Υπεγράφη η Προγραμματική για το ξενοδοχείο «Λέρος»

Υπεγράφη η Προγραμματική για το ξενοδοχείο «Λέρος»

Υπεγράφη η Προγραμματική για το ξενοδοχείο «Λέρος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 541 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, δήμου Λέρου και περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο της Αποκατάστασης του Ιστορικού κτηρίου «Ξενοδοχείο Λέρος» στο Λακκί της Λέρου.

Το έργο χρηματοδοτεί το υπουργείο Πολιτισμού με 2,19 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα επίσημα εγκαίνια του ξενοδοχείου έγιναν στις 21 Απριλίου του 1938 και ονομάστηκε “Albergo Roma”. Το κτήριο έχει κατασκευαστεί σε μοντέρνο στυλ.

Αποτελείται από 19 δωμάτια που διαθέτουν 29 κρεβάτια, 6 μπάνια, εστιατόριο, αίθουσα μπιλιάρδου, αίθουσα αναγνωστηρίου, μπαρ και δυο σαλόνια υποδοχής.

Το κτίσμα χαρακτηρίζεται από έναν τριώροφο πύργο, στοιχείο που επαναλαμβάνεται συχνά στην αρχιτεκτονική εκείνης της περιόδου και δυο πτέρυγες διώροφες σε ελαφρά εσοχή από τον πύργο σε διάταξη «Γ».

Οι όψεις είναι καθαρές με ορθογωνικά ανοίγματα, ημιελλειπτικά σε κάτοψη μπαλκόνια με σωληνωτά κιγκλιδώματα, με μονές διακοσμήσεις γείσα και μαντώματα είτε με τεχνητή πέτρα είτε με απομίμησή της με επίχρισμα.

Και τα δυο έχουν τελική επεξεργασία με κτένι που δημιουργεί εναλλάξ κάθετες και οριζόντιες γραμμώσεις.

Στο ισόγειο στη νότια και δυτική όψη υπάρχει μια στοά ενώ οι όψεις του προς την εσωτερική αυλή είναι λιγότερο προσεγμένες.

Τα ανοίγματα στη στοά και στις κύριες όψεις έκλειναν με ρολά ενώ πίσω με γαλλικά σκούρα. Εσωτερικά οι μόνες διακοσμήσεις που έχει είναι κάποιες γύψινες κορνίζες σε διάφορες διατομές.

Τα δάπεδα είναι καλυμμένα με τσιμεντένια πλακάκια 20Χ20 σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Στις οροφές των διαδρόμων και στα κοινόχρηστα λουτρά στον όροφο υπάρχουν ανοίγματα για φυσικό φωτισμό που κλείνουν με υαλότουβλα.

Ένα χαρακτηριστικό σημείο είναι ο φυσικός φωτισμός των υπνοδωματίων που γινόταν διαμέσου αγωγού που έκλεινε με ένα διάτρητο τσιμεντένιο στοιχείο.

Διαβάστε ακόμη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λέρου

Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία της Λέρου

Συνεδριάζει την Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο Λέρου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου

Για εμπρησμό από πρόθεση κατηγορούνται δύο αλλοδαποί

Επιστολή θλίψης, συγκίνησης και αγανάκτησης από γυναίκα της Λέρου που έχασε τον άντρα της στο Νοσοκομείο του νησιού

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η παρεξήγηση»

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Θεατρικό Έργο στη Λέρο: Το βέλος που δεν πληγώνει