Εβίτα Χρυσοχοΐδη: «Ο Τουρισμός ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη»

Εβίτα Χρυσοχοΐδη: «Ο Τουρισμός ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη»

Εβίτα Χρυσοχοΐδη: «Ο Τουρισμός ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη»

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6613 ΦΟΡΕΣ

Ο κόσμος του Τουρισμού τη συναρπάζει για τη διεπιστημονικότητά του και την ευκαιρία που δίνει για δημιουργικές λύσεις σε προκλήσεις, όπως δηλώνει σε συνεντέυξή της στη «Ροδιακή»

Στις 14 Δεκεμβρίου τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου θα εκλέξουν νέα Διοίκηση.

Την ψήφο τους θα διεκδικήσουν συνολικά 18 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και μία νέα γυναίκα.

Πρόκειται για την Εβίτα Χρυσοχοΐδη, ξενοδόχο τρίτης γενιάς, δικηγόρο, με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό που οραματίζεται μία... δυναμική Ένωση Ξενοδόχων, στην οποία όλα τα μέλη μαζί θα χαράξουν μία νέα εποχή, ώστε να συντελέσει αποφασιστικά στην αειφόρα τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου μας.

Και εκείνο που τονίζει είναι, ότι η απόφασή της να κατέλθει ως υποψήφια για πρώτη φορά στις εκλογές της Ε.Ξ.Ρ. εδράζεται στην αγάπη της για την ξενοδοχία και στην πεποίθησή της ότι μόνο με συνεργασία και συλλογικότητα έρχεται η επιτυχία.

Κα Χρυσοχοΐδη στις εκλογές της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα θα είστε υποψήφια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη Διοίκησης. Μιλήστε μας για την απόφαση που πήρατε.

Η απόφασή μου να συμμετάσχω για πρώτη φορά στις εκλογές της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προέκυψε από την αγάπη για την ξενοδοχια και τη βαθιά μου πεποίθηση γύρω από τη σημασία της συλλογικότητας για την επίτευξη της επιτυχίας. Είναι αληθές, ότι σε κάθε τομέα και δη στον Τουρισμό, ο συνεργατισμός και η οργανωμένη προσπάθεια αποτελούν ουσιαστικό βήμα και κλειδί για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων και για την εν γένει ανάπτυξη του κλάδου και της Ρόδου.

Επιπροσθέτως, σημαντικό ρόλο, όπως είναι φυσικό, συνετέλεσε και το οικογενειακό περιβάλλον μου, καθώς μεγάλωσα, και δούλεψα για πρώτη φορά μέσα σ’ ένα ξενοδοχείο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές θα είστε η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους συνολικά 18 υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την ψήφο των μελών της ΕΞΡ. Πως θα το σχολιάζατε;
Περίμενα ότι θα συμμετείχαν κι άλλες γυναίκες καθότι ο κλάδος μας έχει να επιδείξει σπουδαίες γυναικείες επιχειρηματικές παρουσίες.Το γεγονός ότι είμαι η μοναδική γυναίκα υποψήφια στην εκλογική διαδικασία μετράει και ως ένα μέρος της ευθύνης μου: την άξια εκπροσώπηση των γυναικών στην Ένωσή μας.

Βεβαίως, να τονίσω ότι ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα που αφορούν τις γυναίκες σε καίριες θέσεις, ώστε πλέον αυτό να είναι κάτι τόσο σύνηθες που πλέον δεν θα χρήζει σχολιασμού. Ουσιαστικής σημασίας είναι να ενστερνιστούμε τα σύγχρονα πρότυπα που θα συνάδουν με το πραγματικό επαγγελματικό προφίλ, τόσο των γυναικών, όσο και των ανδρών, το οποίο θα συμβάλει στην επιτυχία του τελικού στόχου. Δεν είναι δηλαδή αυτοσκοπός να υπάρχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών επικεφαλής εταιρειών ή σε ηγετικές θέσεις, διότι αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες.

Ένας όμως ικανός αριθμός γυναικών θα δείχνει ότι έχει διαμορφωθεί ένα επαρκές πρότυπο και ότι πράγματι πλέον αναφερόμαστε γενικώς σε ικανούς ανθρώπους και αξιολογούμε τις ικανότητές τους ανεξαρτήτως φύλου.

Είστε δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία πάνω στο Εμπορικό Δίκαιο και δηλώνετε ότι σας αρέσει ο τομέας του Τουρισμού τόσο από την εμπορική όσο και από τη νομική πλευρά. Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε;
Ο Τουρισμός ανέκαθεν, όπως προανέφερα, ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη. Είμαι τρίτη γενιά ξενοδόχος. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλωσα σε ένα νησί, όπου πέρα από το γεγονός ότι επιβιώνει από τον Τουρισμό, η πλειονότητα των συμπολιτών μας ασχολείται με τον τομέα αυτό, οπότε τα ερεθίσματα ήταν πλείστα. Ο κόσμος του Τουρισμού με συναρπάζει για τη διεπιστημονικότητά του, τη σημασία του για την οικονομία και τον πολιτισμό, για το περιβαλλοντολογικό του αποτύπωμα, καθώς και την ευκαιρία που δίνει για δημιουργικές λύσεις σε προκλήσεις.

Πριν τις σπουδές μου, και σχεδόν κάθε καλοκαίρι εργαζόμουν στην οικογενειακή τουριστική μονάδα, έχοντας περάσει από κάθε θέση, όπως αυτή του σερβιτόρου, βοηθού μάγειρα, ρεσεψιονίστ και βοηθού κρατήσεων, έχοντας το πλεονέκτημα να γνωρίζω πώς αισθάνεται ένας ξενοδοχοϋπάλληλος εργαζόμενος σε συνθήκες πίεσης και καύσωνα για πολλές ώρες. Μία εμπειρία που θεωρώ ως το σημαντικότερο εφόδιο στο βιογραφικό μου.

Παράλληλα, με την ιδιότητά μου ως δικηγόρου, ασχολούμαι πλέον και με την παροχή νομικών υπηρεσιών στον τομέα του Τουρισμού. Η νομική μου εκπαίδευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ολλανδία, καθώς και η διαμονή μου στο εξωτερικό, με οδήγησε να συνειδητοποιήσω ότι, ναι μεν η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης ηλιοφάνειας, των υπέροχων γαλάζιων θαλασσών και του πολιτισμού, αλλά και ότι η χώρα μας δεν είναι το κέντρο του κόσμου, καθώς υπάρχει οξύς ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα το συνεχές και αδιάλειπτο marketing του εθνικού μας brand ως τουριστικού προορισμού να καθίσταται άκρως απαραίτητο σε μία βάση στρατηγικής κι εφαρμογής ενός σχεδίου που θα συνδράμει στην αειφορία.

Γνωρίζουμε ότι είστε πάντα παρούσα στις μεγάλες εκθέσεις Τουρισμού της Ευρώπης συνοδεύοντας τον πατέρα σας τον κ. Κωνσταντίνο Χρυσοχοΐδη ο οποίος είναι ξενοδόχος αλλά κι έχει διατελέσει και αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Τι έχετε αποκομίσει από αυτά τα ταξίδια;
Από το 2016 έως και φέτος στην WTM London, οι συχνές συμμετοχές μου σε διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού αποτέλεσαν μία πολύτιμη περιπλάνηση στον κόσμο του Τουρισμού, προσφέροντάς μου πολύτιμα διδάγματα και ανταλλαγή απόψεων με επαγγελματίες του χώρου από διάφορες χώρες. Η αλληλεπίδρασή μου με επιτυχημένους επαγγελματίες του κλάδου με βοήθησε ν’ αντλήσω κατανόηση για τις τάσεις και τις ανάγκες που διαμορφώνουν τον διεθνή Τουρισμό.

Φέτος ειδικά, ένιωσα η ίδια την υπερηφάνεια να προέρχομαι και να δραστηριοποιούμαι σ’ έναν προορισμό που αποτέλεσε πρότυπο στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων. Δεν υπήρχε επαγγελματίας που να μην εκφράσει θαυμασμό και τα συγχαρητήριά του για το πώς η Ρόδος φρόντισε τον επισκέπτη της και την εμπειρία αυθεντικής φιλοξενίας που πρόσφερε μέσα από τις φλόγες των δασικών πυρκαγιών.

Αντίστοιχες ήταν και οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε πριν από λίγα χρόνια, στην πρώτη έκθεση μετά τον Covid-19, από τον οποίο η Ρόδος κατάφερε να βγει πιο δυνατή και να κερδίσει ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη ως ένας ώριμος και σοβαρός προορισμός. Εμπιστοσύνη που είδαμε να αποτυπώνεται σε διαδοχικά ρεκόρ στον Τουρισμό και νέα ορόσημα, τόσο το 2022 όσο και το 2023.

Ποιο είναι το όραμά σας, για την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ποιο είναι το όραμα μίας νέας γυναίκας σαν κι εσάς με τα προσόντα που διαθέτετε για ένα ιστορικό και σημαντικό σωματείο;
Κατ’ αρχάς είναι μεγάλη τιμή μου να μπορέσω να συμμετάσχω σε μία Ένωση με τεράστια ιστορία και αξιόλογους ανθρώπους, της οποίας μέλη έχουν διατελέσει τόσο ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, όσο και ο παππούς μου, Παράσχος Χρυσοχοΐδης.

Το όραμά μου είναι να συμμετέχω σε μία δυναμική Ένωση Ξενοδόχων, στην οποία θα χαράξουμε όλοι μαζί μία νέα εποχή. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ένωση μας έχει τη δυνατότητα και τη γνώση σε συνεργασία και με την περιφέρεια, τον δήμο, και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου να συντελέσει αποφασιστικά στην αειφόρα τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου μας.

Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική του να εκπροσωπήσω τους συναδέλφους ξενοδόχους που αρκετοί απ’ αυτούς είναι νέοι και κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον επαγγελματικό στίβο και δη στον Τουρισμό, αποτελεί προσωπικό στοίχημα. Το όραμά μου δεν είναι γενικό και αφηρημένο. Είναι ένα δουλεμένο και συγκεκριμένο πλάνο, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις, σεμινάρια και διαδραστικά εργαστήρια, σε επιλεγμένες θεματικές που να αφορούν τον Τουρισμό, προσπαθώντας να παρακινήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους νέους ανθρώπους ν’ αναλάβουν δράση.

Ανήκετε στη νέα γενιά των ανθρώπων του Τουρισμού. Θέλουμε να μας πείτε και πώς οραματίζεστε τη Ρόδο μας για τα επόμενα χρόνια.
Ως το νεότερο μέλος της Ένωσης και ως η μόνη γυναίκα, στόχος μου είναι ν’ αποτελέσω τον σύνδεσμο με τους νέους στον Τουρισμό. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να νιώθουν οικειότητα να απευθυνθούν στην Ένωση, και να μπορέσουμε ν’ αφουγκραστούμε τις σκέψεις και τα αιτήματά τους, ώστε να τους παρέχουμε τα κατάλληλα κίνητρα.

Επιπλέον, με την ιδιότητά μου ως δικηγόρου, στοχεύω στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων.
Οραματίζομαι μία Ρόδο σε επαγρύπνηση, όπως άλλωστε απέδειξε φέτος το καλοκαίρι, ενωμένη, με στέρεες υποδομές, μπροστά σε φυσικές καταστροφές και γεωπολιτικές αστάθειες. Μία Ρόδο πρωτοπόρο σε βιώσιμες τουριστικές πρακτικές, αναδεικνύοντας πρωτίστως την πλούσια παράδοσή της, τη φυσική της ομορφιά, και επιστρέφοντας όλα αυτά στους ανθρώπους της.

Γιατί ο Τουρισμός δεν είναι μόνο οι παραλίες, ο ήλιος, τα ξενοδοχεία, τα μουσεία, τα εστιατόρια, δεν είναι μόνο αυτά. Είναι όλα αυτά μαζί, όλες αυτές οι εμπειρίες, και κυρίως στη μέση του είναι ο άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής