Μια ξεχωριστή δράση της εθελοντικής οργάνωσης All For Blue στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Μια ξεχωριστή δράση της εθελοντικής οργάνωσης All For Blue στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Μια ξεχωριστή δράση της εθελοντικής οργάνωσης All For Blue στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1582 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονείται στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου από τις καθηγήτριες κ. Μαυροπούλου Ευδοκία και κ. Παπαδοπούλου Αικατερίνη σε μαθητές και μαθήτριες της Α’ γυμνασίου με τίτλο: Η προστασία του θαλάσσιου οικοσυτήματος, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή δράση της εθελοντικής οργάνωσης All For Blue.

Η εθελοντική ομάδα της All For Blue διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 μια εξαιρετική δράση για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου στο 5ο Γυμνάσιο, με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σημασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, το ζήτημα της ρύπανσης από τα πλαστικά και την προστασία των θαλασσών.

Αρχικά, οι υπεύθυνες του προγράμματος αφού επεσήμαναν τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο η προστασία της θαλάσσιας ζωής, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον θαλάσσιο βυθό μέσα από την προβολή σχετικού πολυμεσικού υλικού.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον εικόνες και video σχετικά με απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα όπως πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, είδη οικιακής χρήσης, τα οποία τραυματίζουν ή ακόμα και θανατώνουν πολλά θαλάσσια είδη, κάποια εκ των οποίων είναι προστατευόμενα όπως οι θαλάσσιες χελώνες και τα κητώδη, ενώ παράλληλα υποβαθμίζουν σημαντικά τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα. Ιδιαίτερη εντύπωση, προκάλεσαν στους μαθητές τα διάφορα είδη καρχαριών όπως ο φαλαινοκαρχαρίας, ο nurse shark, ο blue shark και η διαπίστωση από εκπαιδευτές και πιστοποιημένους δύτες ότι οι καρχαρίες δεν απειλούν τον άνθρωπο αλλά οι ίδιοι κινδυνεύουν από τις αλόγιστες δραστηριότητες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές τα πτερύγια καρχαριών αποτελούν γεύμα στα παραδοσιακά πιάτα της ασιατικής κουζίνας, ενώ δόντια του καρχαρία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κοσμημάτων. Ακόμα, τεράστιες σκουπιδοκηλίδες δηλαδή χωματερές γεμάτες πλαστικά καλύπτουν τους ωκεανούς, επηρεάζοντας την αρμονική ισορροπία της θαλάσσιας ζωής.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές προβληματίστηκαν με το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά γίνονται αισθητές σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των ανθρώπων και ενεπλάκησαν σε διάλογο με τις υπεύθυνες της δράσης προτείνοντας κυρίως διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση περισσότερων ανθρώπων σε θέματα περιβαλλοντικά. Έτσι, προτάθηκαν ιδέες όπως η χρήση αντικειμένων που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, η δημιουργία σχολικών ομάδων που θα προβαίνουν σε καθαρισμούς παραλιών, η συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα που ασχολούνται με την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Καταλήγοντας, η παρουσίαση της εθελοντικής ομάδας Αll For Blue ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς οι μαθητές αποκόμισαν γνώσεις και πληροφορίες για την ίδια τη δράση και το έργο της ομάδας εθελοντών, για τη θαλάσσια ρύπανση και τις επιπτώσεις της στον πλανήτη αλλά και τις προσπάθειες που απαιτούνται από όλους μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου ευχαριστεί τα μέλη της εθελοντικής οργάνωσης για τη σπουδαία διοργάνωση κ. Ράπτη Μαρία, καταδύτρια, κ. Κυριακοπούλου Αικατερίνη, βιολόγο και την κ. Σαμπίνα Τατάκη.

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)