Συνεδριάζει το συντονιστικό Δωδεκανήσου για τις πλημμύρες

Συνεδριάζει το συντονιστικό Δωδεκανήσου για τις πλημμύρες

Συνεδριάζει το συντονιστικό Δωδεκανήσου για τις πλημμύρες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 497 ΦΟΡΕΣ

Χαλάει ο καιρός και στην περιοχή μας και μάλιστα τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς και θυελλώδεις ανέμους.

Η αρχή έγινε χθες με κατά τόπους βροχές στη Ρόδο που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, ενώ σε ανακοίνωσή της προς τους πολίτες η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εφιστά την προσοχή όλων και δίνει σχετικές οδηγίες, αναφέροντας τα εξής:

«Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ισχυρές βροχές-καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Τα έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα σήμερα Τρίτη 12/10 και από την Πέμπτη 14/10 ως Σάββατο 16/10 σε όλο το Νότιο Αιγαίο και παρακαλούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):
• Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κ.λπ.) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητό τους.

• Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.
• Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή διά θαλάσσης μετακίνησή τους.
• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Γίνεται γνωστό ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίο (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα καθώς και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών) καθώς και σχετικές πληροφορίες με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση.

Επίσης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές που περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. στο σύνδεσμο: https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf»

Συνεδριάζει το συντονιστικό για τις πλημμύρες
Εξάλλου συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 18 του μήνα με τηλεδιάσκεψη το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστου Ευστρατίου για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων.

Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης είναι τα παρακάτω:
1. Αποτίμηση δράσεων πολιτικής προστασίας – συντονισμός, συνεργασία και επικοινωνία φορέων για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Παρατηρήσεις από προηγούμενη εμπειρία σε συμβάντα μεγάλης έκτασης. Συντονισμός δράσεων πολιτικής προστασίας λοιπών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ., ΕΚΑΒ κ.α.) σε επίπεδο Π.Ε. Δωδεκανήσου και ενημέρωση του Τ.Π.Π. για τις δράσεις που αναλαμβάνουν στο παραπάνω πλαίσιο.

2. Χαρτογράφηση κινδύνου πλημμυρών και πλημμυρικής επικινδυνότητας σε ευπαθείς περιοχές.

3. Έλεγχος και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων - τυχόν προβλήματα από πυρκαγιές της προηγούμενης περιόδου.

4. Ετοιμότητα και επικοινωνία υπηρεσιών Π.Ε. Δωδεκανήσου που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας, Μητρώο Αντιμετώπισης Φυσικών καταστροφών Π.Ν.Αι.

5. Προειδοποιητική σήμανση σε ιρλανδικές διαβάσεις (καταγραφή-αποτύπωση) - Κανονισμός Ασφάλειας Φραγμάτων - Ενημέρωση - προτάσεις- δράσεις υλοποίησης.

6. Έλεγχος και συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου. Έλεγχος και καθαρισμός λοιπού οδικού δικτύου (δημοτικού - αγροτικού) και καθαρισμός φρεατίων απορροής όμβριων υδάτων – Διευκρινήσεις για τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων Π.Ν.Αι.-Δήμων Δωδεκανήσου.

7. Έλεγχος και καθαρισμός κοιτών ρεμάτων (από φερτές ύλες-φυλλώματα) Π.Ε. Δωδεκανήσου (άρθρο 224 του Ν. 4555/2018) – προγραμματισμός εργασιών και χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης.

8. Κινητοποίηση-συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων Π.Ε. Δωδεκανήσου. Ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων από δήμους.

9. Προσδιορισμός Μέτρων πρόληψης-ετοιμότητας σε περίπτωση πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (βροχές - καταιγίδες) από την Ε.Μ.Υ. Προβλήματα λόγω νησιωτικότητας.

10. Δράσεις στο πλαίσιο της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.

11. Υποβολή Εγκεκριμένων Σχεδίων Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων των Δήμων της Π.Ε. Δωδεκανήσου.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη