Όταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός μίλησε στη «Ροδιακή», για το πρόβλημα της υγείας του!

Όταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός μίλησε στη «Ροδιακή», για το πρόβλημα της υγείας του!

Όταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός μίλησε στη «Ροδιακή», για το πρόβλημα της υγείας του!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7372 ΦΟΡΕΣ

Η μοναδική εξομολόγηση, τρία χρόνια πριν χαθεί από τη ζωή, ο αγαπημένος όλων

 

Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

«Να μιλήσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο που έρχεται…», μου απάντησε το 2019 όταν τον συνάντησα στη γιορτή του Τζίμη Κρεμαστινού (στις 26 Οκτωβρίου) και του ζήτησα να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Ένα μήνα πριν είχαμε μάθει ότι κάτι ξεκίνησε να μην πηγαίνει καλά, με την υγεία του! Ήδη ήταν αδυνατισμένος!
« Ήθελα να χάσω τα κιλά που έβαλα το τελευταίο διάστημα, μου λέει όταν συναντηθήκαμε. Έτρωγα μόνο πολύ αργά το βράδυ…, αλλά δεν ήθελα να τα χάσω μ΄ αυτό τον τρόπο που τα έχασα, κάνοντας μια επέμβαση για να προλάβουμε το κακό…»!
Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε μία ακόμα πολύωρη επέμβαση για να κάνει «άλμα γρήγορα, μεγαλύτερο από τη φθορά». Έζησε ακόμα τρία χρόνια και τρεις μήνες!
Τότε όμως, Σάββατο απόγευμα, άρτι αφιχθείς από τη Βουλή, κι ενώ τον είχα δει το πρωί και στις εκπομπές των αθηναϊκών καναλιών, ήπιε μαζί μου τον εσπρέσο του, κάπνισε κιόλας, «μπα, τίποτα δεν είναι αυτά…»…, με καθησύχασε και έφυγε μετά για να προλάβει να πάρει την κόρη του, από ένα παιδικό πάρτι.
Του τηλεφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, κάποια στιγμή. Τον άκουσα να του λέει ότι τον είδε το πρωί στην τηλεόραση σε μία από εκείνες τις τηλεοπτικές μάχες που έδινε ο Νεκτάριος. «Σε είδα πολύ καλά, μας δουλεύεις, βρε φίλε?... τον πείραξε, θέλοντας να του δώσει κουράγιο.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός όπως μου εξομολογήθηκε ο ίδιος πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη που ακολουθεί, κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών,- σ΄ αυτές που ο ίδιος έλαβε συν 2.000 σταυρούς , φτάνοντας τους 13.500 αν και το κόμμα του έχασε τις εκλογές- αισθανόταν ενοχλήσεις, κι ένα μπούκωμα, συμπτώματα που αγνοούσε γιατί είχε περιοδείες, είχε εκλογές!
Κι όταν επανεξελέγη πανηγυρικά, θέλοντας να κάνει κάτι πια για τον εαυτό του, ζήτησε να γραφτεί στο Γυμναστήριο της Βουλής. Τότε που όπως έκαναν με όλους, του ζήτησαν αιματολογικές εξετάσεις για να γραφτεί. Αιματολογικές εξετάσεις που έδειξαν το πρόβλημα!
Τον ρώτησα ποιοι στάθηκαν αμέσως δίπλα του, ποιοι τον συγκίνησαν! Και μετά τον ρώτησα για τα ανθρώπινα που του έλειψαν, για την πορεία του την εντυπωσιακή, για το τίμημα!

«Αυτός ο ένας μήνας της περιπέτειας της υγείας μου, μου είπε, μου έφερε ανθρώπους της Ναυτιλίας που κι εγώ δεν περίμενα ότι θα στέκονταν κοντά μου, με δεδομένο ότι δεν ήμουνα πια υπουργός, αλλά απλός βουλευτής. Αυτό εγώ το αισθάνομαι ως μετάλλιο».
ΕΡ. Το «χτίσατε», φαίνεται. Πώς χτίζεται αυτό σε χώρους τόσο σκληρούς, με αντικρουόμενα συμφέροντα και τεράστιους πειρασμούς;
Αυτό χτίζεται μέσα σε ειλικρινείς σχέσεις, σκληρή, καθημερινή δουλειά, και αναζήτηση του δικαίου, σε κάθε περίπτωση. Η Ναυτιλία, είναι όντως χώρος με πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα που όμως μπορεί να αναγνωρίζει τη μπέσα όταν υπάρχει και τη δικαιοσύνη.
ΕΡ. Να πάμε στην αρχή! Πώς εσείς, ένα παιδί από τη Ρόδο, δημοτικός υπάλληλος, ακόμα κι αν ήσασταν Διευθυντής, γίνατε υπουργός, αλλά και ένας από τους λίγους που εξέφραζαν τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, στα μέσα ενημέρωσης? Ανοδική η πορεία σας, με χίλια!
Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει κάτι ιδιαίτερο. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τα κοινά, με την πολιτική και πάντα επιδιώκω να υπερασπίζομαι και να εκφράζω την κοινωνία. Όσο το κάνεις αυτό, με ειλικρίνεια, χωρίς υστεροβουλίες και ιδιοτέλεια, ο κόσμος το αναγνωρίζει. Όσο είσαι στην πολιτική, μάχεσαι για να υπερασπιστείς και να εφαρμόσεις τις ιδέες σου.
ΕΡ. Όταν γίνατε υπουργός, τι σκεφτήκατε? Δεν ήταν πάρα πολύ ψηλά? Δεν έχει μοναξιά η κορυφή;
Τις πρώτες στιγμές της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό, ανθρώπινα το πρώτο συναίσθημα ήταν η χαρά και η ικανοποίηση. Όμως πολύ σύντομα, σε λιγότερο από μία ώρα αυτό που κυριάρχησε ήταν το αίσθημα της ευθύνης και της αγωνίας ώστε να ανταποκριθώ με επάρκεια στο ρόλο αυτό, ιδιαίτερα σε ένα νέο χαρτοφυλάκιο που αφορά τη Νησιωτική Πολιτική στην οποία δεν είχε γίνει τίποτα, για πάρα πολλά χρόνια.
ΕΡ. Οι δήμαρχοι ακουγόταν ότι ήταν ευχαριστημένοι προσωπικά μ΄ εσάς, εξ ου και το ότι παρά το γεγονός πως το κόμμα σας έχασε τις εκλογές, εσείς αυξήσατε τη δύναμή σας κατά 2.000 σταυρούς, συγκεντρώνοντας 13.500 ψήφους!
Η αλήθεια είναι ότι θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Ποτέ στη θητεία μου ως βουλευτής, αλλά κυρίως ως υπουργός, δεν ξεχώρισα τους πολίτες ή τους κοινωνικούς φορείς, με βάση την προέλευσή τους, αλλά ταυτόχρονα δεν πολιτεύτηκα με τρόπο ώστε να ικανοποιούνται μεγάλες ομάδες πληθυσμού, αψηφώντας τις μικρότερες. Τουναντίον. Η σκέψη και η καθημερινή μου προσπάθεια ήταν να υλοποιώ το στόχο της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής των νησιών μας, ενισχύοντάς τα με βάση τις ανάγκες και όχι το μέγεθός τους. Γι αυτό άλλωστε και ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκε ήτανε η υδάτινη αυτονομία των νησιών με την εγκατάσταση αφαλατώσεων που αφορούσε κυρίως μεσαία και μικρά νησιά. Από την άλλη και στα μεγάλα νησιά η προσπάθεια ήταν να υλοποιηθούν εργασίες συνοχής, μέσα από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που εκπονήσαμε και υλοποιήσαμε με το υπουργείο Ανάπτυξης και το σύντροφο, Αλέξη Χαρίτση.
ΕΡ. Και μετά από τόση φόρα και προσπάθεια, ήρθε το πρόβλημα της υγείας σας! Τι σκεφτήκατε;
Φαίνεται ότι ο οργανισμός μου, περίμενε να ολοκληρωθεί ένας κύκλος, μετά να κάνω ένα μικρό διάλειμμα για να ξαναδώ λίγο τον εαυτό μου και να συνεχίσω δυναμικά.
ΕΡ. Σας ξάφνιασε η ζωή! Είναι κι αυτή η δύναμη που αποκτάτε όλοι εσείς όταν ασκείτε εξουσία που σας κάνει να αισθάνεστε και λίγο άτρωτοι!
Όσο βρίσκεσαι σ΄ αυτά τα μετερίζια, νομοτελειακά ασχολείσαι πολύ περισσότερο με το έργο και την ευθύνη που αισθάνεσαι και λιγότερο με τον εαυτό σου. Η αλήθεια είναι ότι ίσως τελικά ο οργανισμός να σε υποχρεώνει να γυρίσεις πίσω, για να ξαναδείς τον εαυτό σου. Έτσι, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να αγνοήσεις τα σημάδια που σου δίνει κατά καιρούς. Πλέον η περιπέτεια έχει τελειώσει και συνεχίζουμε παρακάτω.
ΕΡ. Η σύζυγός σας η Ματίνα, η κόρη σας η Μελίνα 11 χρονών (το 2019) και ο γιός σας ο Κωνσταντίνος 7 ετών, βρίσκονται στη Ρόδο πάντα. Σίγουρα θα σας έλειψαν, αυτά τα χρόνια.
Το μεγαλύτερο τίμημα που πληρώνεις κυρίως όταν βρίσκεσαι σε υπουργική θέση, είναι ότι δεν μπορείς να είσαι όσο θέλεις κοντά στην οικογένειά σου. Επομένως πρέπει να αξιοποιείς κάθε στιγμή που σου δίνεται, για να βρεθείς κοντά τους.
ΕΡ. Τι είναι για εσάς δυστυχία;
Δυστυχία είναι να μη μπορείς να βιώσεις στιγμές με την οικογένεια, τους φίλους, τους συντρόφους σου. Ανθρώπους που αγαπάς, να τους βλέπεις γύρω σου με θλιμμένα πρόσωπα, σε όσο καλή κατάσταση κι αν είσαι εσύ. Δυστυχισμένος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που παρά τις καλές συνθήκες της ζωής του δεν μπορεί να διαμορφώσει δίπλα του, ένα περιβάλλον ευτυχισμένων ανθρώπων.
ΕΡ. Και τι είναι για εσάς ευτυχία;
Οι καλές οικογενειακές στιγμές. Ευτυχία είναι, το να μπορείς να προσφέρεις ευτυχία. Είναι να βλέπεις τους κόπους σου να αποδίδουν καρπούς. Όμως δεν μπορεί να υπάρχει προσωπική ευτυχία. Η ευτυχία πρέπει να είναι συλλογική, κοινωνική και να μοιράζεται.
Αυτός ήταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός και γι αυτά τον αγαπήσαμε!
Βιάστηκε να φύγει να πάρει την κόρη του από το παιδικό πάρτι, εκείνο το βραδάκι. Βιάστηκε να φύγει κι από τη ζωή!
Και το ερώτημα σκληρό, αδυσώπητο, χωρίς φανερή απάντηση: γιατί φεύγουν όλοι οι καλοί;

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής