Λάθη έχουν οι μισές fast track συντάξεις

Λάθη έχουν οι μισές  fast track συντάξεις

Λάθη έχουν οι μισές fast track συντάξεις

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3395 ΦΟΡΕΣ

Ο σύμβουλος συνταξιοδοτικών θεμάτων και διεκπεραιώσεων Γιάννης Καστρινάκης εξηγεί στη “Ρ” τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι της περιοχής μας

Γεγονός είναι πλέον και για αρκετούς συνταξιούχους της περιοχής μας η ψηφιακή σύνταξη, η οποία βάζει τέλος στη μεγάλη αναμονή και την ταλαιπωρία που ίσχυε μέχρι σήμερα για χιλιάδες ασφαλισμένους.
Όπως δηλώνει στη «Ρ» ο σύμβουλος συνταξιοδοτικών θεμάτων και διεκπεραιώσεων Γιάννης Καστρινάκης, έχουν εκδοθεί περίπου 600 συντάξεις στα Δωδεκάνησα με τη διαδικασία fast track, όμως σχεδόν οι μισές έχουν… λάθη!
Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις κατά τις οποίες η απόφαση σύνταξης βγαίνει γρήγορα, αλλά δεν περιλαμβάνει όλο τον ασφαλιστικό βίο του συνταξιούχου, δηλαδή δεν έχουν περαστεί όλα τα ένσημα μέσα στη σύνταξη και κατά συνέπεια η σύνταξη που εκδίδεται δεν είναι πλήρως ορθή.

Με τη σημερινή του συνέντευξη, εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει και πως πρέπει να κινηθούν οι συνταξιούχοι που διαπιστώνουν τέτοια λάθη, αλλά σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη.
Βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει το σύστημα, ώστε οι συνταξιούχοι να μην μπαίνουν σε πρόσθετη ταλαιπωρία καταθέτοντας ενστάσεις, μία διαδικασία που θα χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί, ώστε να γίνει η διόρθωση των ποσών που καταβάλλονται.

Κε Καστρινάκη, στη χώρα μας έχει υλοποιηθεί πλέον η λειτουργία της ψηφιακής σύνταξης (fast track), βάζοντας τέλος στη μεγάλη αναμονή και την ταλαιπωρία που ίσχυε για χιλιάδες ασφαλισμένους. Εντούτοις υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρούνται λάθη, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να διαμαρτύρονται και να νιώθουν ανασφάλεια. Εξηγήστε μας τι συμβαίνει.

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο Ν. 4921/2022 με τον οποίο εισήγαγε δυο καινούργιους θεσμούς την σύνταξη εμπιστοσύνης και την σύνταξη fast track.
Η διαφορά αυτών των δυο είναι ότι οι συντάξεις εμπιστοσύνης εφαρμόζονται σε αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31/3/22, ενώ η fast track σύνταξη ισχύει μετά τον Απρίλιο του 2022.

Η λειτουργία αυτών των θεσμών βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ψηφιακό σύστημα ΑΤΛΑΣ, από όπου αντλείται το ασφαλιστικό βιογραφικό του κάθε συνταξιούχου, το οποίο όμως δεν είναι πλήρως ενημερωμένο για όλους τους συνταξιούχους.
Υπάρχουν περιπτώσεις λοιπόν όπου βγαίνει απόφαση σύνταξης γρήγορα, η οποία όμως δεν έχει , όλο τον ασφαλιστικό βίο του συνταξιούχου δηλαδή για να το πούμε πιο απλά, δεν έχουν περαστεί όλα τα ένσημα μέσα στη σύνταξη και κατά συνέπεια η σύνταξη που εκδίδεται δεν είναι πλήρως ορθή. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους, καθώς για αυτούς που το σύστημα ΑΤΛΑΣ είναι πλήρως ενημερωμένο η σύνταξη που βγαίνει είναι σωστή και μάλιστα τη λαμβάνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Τώρα όσον αφορά αυτές που βγαίνουν λάθος από το σύστημα για να μη γινόμαστε ισοπεδωτικοί, υπάρχουν λάθη της τάξης των 2 ευρώ στη σύνταξη και υπάρχουν και λάθη της τάξης των 300 ευρώ στη σύνταξη.
Προφανώς και δεν έχουν την ίδια βαρύτητα όλα τα λάθη, και αυτό σας το λέω κυρία Μπογδάνου περισσότερο για να μη δημιουργήσουμε σε όλους τους συνταξιούχους την αίσθηση ότι παίρνουν λάθος ποσό σύνταξης .

Έχετε εικόνα για πόσες περιπτώσεις μιλάμε στην περιοχή και σε ποιους κλάδους ασφάλισης έχει παρατηρηθεί αυτό;
Είναι μία καλή ερώτηση αυτή για το πόσες είναι οι περιπτώσεις στην περιοχή μας. Να σας πω αρχικά ότι έχει εφαρμοστεί προς το παρόν μόνο στους ασφαλισμένους με τελευταίο ταμείο το ΙΚΑ, μόνο στις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας άρα αφορά τους μισθωτούς, στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και στους μη μισθωτούς, όπου εκεί βέβαια είναι λίγο πιο περίπλοκη η διαδικασία, καθώς σε μερικούς υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές τις οποίες το σύστημα δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να καταβάλει η όχι .

Δεν έχει εφαρμοστεί επίσης ακόμα στις συντάξεις απονομής λόγω θανάτου . Στο ερώτημα πόσες είναι, θα σας απαντήσω με την εικόνα που έχω από προσωπική εμπειρία, άρα θα σας δώσω τάξη μεγέθους οπότε δεν μπορώ να είμαι ακριβής.
Εκτίμηση μου είναι ότι έχουν εκδοθεί με τη διαδικασία fast track περίπου 600 συντάξεις σε όλα τα Δωδεκάνησα και από αυτές περίπου οι μισές είναι λανθασμένες από το σύστημα, άρα 300 συντάξεις περίπου έχουν εκδοθεί με λανθασμένα ποσά.

Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ήδη κάποιοι συνταξιούχοι έπαιρναν προσωρινή σύνταξη και τώρα με τη σύνταξη fast track διαπιστώνουν και αυτοί αλλαγές;
Φυσικά, αυτές οι περιπτώσεις είναι και εκείνες που θα δουν τις μεγαλύτερες διάφορες στην σύνταξη τους .
Όσοι λάμβαναν προσωρινή σύνταξή μικρότερη από αυτή που βγήκε από το σύστημα (fast track) θα δουν αύξηση στα ποσά που τους καταβάλλονται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, άρα θα πάρουν μαζεμένα χρήματα.
Όσοι έπαιρναν προσωρινή μεγαλύτερη από αυτήν που τους έβγαλε το σύστημα, τότε θα δουν μείωση στο ποσό που τους καταβάλλεται και μάλιστα θα τους γίνεται παρακράτηση για αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα που έχουν λάβει ,έως ότου γίνει ο τελικός έλεγχος και ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται από τους υπάλληλους του ΕΦΚΑ.
Για όσες έχουν βγει με αυτό το σύστημα, θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές στο τέλος Ιουνίου την άλλη εβδομάδα δηλαδή η στο τέλος Ιουλίου καθώς οριστικοποιήθηκαν τον μήνα Μάιο και Ιούνιο αντίστοιχα.

Αν ένας συνταξιούχος διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο λάθος στη σύνταξή του ή έχει αμφιβολία για το ποσό που του έβγαλε το σύστημα, τι πρέπει να κάνει;
Έχει προβλεφθεί αυτό και υπάρχει η δυνατότητα ένστασης κατά της απόφασης. Όσοι διαπιστώσουν λάθος στη σύνταξη τους έχουν προθεσμία εντός 3 μηνών από την ημερομηνία που τους κοινοποιήθηκε η απόφαση να υποβάλουν ένσταση στον ΕΦΚΑ.
Προσωπική μου άποψη είναι όσοι διαπιστώσουν ότι δεν έχει υπολογιστεί όλος ο ασφαλιστικός βίος ή τυχόν πλασματικά έτη τα οποία επιθυμούν να αναγνωρίσουν ,να υποβάλουν ένσταση μέχρι τέλος Αυγούστου το αργότερο και να μην περιμένουν να εξαντληθεί δηλαδή το τρίμηνο.

Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί το λάθος; Θα πάρει δηλαδή καιρό μέχρι να εκδοθεί η τελική του σύνταξη;
Κυρία Μπογδάνου αυτή η ερώτηση ίσως και να είναι η πιο δύσκολη για να απαντηθεί.
Θα σας περιγράψω όμως λίγο τη διαδικασία που ακολουθείται και τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Όλες αυτές οι συντάξεις για τις οποίες μιλάμε έχουν εκδοθεί αυτόματα από τον πύργο ελέγχου του ΕΦΚΑ, στη συνέχεια κάποια στιγμή ελπίζω μέχρι τον Σεπτέμβριο να ανοίξει η τροποποιητική σύνταξη μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα την οποία θα μπορεί να επεξεργαστεί ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια για την έκδοση τροποποιητικής σύνταξης. Δηλαδή οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να γίνονται όπως γίνονταν σε όλες τις συντάξεις.
Εκτίμηση δικιά μου είναι ότι θα πάρει αρκετό διάστημα έως ότου γίνουν οι έλεγχοι σε όλες τι συντάξεις
Κλείνοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να σας γίνει κατανοητό το εξής: φυσικά είμαστε υπέρ σε όποια προσπάθεια γίνεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων και να μην ξεχνάμε ότι οι μισές ψηφιακές συντάξεις είναι σωστές. Δεν είναι και λίγο αυτό. Πριν μερικά χρόνια φάνταζε σαν κάτι απίθανο, όμως εκτός από γρήγορες συντάξεις θα πρέπει να βγάζουμε και σωστές συντάξεις.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής