Επετειακός Τόμος για τα 100 Χρόνια του Πανορμιτείου Γυμνασίου Σύμης (1922-2022) (βίντεο)

Επετειακός Τόμος για τα 100  Χρόνια του Πανορμιτείου Γυμνασίου Σύμης (1922-2022) (βίντεο)

Επετειακός Τόμος για τα 100 Χρόνια του Πανορμιτείου Γυμνασίου Σύμης (1922-2022) (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1461 ΦΟΡΕΣ

Την ερχόμενη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου θα παρουσιαστεί ο Επετειακός Τόμος για τα 100 Χρόνια από την ίδρυση του Πανορμιτείου Γυμνασίου Σύμης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντακτικής Επιτροπής, γνωστό συμπολίτη μας της Συμιακής κοινότητας, κ. Μανώλη Αντωνόγλου.

Με αφορμή την παρουσίαση του Τόμου, σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Αντωνόγλου αναφέρθηκε στην ιστορία αυτού του μοναδικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της περιοχής μας, αρχίζοντας από το 1921 οπότε και ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία του Πανορμιτείου Γυμνασίου Σύμης που λειτούργησε τον Οκτώβριο του 1922. Ακριβώς πάνω στον ένα χρόνο δηλαδή, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόγλου, οφείλεται σε έναν μοναδικό άνθρωπο, τον ηγούμενο τοποτηρητή του Μοναστηριού του Πανορμίτη, τον Μακάριο Μπάρδα.

Εκείνος, μαζί με τον τότε δήμαρχο Σύμης, που ήταν ο Πέτρος ο Κλαδάκης, ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, βρίσκοντας και αρκετούς συνοδοιπόρους και ήθελαν να φτιάξουν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ανάλογο με αυτό της σχολής της Αγίας Μαρίνας, που λειτουργούσε στη Σύμη από το 1765 και έκλεισε το 1821, στην Επανάσταση. Αμέσως μετά ξεκίνησε να λειτουργεί η Σχολή του Κάστρου, η οποία όμως, με την έλευση των Ιταλών κατακτητών άρχισε να φθίνει από πλευράς μόρφωσης των παιδιών με αποτέλεσμα να αναζητούν να κάνουν κάτι καλύτερο.


«Κάτω λοιπόν από δύσκολες συνθήκες…Να σκεφτείτε ότι ήταν Ιταλική Κατοχή στη Σύμη και οι Ιταλοί προσπαθούσαν από την αρχή να εξιταλίσουν τη νεολαία του νησιού, η Μονή του Πανορμίτη με πρωτοστάτη τον Μακάριο Μπάρδα, έδωσε γύρω στις πενήντα χιλιάδες λιρέτες και μέσα σε έναν χρόνο ακριβώς βρέθηκε το οίκημα, ένα τεράστιο αρχοντικό και διαμορφώθηκαν και εξοπλίστηκαν οι αίθουσες και τότε άρχισε να λειτουργεί το Πανορμίτειο Γυμνάσιο», είπε ο κ. Αντωνόγλου.


Την πρώτη χρονιά λειτούργησε με 125 μαθητές, προερχόμενους, όχι μόνο από τη Σύμη αλλά και από τα γειτονικά νησιά (σ.σ. τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Τήλο) και αντιλαμβάνεται κανείς την αξία αυτής της προσπάθειας.


Κλείνοντας, λοιπόν, τα εκατό χρόνια φέτος, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου, ορίστηκε μία Συντακτική Επιτροπή με πρόεδρο τον ίδιο και τις κυρίες Ελένη Κρητικού και Υπαπαντή Ζουρούδη για να μαζέψουν το υλικό και να εκδώσουν ένα Επετειακό Τόμο που θα έχει να κάνει με τα εκατό χρόνια του Γυμνασίου.


Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να μαζεύεται το πρώτο υλικό καθώς απευθύνθηκαν σε παλιούς μαθητές, εκπαιδευτικούς και απόγονους αυτών που, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόγλου «θα μπορούσαν να βγάλουν και πέντε τόμους».

Πρόκειται για υλικό φωτογραφικό, ιστορικό, λαογραφικό που τους βοήθησε μέσα σε έξι μήνες να εκτυπωθεί και να βγει «αυτό το αριστούργημα, που πραγματικά, είναι ένα εγχειρίδιο για μελλοντικούς ερευνητές πάνω στην εκπαιδευτική δομή του νησιού της Σύμης που ξεκινά από το πριν και φθάνει μέχρι το σήμερα», είπε.

Για την παρουσίασή του έκαναν μία μεγάλη εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Πανορμιτείου Γυμνασίου και σκόρπισαν πολλή συγκίνηση καθώς ήταν μία ιδιαίτερη μέρα αυτή για τη Σύμη. Πριν από έναν μήνα έκαναν την πρώτη παρουσίαση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, στον Πειραιά, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.


Τώρα, ήρθε η σειρά της Ρόδου με την παρουσίαση που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις 23 του μήνα τις 6:30 το απόγευμα στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, όπου φυσικά θα μπορεί ο καθένας να το προμηθευτεί και από εκεί αλλά και από τους κατά τόπους παροικιακούς συλλόγους.

Στη Σύμη, η παρουσίαση έχει προγραμματιστεί το Σάββατο του Λαζάρου για να μπορούν να βρίσκονται εκεί και οι Συμιακοί της διασποράς.


Όταν συμπληρώσουν τον Τόμο θα τον παραδώσουν στο Μοναστήρι του Πανορμίτη, ώστε να έχει πρόσβαση όλο το κοινό, κατέληξε ο κ. Αντωνόγλου.

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο