Ψήφισμα για τις αυθαιρεσίες στο νησί μας εξέδωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Ψήφισμα για τις αυθαιρεσίες στο νησί μας εξέδωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Ψήφισμα για τις αυθαιρεσίες στο νησί μας εξέδωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 200 ΦΟΡΕΣ

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με αφορμή την ανέγερση παράνομης κατασκευής στην παραλία Γλύστρα της Ρόδου, αλλά και τη διαπίστωση ότι ειδικά την τελευταία περίοδο υπάρχει σημαντική αύξηση δημιουργίας νέων αυθαίρετων κατασκευών στις παραλίες του νησιού, αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος.

Σχετικά με την κατασκευή της Γλύστρας καταγράφουμε τα ακόλουθα:

Αποτελεί μία μόνιμη κατασκευή μεγάλων διαστάσεων που έχει ανεγερθεί χωρίς αδειοδότηση, εντός του αιγιαλού και της παραλίας καταλαμβάνοντας παράνομα δημόσια έκταση σε μία παραλία εξαιρετικής αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας, που αποτελούσε έως τώρα σημείο αναφοράς για όλο το νησί της Ρόδου. Θα πρέπει να τονιστεί επίσης, ότι η περιοχή βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου «Σταφύλια» Λάρδου και εντός περιοχής που ισχύουν ειδικοί όροι προστασίας λόγω της υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας που διαθέτει.

Το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει από την πολιτεία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες η διαδικασία της κατεδάφισης της παράνομης κατασκευής αλλά ακόμη και σήμερα γίνονται προσπάθειες ολοκλήρωσής της, αποτελεί μία τεράστια πρόκληση απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας και τους πολίτες, ενώ παράλληλα δημιουργεί προβληματισμούς και εύλογα ερωτήματα παρότι παραβιάζονται πληθώρα διατάξεων που αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας, τη δασική νομοθεσία, την προστασία των αρχαιοτήτων, την καταπάτηση δημόσιου χώρου, σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα των χειρισμών των ελεγκτικών μηχανισμών.

Με αφορμή το θέμα της Γλύστρας, έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση πραγματοποίησης μικρών και μεγαλύτερων αυθαιρεσιών, που γίνονται στις παραλίες του νησιού ακόμη και σε πολυσύχναστα σημεία εντός της πόλης, σε βάρος του δημόσιου χώρου και των πολιτών. Δυστυχώς, διαπιστώνεται διαχρονικά η έλλειψη βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η αδράνεια που επιδεικνύεται διαχρονικά, αφενός ελλοχεύει τον κίνδυνο της δημιουργίας τετελεσμένων και αφετέρου την ενθάρρυνση για περισσότερες και μεγαλύτερης κλίμακας αυθαίρετες κατασκευές.

Ωστόσο αναδεικνύεται ακόμη μια φορά ως κυρίαρχο, η αξιοποίηση του αιγιαλού και του δημόσιου χώρου γενικότερα. Σαφέστατα είμαστε ύπερ της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, όταν υλοποιείται μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και νομιμότητας, που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την ισότιμη αντιμετώπιση των επιχειρηματιών, την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος. Και είναι μια συζήτηση που επιτέλους πρέπει να ξεκινήσει, από μηδενικής βάσης.

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με την θεσμική του ιδιότητα ως Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας, λαμβάνοντας υπόψιν τις σημαντικές επιπτώσεις που προκαλούνται στο περιβάλλον, θα λάβει πρωτοβουλίες στην αντιμετώπιση των ανωτέρω φαινομένων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

Θα προκαλέσει σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που σχετίζονται με την αυθαίρετη κατασκευή στην Γλύστρα, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα με τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα και να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα για την κατεδάφιση της κατασκευής.
Θα υπάρξει συνεργασία με άλλους συλλογικούς φορείς που ασχολούνται με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης.
Θα υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης\ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν την προστασία και ανάδειξη του αιγιαλού και της παραλίας.
Θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο, που στόχο θα έχουν την αποτροπή των αυθαίρετων κατασκευών γενικά σε δημόσιους χώρους (όπως π.χ. ο αιγιαλός και η παραλία).
Θα κάνει προτάσεις, σε συνεργασία με όλους τους φορείς για την αξιοποίηση του αιγιαλού και του δημόσιου χώρου γενικότερα.

Επίσης, πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός της μη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον θεσμικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης. Τον Νοέμβριο του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος 4495, που προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου των αυθαιρέτων από τους Δήμους στις Περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργούνταν Διεύθυνση Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και Εφαρμογής Σχεδιασμού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης και Περιφερειακά Παρατηρητήρια και Τμήματα Ελέγχου Δόμησης στην έδρα κάθε Περιφέρειας καθώς και Τοπικά Παρατηρητήρια ανά Περιφερειακή Ενότητα (Άρθρα 1-6 του Ν.4495/17), όπου περιγράφονται αναλυτικά και οι αρμοδιότητες του εκάστοτε τμήματος της διάρθρωσης αυτής. Μάλιστα ο νόμος ανέφερε ρητά πως μέσα σε 6 μήνες θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που θα καθορίζει τη στελέχωση των Παρατηρητηρίων με το αναγκαίο προσωπικό, την κατάρτισή του, το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.

Πρόταση μας ως φορέας, είναι η άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία των Τοπικών Παρατηρητηρίων που στόχο έχουν αντιμετώπιση και πρόληψη της αυθαίρετης δόμησης μέσω του εντοπισμού, ελέγχου και καταγραφής αυθαιρέτων καθώς και την επιβολή κυρώσεων.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι η διασφάλιση του δημόσιου χώρου είναι ζήτημα που αφορά στην ποιότητα ζωής των πολιτών και πρέπει να προστατευθεί.

Για την Αντιπροσωπεία

ΤΕΕ Δωδ/σου

Η Πρόεδρος

Μαρίζα Χατζηλαζάρου

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)