Ο... ξενοφοβικός δεσπότης Τήλου

Ο... ξενοφοβικός δεσπότης Τήλου

Ο... ξενοφοβικός δεσπότης Τήλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1802 ΦΟΡΕΣ

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αρνείται να παραχωρήσει στον Δήμο Τήλου πρώην στρατόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας για να γίνει κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, επικαλούμενος λόγους εθνικών συμφερόντων, τάξης και ασφάλειας αλλά και δημόσιας υγείας

Πριν από έναν μήνα, οι κάτοικοι της Τήλου γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στο νησί τους.

Με δικά τους πλοιάρια, προσέγγιζαν τις απόμερες ακτές όπου είχαν την ατυχία να βγουν οι άνθρωποι, τους μετέφεραν στην πόλη και τους έδιναν τις πρώτες βοήθειες, μια αλλαξιά ρούχα, λίγο φαγητό να ξανανιώσουν άνθρωποι.

Το μόνο που ζητούσαν, διαχωρίζοντας τη στάση τους από την ξενοφοβική αντιμετώπιση πολλών τοπικών κοινωνιών, ήταν να φτιαχτεί στο νησί μια δομή που να στεγάζει σε συστηματική βάση αυτούς τους ανθρώπους και να τους παρέχει τα στοιχειώδη για τα λίγα εικοσιτετράωρα που μένουν στο νησί. Και ήταν αυτή η μόνη υπόσχεση που είχε δώσει στη δήμαρχο του νησιού Μαρία Καμμά ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ότι θα φτιαχτεί μια δομή με προβλεπόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η επιστολή στη δήμαρχο

Χώρος βρέθηκε, ένα παλιό στρατόπεδο στην περιοχή Λιβάδια. Βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αλλά έχει φως, νερό και αποχέτευση και μπορεί σύντομα και με λίγα έξοδα να χρησιμεύσει για την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων. Το πρόβλημα; Το στρατόπεδο ανήκει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (η Εκκλησία είχε παραχωρήσει το αγροτεμάχιο για τη δημιουργία στρατοπέδου) και η Μητρόπολη Σύμης και Τήλου αρνείται να το παραχωρήσει.

Οι λόγοι της άρνησης έχουν ενδιαφέρον. Σε επιστολή του προς τη δήμαρχο στις 25 Ιουλίου, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος υιοθετεί γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της μητρόπολης, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες όχι ως ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και ως υποκείμενα δικαιωμάτων, αλλά σαν απειλή για τη δημόσια υγεία, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα.

«Η περίθαλψη αλλοδαπών προσφύγων συνιστά ζήτημα και αρμοδιότητα της εν στενή εννοία πολιτείας (κυβέρνησης) διεπόμενο από ιδιαιτέρως αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι πλέον ρυθμίσεων κρίσιμων θεμάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας, επί πλέον ανάγονται και σε ιδιαιτέρως κρίσιμα θέματα που άπτονται της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με εθνικές προεκτάσεις και πτυχές, πράγματα δηλαδή που για την παραμεθόρια νησιωτική περιοχή μας είναι εξόχως σοβαρά», γράφει. Δύσκολο να βρει κανείς πιο μνημειώδη διατύπωση ξενοφοβικού λόγου.

Μάλιστα, ο μητροπολίτης επανέρχεται με επιστολή του στις 7 Αυγούστου, αφού στο ενδιάμεσο έχει επισκεφτεί το νησί, και προσθέτει τη δική του προσωπική πινελιά ξενοφοβίας και ευθυνοφοβίας.

Αφού αρχικά ψέγει τη δήμαρχο διότι δεν παρέστη στον εσπερινό της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονος κατά την επίσκεψή του, διότι «η αποκλειστική ενασχόλησίς σας καθ’ όλην την διάρκειαν της ημέρας ήτο η συνεπικουρία σας εις το Λιμενικόν διά την περισυλλογήν των αθρόως αφικνυομένων “Λαθρομεταναστών”», στη συνέχεια δηλώνει ότι «παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έντονον προβληματισμόν το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα εις όλα σχεδόν τα νησιά της Μητροπόλεως και αφορά εις την παράνομον εισρροήν και εκμετάλλευσιν πολιτών προερχομένων κυρίως εξ Ασιατικών χωρών, οι οποίοι επέλεξαν την κατά τον ανωτέρω τρόπον είσοδον εις την Χώραν μας».

Για τον μητροπολίτη, το δράμα των προσφύγων αρχίζει με την είσοδό τους στην Ελλάδα μέσω των διακινητών (λες και υπάρχει άλλος, νόμιμος τρόπος να έρθει ένας πρόσφυγας στην Ευρώπη), και όχι από τη στιγμή που αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν λόγω του πολέμου και της κακουχίας.

Αλλά ακόμα και έτσι, το ενδιαφέρον του μητροπολίτη σταματά στο σημείο που του ζητείται να παραχωρήσει ένα μέρος από τη μεγάλη δήμαρχος της Τήλουγια να ανακουφίσει τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και να συνδράμει τους κατοίκους του νησιού που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Και πολιτικά εμπόδια

Εκεί δηλώνει αναρμόδιος «να υποκαταστήσει εις τα μείζονα –εξ απόψεως ανθρωπιστικής, δημοσίας τάξεως και ασφαλείας– αυτά ζητήματα, τους αρμοδίους κρατικούς Φορείς», και προσθέτει: «Εξ άλλου ένα τέτοιο ενδεχόμενον είναι πιθανόν να προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών και ενστάσεων των κατοίκων, πράγμα το οποίον την συγκεκριμένη χρονική στιγμή παρατηρούμεν εις την γειτονικήν Ρόδον. Μία τέτοια ευθύνη ουδόλως επιθυμούμεν να επωμισθώμεν».

Η δήμαρχος της Τήλου περιμένει τώρα από τους «αρμοδίους κρατικούς Φορείς» να δώσουν αυτοί μια λύση, καθώς ο δήμος δεν έχει κατάλληλη ιδιοκτησία στο νησί. «Αρχίζουμε και απογοητευόμαστε. Η Τήλος ουσιαστικά έχει σώσει την αξιοπρέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέσα, δυστυχώς όμως δεν έχουμε τη βοήθεια που θα έπρεπε.

Αντιθέτως μας βάζουν εμπόδια πολιτικοί γειτονικών νησιών, τώρα και η Εκκλησία. Αυτή είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας; Το ξέρουν ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται Σύροι χριστιανοί; Δηλαδή τι θέλουν; Να αφήνουμε τους ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα ή να στοιβάζονται πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι στο λιμάνι;», λέει στην «Εφ.Συν.».

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τήλο: «Η ανακύκλωση στο 100% είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός»

Τήλος: Το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα παγκοσμίως

Βράβευση του δήμου Τήλου για τη διαχείριση των αποβλήτων