η κρίση παίρνει πρωτόγνωρες διαστάσεις που δεν είδαμε ούτε την εποχή των μνημονίων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι καθώς φοβόμαστε ακόμα και ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες».

- Γιώργος Λιολάκης – ΕΚ Ρεθύμνου: «Αυτό που δεν κατάφεραν να αποτελειώσουν τα δέκα χρόνια του μνημονίου το καταφέρνει μία πανδημία. Και αυτή την κρίση δεν θα πρέπει να την επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς όμως και την επιδημιολογική κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Που μη έχοντας που να δουλέψουν αυτή την περίοδο προσέρχονται κατά δεκάδες στα Εργατικά Κέντρα με δάκρυα στα μάτια κλαίγοντας, νοικοκύρηδες άνθρωποι και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο γίνεται. Οι εργοδότες πήραν τα πάντα, οι εργαζόμενοι μένουν με τα πενιχρά επιδόματα πείνας. Αν πάρεις τα 534, καλώς, αν όμως είσαι σε άλλα τουριστικά επαγγέλματα, τότε υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις και πολλοί βγήκαν έξω από αυτά και έχουν μείνει χωρίς εισόδημα».

- Μανώλης Πεπόνης –ΕΚ Λασιθίου: «Η Ρόδος και η Κρήτη μοιάζουν λόγω της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού. Τώρα καταλάβαμε όλοι πόσο ευλογία είναι και πόσο κατάρα όταν κοινωνίες ολόκληρες έχουν προσανατολιστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Έγινε πρόταση στην Κρήτη να γίνει μελέτη για το πώς θα μπορέσουμε να προσανατολίσουμε τις οικονομίες μας και προς άλλες κατευθύνσεις γιατί η παράδοση που υπάρχει για άλλα επαγγέλματα είναι πλούσια, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο ολόκληρες κοινωνίες να καταρρέουν. Έχουμε συνεχή επικοινωνία για πολλά θέματα και μάλιστα για κάποια από αυτά υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση γιατί ξέραμε τι θα συμβεί. Αγωνιούσαμε για την επόμενη ημέρα. Η φτωχοποίηση που δεν έφεραν τα μνημόνια είναι προ των πυλών. Όταν τελειώσει το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι έχουν πάρει το δρόμος προς τα… τάρταρα. Είναι μία οδυνηρή πραγματικότητα. Πρέπει να προετοιμαστούν οι πάντες. Για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να έχει και ο εργαζόμενος ένα πενιχρό εισόδημα».

- Γιάννης Μανωλικάκης – ΕΚ Χανίων: «Τα χρόνια των μνημονίων εμείς ως τουριστικοί νομοί δε βιώσαμε κρίση στο πετσί μας επειδή ήμασταν τουριστική περιοχή. Είχαμε τον τουρισμό και δε φοβόμασταν τίποτα. Τώρα θα την καταλάβουμε από τη χειρότερη πλευρά της. Θα είναι η κρίση της πείνας. Και τον πεινασμένο κανένας δεν θα τον σταματήσει να κατέβει στους δρόμους, πρέπει να το καταλάβουν. Εφόσον δεν κινείται το χρήμα, θα κλείσουν καταστήματα και θα βγουν και άλλοι άνεργοι. Μας περιμένει μία κρίση της πείνας… εάν επιζήσουμε από τον κορωνοϊό. Πρέπει να υπάρξει ένα εισόδημα γι’ αυτούς που δεν θα βρουν δουλειά. Από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη εκμετάλλευση από πολλούς εργοδότες, επειδή υπάρχει ανεργία».

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τοποθετήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΡ Σάββας Χατζησάββας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δύο πλευρές ξεκίνησαν από πολύ καιρό να συντονίζουν τις δυνάμεις τους και η προσπάθεια αυτή αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική Δηλώνοντας : «Όλα τα ζητήματα που αναδείχτηκαν πανελλαδικά ξεκίνησαν από τη δική μας περιοχή».

Παρών ήταν και ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου Θανάσης Σταμούλης ο οποίος έκανε γνωστό ότι από τα 750 ξενοδοχεία που διαθέτει το νησί μας μόνο τα 129 λειτουργούν. Άλλα δέκα ξενοδοχεία που επρόκειτο να ανοίξουν την 1η Αυγούστου δεν θα ανοίξουν, άρα μόνο ένα 25% των εργαζομένων θα δουλέψει τη φετινή σεζόν, όπως είπε.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ορισμένους... κακούς ξενοδόχους που χρωστούν από πέρυσι χρήματα σε εργαζόμενους και δε βάζουν το χέρι στην τσέπη μιας και είναι άνεργο ή σε αναστολή να τους πληρώσουν για να μπορέσουν να ζήσουν. Μιλάμε για οικονομική εξαθλίωση καθώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει το χειμώνα. Θα κλαίνε πολλοί ειδικά στα επισιτιστικά επαγγέλματα λόγω των προϋποθέσεων.

Ο υπουργός Εργασίας πρέπει να σκύψει πάνω από τους εργαζόμενους και όχι πάνω από τους εργοδότες πριν είναι αργά. Πριν λίγο καιρό έρχονταν έξω από το Εργατικό Κέντρο και πουλούσαν τα χρυσά τους για να ζήσουν» κατέληξε ο κ. Σταμούλης.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη