Τρία χρόνια περιμένουν «θεραπεία» τα λαβωμένα από τον σεισμό μνημεία της Κω

Τρία χρόνια περιμένουν «θεραπεία» τα λαβωμένα από τον σεισμό μνημεία της Κω

Τρία χρόνια περιμένουν «θεραπεία» τα λαβωμένα από τον σεισμό μνημεία της Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 155 ΦΟΡΕΣ

Υποστηλωμένα, για πάνω από τρία χρόνια, και χωρίς την παραμικρή παρέμβαση για την αποκατάστασή τους παραμένουν τα μνημεία της Κω που επλήγησαν από το σεισμό 6,4 ρίχτερ που συντάραξε το νησί τον Ιούλιο του 2017.

Ακόμη και τρία γλυπτά, που έπεσαν την ώρα του σεισμού από τα βάθρα τους βρίσκονται αποκαθηλωμένα και πληγωμένα όλα αυτά τα χρόνια! Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μετά την πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησε κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις και τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των απαραίτητων εργασιών.

Πολλά και σημαντικά είναι τα μνημεία του νησιού που έχουν υποστεί μεγάλες ή μικρότερες ζημιές. Μεταξύ αυτών η Πύλη του Φόρου, οι Μεσαιωνικές οχυρώσεις, το Κάστρο Νερατζιάς, το Νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς, ο Δυτικός Αρχαιολογικός Χώρος και το Παλαιοχριστιανικό συγκρότημα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου («Επτά Βήματα»), καθώς και τα οθωμανικά τεμένη Ντεφτερντάρ, Γαζή Χασάν στη Λότζια και Γαζή Χασάν, στο Πλατάνι.

«Έχουμε τεράστια υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τα μνημεία που επλήγησαν από το σεισμό. Τρεισήμισι χρόνια μετά, θλίβομαι για την κατάσταση της απόλυτης απραξίας που αντικρύζουμε. Από τον Ιούλιο του 2017 που συνέβη ο σεισμός έως τον Ιούλιο 2019 δεν είχε δοθεί καμία κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες για συγκεκριμένες μελέτες αποκατάστασης» δήλωσε η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε: «Δρομολογήθηκαν οι μελέτες, οι οποίες τώρα ωριμάζουν. Είμαστε εδώ για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να βάλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου το καλοκαίρι ´21 να αρχίσει η αποκατάσταση των πληγέντων μνημείων. Σήμερα τα φθαρμένα ξύλα των υποστηλωμάτων και τα σκουριασμένα σίδερα της στήριξής τους λειτουργούν εις βάρος τους. Προχωρήσαμε σε κατανομή εργασιών ανάμεσα στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ως προς τις συμπληρωματικές μελέτες που πρέπει άμεσα να γίνουν. Οι πόροι χρηματοδότησής τους είναι απολύτως εξασφαλισμένοι. Επομένως, είναι θέμα διαδικασιών και αποφασιστικὠν ενεργειών. Στόχος και επιθυμία μας είναι το καλοκαίρι να έχουμε εργοτάξια στα περισσότερα από τα πληγέντα μνημεία».

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, προκειμένου να εξεταστούν και να ελεγχθούν οι μελέτες των έργων αποκατάστασης, να συμπληρωθεί όπου απαιτείται το αντικείμενό τους και να αποσαφηνιστούν τυχόν τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο περιστατικό στην Κω: 35χρονη πυρπόλησε μοτοποδήλατο και συνελήφθη επιτόπου

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Κω

Ημερίδα για τον θαλάσσιο τουρισμό θα γίνει στην Κω

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να απολογηθούν οι γονείς του βρέφους που πέθανε στην Κω

Συγκλονίζει ο θάνατος βρέφους στην Κω

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου