Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα της Γλύστρας ζητάει ο Σύλλογος Περιβάλλοντος

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα της Γλύστρας ζητάει ο Σύλλογος Περιβάλλοντος

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα της Γλύστρας ζητάει ο Σύλλογος Περιβάλλοντος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 306 ΦΟΡΕΣ

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα της Γλύστρας ζητάει ο Σύλλογος Περιβάλλοντος με σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Προς:

Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου και η ομάδα «Πολίτες για μια Πράσινη Ρόδο» αφουγκραζόμενοι την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, απευθυνόμαστε σε εσάς με την ελπίδα της παρέμβασής σας για την επίλυση ενός σοβαρού ζητήματος. Αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, που πρόσφατα κατά την επίσκεψή σας στο νησί μας θέσατε ως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής σας, και ειδικότερα την ανέγερση υπερμεγέθους παράνομης κατασκευής

συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ. στην παραλία Γλύστρα της Ρόδου η οποία αποτελεί

μια από της ομορφότερες και χαρακτηριστικότερες παραλίες του νησιού.

Απευθυνόμαστε σε εσάς διότι αισθανόμαστε απροστάτευτοι. Οι τοπικές δημόσιες αρχές παρά τις θετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί αναφορικά με το θέμα αδυνατούν να παρέμβουν αφήνοντας τον καταπατητή αιγιαλού, αρχαιολογικού χώρου και προστατευόμενης δημόσιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλους να συνεχίζει την αυθαίρετη κατασκευή.

Για την κατασκευή αυτή δεν έχει εμφανιστεί κάποιος ιδιοκτήτης και στις συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί οι συλληφθέντες ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν για ποιον εργάζονται. Η μη ύπαρξη ιδιοκτήτη, παρότι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για το ποιος είναι, δεν φαίνεται να διευκολύνει τις διαδικασίες απομάκρυνσης του αυθαιρέτου. Αντίθετα οι αρχές, οι συλλογικότητες και οι πολίτες που ασχολούνται με το θέμα απειλούνται ευθέως από τους κατά τα άλλα άγνωστους δράστες (Δείτε τις συνημμένες φωτογραφίες και το κείμενο που τις συνοδεύει).

Πολλοί πολίτες έχουν εκφράσει λοιπόν αμφιβολίες κατά πόσο υπάρχει πραγματική η θέληση να απομακρυνθεί η εν λόγω κατασκευή, η οποία αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα θα ολοκληρωθεί σύντομα αποτελώντας ένα μνημείο αυθαιρεσίας και απαξίωσης της νομιμότητας στο νησί μας και όχι μόνο. Φοβόμαστε επιπλέον ότι θα αποτελέσει κακό προηγούμενο και για άλλους «επιχειρηματίες» που ορέγονται δωρεάν εκτάσεις του ελληνικού δημοσίου για να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες αυθαίρετες κατασκευές.

Λίγα λόγια για την περιοχή της Γλύστρας

Η παραλία Γλύστρα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού της Ρόδου, στον Όρμο της Λάρδου, σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα του νησιού, την πόλη της Ρόδου.

Η παράκτια ζώνη της παραλίας είναι αμμώδης όπως και ο θαλάσσιος πυθμένας της ο οποίος σε ορισμένα σημεία καλύπτεται από βράχια. Η παράκτια ζώνη είναι φυσική με αμμόλοφους και βλάστηση από κέδρους (άρκεφτους), αλμυρίκια και πουρνάρια. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα περιλαμβάνει κυρίως χλωροφύκη, φαιοφύκη, μαλάκια (πεταλίδες και δίθυρα όστρακα) και λειμώνες θαλασσίων φανερογάμων.

Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται οδικώς. Ο μέγιστος αριθμός λουομένων εκτιμάται σε 250 άτομα. Η οικολογική κατάσταση του εν λόγω Παράκτιου Υδατικού Συστήματος, έχει χαρακτηριστεί ως υψηλή σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Υδάτων.

Η παραλία της Γλύστρας βρίσκεται εντός της περιοχής με στοιχεία Α3 Περιοχή προστασίας της παραλιακής έκτασης «Κοκκούμια» της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου περιοχής Λάρδου όπως αυτή καθορίστηκε με το ΠΔ της 7/3/1994 (ΦΕΚ 281Δ/24-3-1994) για την οποία ισχύουν ειδικοί όροι και περιορισμοί της δόμησης.

Εξάλλου η εν λόγω παραλία βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρος με την ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/43015/2237/4-9-2000/ΦΕΚ1170/τ.Β’/22-9-00 ΥΑ με την ονομασία «Σταφύλια» Λάρδου και η παρακείμενη έκταση είναι δημόσια δασική έκταση.

Η απαράδεκτη κατασκευή.

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2021 αρχίζει η κατασκευή υπερμεγέθους οικοδομήματος στην εν λόγω περιοχή. Ο χώρος της κατασκευής βρίσκεται κατά ένα μέρος στον αιγιαλό και την παραλία και κατά μέρος 565 τμ. σε τμήμα της ευρύτερης δημόσιας Κ.Μ. 2150Α Γαιών Λάρδου, Δήμου και Νήσου Ρόδου, σε δημόσια δασική έκταση που έχει ήδη κηρυχθεί ως αναδασωτέα με την με αρ. πρωτ. 49276/13-10-2021 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Εξάλλου όπως αναφέρουμε παραπάνω ολόκληρη η περιοχή είναι αρχαιολογική ζώνη και περιοχή προστασίας (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου).

Το Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου επενέβη αμέσως και ενημέρωσε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες όμως δεν σταμάτησαν την κατασκευή η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη των εργασιών αποτυπώνεται σε φωτογραφίες που ελήφθησαν κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους και οι οποίες είναι στη διάθεσή σας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/drive/folders/1zJgUGpYxuQhGgY3R0BkzjfUZ_NvoubX6?usp=sharing (αντιγραφή και επικόλληση σε φυλλομετρητή)

Οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά από τις αρχές Αυγούστου έως το τέλος Νοεμβρίου καθώς με παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών είχε τοποθετηθεί αστυνομική φύλαξη στο σημείο (https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/notio_aigaio/rodos-eikositetraori-fylaxi-tis-paranomis-kataskeyis-sti-glystra/). Μόλις η φύλαξη αποσύρθηκε συνεχίστηκαν αμέσως οι εργασίες και μάλιστα με έντονους ρυθμούς όπως βλέπετε στις τελευταίες τρεις φωτογραφίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των εργασιών πραγματοποιήθηκε στην πρώτη Αυγούστου (01/08/2021) όταν ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο νησί και όλες οι αστυνομικές και άλλες δυνάμεις ασφαλείας ήταν απασχολημένες με την κατάσβεσή της.

Η υπόθεση όπως είναι φυσικό έχει πάρει μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα και ενεργοποίησε την τοπική κοινωνία. Υπέρ του αιτήματος κατεδάφισης της αυθαίρετης κατασκευής έχουν μέχρι στιγμή ψηφίσει διαδικτυακά 857 συμπολίτες μας.

(https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/uperesia_domeses_demou_rodou_gg_apokentromenes_dio_na_katedaphistei_to_authaireto_ste_glustra_rodou/)

και έχει γίνει ήδη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας με συμμετοχή περίπου διακοσίων ατόμων από όλο το νησί της Ρόδου οι οποίοι έχουν ευαισθητοποιηθεί για το θέμα.

https://www.skyrodos.gr/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%BB%CF%8D%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/

Επίσης σχετικά έχουν τοποθετηθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η αντιπροσωπεία ΤΕΕ Δωδεκανήσου (επισυνάπτονται τα ψηφίσματα) ενώ έχει απασχολήσει και τον εθνικό τύπο.

https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/309028_aythaireto-teratoyrgima-stin-paralia-glystra-tis-rodoy

Σχετικές ερωτήσεις έχουν γίνει και στη Βουλή των Ελλήνων

https://www.rodiaki.gr/article/464323/sth-boylh-oi-aythairesies-ston-aigialo

και υπάρχει σχετική τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Ν. Σαντορινιού

https://www.typosrodou.gr/2021/08/blog-post_950.html

Επίσης σταδιακά έχουν υποβληθεί από ΑΤ Νότιας Ρόδου σωρεία μηνύσεων κατά «αγνώστων» κυρίως δραστών για ανέγερση κτίσματος επί του αιγιαλού και του δημοσίου. Σε όλες της περιπτώσεις υπήρξε ενημέρωση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου και όλων των φορέων.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και επισυνάπτονται:

Από την ΚΥΔ Α΄ Δωδεκανήσου στις 11-06-2021 το με ΑΠ 71 πρωτόκολλο κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, Κατασκευών και Έργων σε χώρους Αιγιαλού και Παραλίας του Δημοσίου.
Από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου το 3352/30.8.2021 πρωτόκολλο κατεδάφισης και
Από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου η με ΑΠ 53861/8-11-2021 απόφαση κατεδάφισης.

Δυστυχώς παρά τις αποφάσεις αυτές η αυθαίρετη κατασκευή όχι απλά παραμένει στη θέση της αλλά συνεχίζονται τα παράνομα έργα χωρίς κανείς να μπορέσει να τα σταματήσει. Η διαδικασία αυτή στα μάτια των πολιτών απαξιώνει καθημερινά την ελληνική πολιτεία ως μία ευνομούμενη πολιτεία που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και τηρεί ίσους όρους και κανόνες για το επιχειρείν μιας και η κατασκευή θα στεγάσει μια επικερδή επιχείρηση, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες, στηρίζοντας την παραοικονομία και προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους σύννομους επιχειρηματίες.

Αν η κατασκευή ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η εν λόγω «επιχείρηση», η οποία από το μέγεθος φαίνεται ότι προορίζεται για beach bar και νυχτερινό κέντρο μεγάλων διαστάσεων, η αστυνομία, η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση της χώρας θα έχουν υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα. Επιπλέον, θα ανοίξει την όρεξη (πράγμα που ήδη συμβαίνει) και σε άλλους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων που δεν θα βλέπουν κανένα λόγο για να μην ακολουθήσουν και αυτοί παρόμοιες διαδικασίες.

Επομένως ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε να σταματήσει και να κατεδαφιστεί άμεσα η παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή, πράγμα που θα αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα στην περιοχή και θα αναδείξει ως πρωταρχικής σημασίας την προστασία του περιβάλλοντος, που όπως και εσείς τονίζετε, είναι ύψιστης σημασίας για το μέλλον του νησιού μας αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

Με τιμή

Το ΔΣ του Συλλόγου

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)