Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν οι κορυφαίοι προορισμοί Real Estate της Ευρώπης

Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν  οι κορυφαίοι προορισμοί Real Estate της Ευρώπης

Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν οι κορυφαίοι προορισμοί Real Estate της Ευρώπης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 929 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη του κ. Γιώργου Πετρά, ιδιοκτήτη της Engel & Völkers στα Δωδεκάνησα, μία από τις κορυφαίες εταιρείες real estate ανά τον κόσμο

To φετινό καλοκαίρι παρατηρείται μία αισθητή βελτίωση στη ζήτηση παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα, με τη Ρόδο να συγκαταλέγεται στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς αγοραστών οι οποίοι προέρχονται από την Ευρώπη αλλά και από τρίτες χώρες.

Ο κ. Γιώργος Πετράς, Ιδιοκτήτης της Engel & Völkers στα Δωδεκάνησα, μία από τις κορυφαίες εταιρείες real estate ανά τον κόσμο, σημειώνει στην «Ημερησία» ότι η Ρόδος πληροί όλες τις προδιαγραφές για να αναδειχθεί σε ένα από τους κορυφαίους προορισμούς παραθεριστικής κατοικίας στην Ευρώπη, όπως ισχύει άλλωστε για όλα τα ελληνικά νησιά.

Αυτά δεν είναι απλά ευχολόγια, αφού ο ίδιος με την επιχείρησή του κατάφερε φέτος να πετύχει μία τιμή ρεκόρ για ακίνητο στη Λίνδο, το οποίο πουλήθηκε σε εξέχουσα προσωπικότητα από τη Μεγάλη Βρετανία προς 13.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ο Γιώργος Πετράς πίστεψε στις δυνατότητες της Ρόδου όταν πολλοί είχαν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Έχοντας διανύσει μία πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία στη Γερμανία, αποφάσισε να επενδύσει στον τόπο του στη Ρόδο και δη στην αγορά ακινήτων.

Σήμερα αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του, καθώς όσα είχε προβλέψει αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Η πορεία των πωλήσεων και η ζήτηση από πελάτες υψηλών απαιτήσεων βαίνουν ικανοποιητικώς, ενώ το γενικότερο πλαίσιο γύρω από τις αγοραπωλησίες αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο.

Το φετινό καλοκαίρι βλέπουμε πάρα πολλά δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό και ελληνικό τύπο όπως π.χ. στις εφημερίδες "The Times", "Die Welt", "Le Monde" και στα περιοδικά "Focus", "Spiegel", "Handelsblatt" αλλά και σε ηλεκτρονικά ενημερωτικά Site για την Engel & Völkers και τα προσφερόμενα ακίνητα στη Ρόδο. Τι είναι αυτό που σας φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με το αγοραστικό ενδιαφέρον. Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο πράγματα.

Η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, το γεγονός ότι δεν συζητάμε πια για το grexit, την απένταξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μας βοηθάει πολύ. Πλέον δείχνουμε ακίνητα στους ξένους και δεν χρειάζεται να τους εξηγούμε τι συμβαίνει με την ελληνική οικονομία, δεν υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα που διακρίναμε παλαιότερα. Τώρα απλά κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς τα εμπόδια που μας έθετε το ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον που επικρατούσε λίγο καιρό πριν.

Λάβετε υπόψη ότι η αγορά ακινήτων στηρίζεται στην εμπιστοσύνη. Μέσα από αυτά τα ρεπορτάζ καταφέρνουμε να ανακτήσουμε αυτή τη σχέση της εμπιστοσύνης. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα πατά πλέον σε πιο γερά θεμέλια.

Πιστεύετε λοιπόν ότι οι ξένοι εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα;

Τα πράγματα έχουν αλλάξει σίγουρα προς το καλύτερο. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο κόσμος και στην Ευρώπη νιώθει ανασφάλεια για τις καταθέσεις του, όσο περίεργο μπορεί να ακούγεται αυτό. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να επενδύσουν κάπου τα λεφτά τους. Στη Γερμανία όπως άλλωστε και σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα οι τόκοι των καταθέσεων είναι τόσο χαμηλοί που δεν συμφέρει να έχεις τα χρήματά σου στην τράπεζα.

Παρατηρείται λοιπό στροφή στις επενδύσεις με αποτέλεσμα να σπανίζουν πλέον τα ενδιαφέροντα ακίνητα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Συνεπώς οι Ευρωπαίοι επενδυτές θα αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό και η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την τάση.

Στο γραφείο μας έρχονται κατά κύριο λόγο γερμανόφωνοι, Βέλγοι και Βρετανοί. Έχουμε όμως πελατεία από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τρίτα κράτη οι οποίοι ενδιαφέρονται για όλων των ειδών τα ακίνητα στη Ρόδο καθώς το νησί διαθέτει το πλεονέκτημα να έχει κτηματολόγιο, πράγμα για το οποίο δίνουν μεγάλη σημασία οι ξένοι.

Πρέπει να πούμε ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση συμβάλει τα μέγιστα στην κτηματαγορά. Η Ρόδος βουλιάζει από τουρισμό, η πληρότητα έφθασε έως και το 100% φέτος. Αυτό είναι πολύ ευνοϊκό για τον κλάδο μας. Ο τουρισμός ευνοεί γενικότερα τον κλάδο του Real Estate σε όλα τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για να γίνουν μαζικές αγορές από ξένους που θέλουν να εκμεταλλευτούν και την απόκτηση βίζας.

Καταφέρατε να πουλήσετε ακίνητο στη Λίνδο της Ρόδου σε τιμή - ρεκόρ για τα δεδομένα της Ρόδου και μάλιστα σε διάσημο Βρετανό σχεδιαστή. Πόσο εύκολο ήταν το εγχείρημα αυτό;

Όντως ήταν μία τιμή - ρεκόρ για τα δεδομένα της Ρόδου. Προσωπικά όμως δεν θεώρησα ποτέ ότι θα ήταν κάτι ακατόρθωτο αυτό. Μιλάμε βέβαια για ένα πολύ ιδιαίτερο και σπουδαίο ακίνητο. Ακριβώς όμως αυτά τα ακίνητα δεν πωλούνται τόσο εύκολα…

Η Λίνδος είναι ένας τόπος με απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτε από προορισμούς όπως η Μαγιόρκα, όπου τέτοιες τιμές θεωρούνται φυσιολογικές.

Χρειάζεται να έχεις μία επαγγελματική προσέγγιση για να το πετύχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα, κάτι που βέβαια απαιτεί κόπο και προσπάθεια Σαφώς και μας ικανοποιεί αυτή η επιτυχία μας. Δεν στεκόμαστε όμως εκεί.

Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν η Ρόδος καθιερωθεί σε ένα από τους κορυφαίους προορισμούς για πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Υπάρχουν ακίνητα στη Ρόδο τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ακόμη και του πιο απαιτητικού πελάτη, ενώ η ζήτηση θα αυξήσει την παραγωγή, κάτι που οπωσδήποτε σημαίνει ότι θα κινηθεί σημαντικά η τοπική οικονομία.

Προσωπικά κάνω πολλά ταξίδια κάθε χρόνο παντού στην Ευρώπη. Γνωρίζω καλά τον ανταγωνισμό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη κλπ. έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό!

Η κρίση όμως δεν επηρέασε τον κλάδο ακινήτων; Δεν μειώθηκαν οι τιμές;
Για να μπορέσει να κατανοήσει κανείς την αγορά ακινήτων γενικότερα στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται μία διαφορετική προσέγγιση. Για να αναλύσεις τα δεδομένα της αγοράς πρέπει να συνυπολογίσεις κάποιες παραμέτρους που έχουν να κάνουν κυρίως με την περιοχή και την τοποθεσία που βρίσκονται τα ακίνητα. Έτσι μπορείς να έχεις μία πιο συγκεκριμένη εικόνα…

Συχνά διάφορα ινστιτούτα και τραπεζικά ιδρύματα εξάγουν γενικά συμπεράσματα για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ή περιορίζονται σε έρευνες και δεδομένα συγκεκριμένων μόνο τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτές οι τοποθετήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό…

Δεν θέλω βέβαια να πω ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Οι αποσπασματικές όμως αυτές έρευνες παρέχουν μία εικόνα για την αγορά των ακινήτων η οποία απέχει πολύ από την αληθινή τουλάχιστον όσον αφορά την παραθεριστική κατοικία.
Για να αποτυπώσει κανείς με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και ειδικότερα την αγορά της Ρόδου και του νοτιοανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να αναλύσει τις εξής υποκατηγορίες:

- Πρώτη κατοικία

Αυτός ο συγκεκριμένος τομέας κυριαρχείται από τους ντόπιους και ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει πλέον ξεπεράσει τις μειώσεις τιμών.

- Πολυτελείς/παραθεριστικές κατοικίες

Εδώ το ενδιαφέρον είναι εντονότερο από Ευρωπαίους κυρίως αλλά και από Έλληνες με υψηλότερο οικονομικό υπόβαθρο. Αυτός ο τομέας είχε από την αρχή της κρίσης μικρότερες απώλειες όσον αφορά τις τιμές.
Όπως ανέφερα και πριν, πρέπει κανείς να αναλύσει ξεχωριστά την αγορά των πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών στα νησιά από την αγορά ακινήτων στην υπόλοιπη ελληνική αγορά.

Λόγω της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης και την συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας, την αυστηρότερη χορήγηση στεγαστικών δανείων, μειώθηκαν οι πωλήσεις και αυτό είχε σαν συνέπεια τη μείωση των τιμών των πρώτων κατοικιών.
Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες των πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών στα νησιά, συνήθως επιφανείς κάτοικοι του εξωτερικού ή ομογενείς Έλληνες, αγόραζαν τα ακίνητα με κεφάλαια του εξωτερικού και έτσι δεν έχουν πίεση πώλησης. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η οικονομία στις χώρες τους βρίσκεται σε άνθιση…

Αυτοί οι ιδιοκτήτες λοιπόν πολύ σπάνια πωλούν σε τιμή κατώτερης της τιμής αγοράς. Προτιμούν δε την ιδιοχρησία των ακινήτων ή να τα κληροδοτήσουν σε συγγενικά τους πρόσωπα από το να τα πουλήσουν. Εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια πάντα… Γενικά όμως επικρατεί μία σταθερότητα στις τιμές των πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών…

Κύριε Πετρά ήλθατε πριν από πέντε χρόνια στη Ρόδο με στόχους και όνειρα για την μεσιτεία ακινήτων υψηλής ποιότητας. Μετά από τόσο καιρό πιστεύετε ότι έχετε πετύχει τους στόχους σας;

Όντως πριν από πέντε χρόνια περίπου, στο ξέσπασμα δηλαδή της κρίσης, έφερα την Engel & Völkers στη Ρόδο. Πολλά άλλαξαν από τότε. Ένα όμως παραμένει πάντα επίκαιρο, η πρόκληση που αισθανόμαστε να προσφέρουμε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής ποιότητας και να είμαστε καινοτόμοι.

Σε αυτούς ακριβώς τους στόχους παρέμεινα προσηλωμένος όλα αυτά τα χρόνια και κατάφερα μαζί με τους συνεργάτες μου να επεκτείνουμε το μερίδιό μας στην αγορά.

Μέχρι σήμερα καταφέραμε παρ' όλη την κρίση, ή ακριβώς λόγω αυτής, να διανύσουμε μία εντυπωσιακή διαδρομή. Παρόλα αυτά νιώθουμε ότι είμαστε στην αρχή του ταξιδιού μας, το οποίο είμαστε σίγουροι έχει ακόμη πολλούς σταθμούς επιτυχίας να μας προσφέρει.

Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας, συνεχίζουμε δυναμικά χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές μας. Πιστεύουμε στον εαυτό μας και πάνω από όλα πιστεύουμε στη Ρόδο, όπως πιστεύουμε σε όλα τα ελληνικά νησιά. Το ευτύχημα είναι ότι πιστεύει πολύ σε εμάς και στο νησί η μητρική εταιρεία στο Αμβούργο.

Πόσο τρελό ήταν τελικά να πάτε κόντρα στη λογική και να επενδύσετε σε καιρό κρίσης σε μία χώρα όπως η Ελλάδα;

Την εποχή που επένδυσα στην Ελλάδα πολλοί άλλοι έσπευσαν να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Κοιτάξτε, μπορεί να λειτουργώ με γερμανική λογική-κάτι το οποίο με χαροποιεί- η καρδιά μου όμως χτυπά σε ελληνικούς ρυθμούς!

Προσωπικά δεν δίστασα ούτε στιγμή, όπως έχω πει και παλαιότερα, εμπιστεύτηκα το νησί και εμπιστεύτηκα την Engel & Völkers μία εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 1977 και έχει μία πολύ σημαντική πείρα στον κλάδο μεσιτείας ακινήτων πολυτελείας.

Αισθάνομαι ικανοποιημένος που βλέπω να επιβεβαιώνομαι σε πολλά από όσα είχα προβλέψει ότι θα άλλαζαν στην Ελλάδα. Είχα πει π.χ. όταν πρωτοήλθα στη Ρόδο ότι εμείς θέλαμε να καταφέρουμε να πουλάμε μόνο νόμιμα σπίτια. Τότε με θεωρούσαν όλοι παράλογο, σήμερα όμως το νομικό πλαίσιο βοηθά αυτή μας την αρχή.

Προέβλεψα λοιπόν ότι όλες αυτές οι παθογένειες θα άλλαζαν και εκ των πραγμάτων θα εφαρμόζονται οι νόμοι με αυστηρότητα. Δεν χρειάζεται άλλωστε μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και συνεπώς θα έπρεπε να εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και στο χώρο του Real Estate.

Είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσεις π.χ. σε ένα Γερμανό πως είναι δυνατό ένα σπίτι που το εμβαδό του στα χαρτιά είναι 100 τετραγωνικά στην πραγματικότητα να ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά. Πλέον υπάρχει μία αυστηρότερη τάξη σε αυτά τα ζητήματα και αυτό μας χαροποιεί.

Γενικά-προφανώς βοηθά και η κρίση σε αυτό-πολλές παθογένειες του παρελθόντος έχουν πλέον ξεπεραστεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες οι οποίες θέλουν να λειτουργούν σε ένα υγιές περιβάλλον, φαντάζομαι ότι αυτή μου η τοποθέτηση εκπροσωπεί την πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου...

Οι πελάτες υψηλής οικονομικής στάθμης που προσελκύει η εταιρεία σας έχουν προφανώς και αυξημένες απαιτήσεις από τον τόπο που θέλουν να επενδύσουν. Πιστεύετε ότι η Ρόδος ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες αυτών των ανθρώπων;

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι η Ρόδος διαθέτει όλες τις δυνατότητες για να γίνει ένας αποκλειστικός και εξεζητημένος τόπος παραθεριστικής κατοικίας. Έχουμε τον ήλιο, τη θάλασσα, τον καλό καιρό, την μαγευτική φύση.

Όλα αυτά βέβαια τα διαθέτουν πολλά άλλα νησιά στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μαγιόρκα, ο πιο δημοφιλής προορισμός παραθεριστικής κατοικίας. Δεν είναι τυχαίο που συμβαίνει αυτό. Ο βασικός λόγος που η Μαγιόρκα είναι τόσο δημοφιλής, είναι επειδή διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, κάτι που δεν ισχύει -ακόμη- στη Ρόδο, τουλάχιστον όχι στον απαιτούμενο βαθμό.

Το χειμώνα χρειάζεται κανείς έως οκτώ ώρες για να φθάσει στη Ρόδο από τη Γερμανία. Αυτός είναι ένας στόχος τον οποίο θα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά οι τοπικοί φορείς. Η ευκολία της πρόσβασης ενός προορισμού μπορεί να τον ανεβάσει πολλά επίπεδα στις προτιμήσεις των επισκεπτών αλλά και όσων επιθυμούν να αγοράσουν σε ένα παραθεριστικό θέρετρο μία εξοχική κατοικία όπου θα περνούν μεγάλο μέρος των διακοπών τους και όχι μόνο. Όσο πιο εύκολες προσβάσεις αποκτούν τα ελληνικά νησιά, τόσο πιο περιζήτητες θα γίνονται οι παραθεριστικές κατοικίες.

Επειδή όμως με ρωτάτε για τη Ρόδο βλέπουμε ότι γίνονται επενδύσεις που συμβάλουν στην αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών. Η επένδυση π.χ. στο γκολφ είναι πολύ σημαντική και θα βελτιώσει αισθητά την εικόνα της Ρόδου. Ειδικά για το γκολφ πιστεύω ότι είναι μία από τις επενδύσεις η οποία θα συμβάλλει να έλθουν καλύτερες μέρες για τον τουρισμό στην Ελλάδα και ειδικότερα στην ίδια τη Ρόδο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή!
Έπειτα η νέα μαρίνα της Ρόδου, η οποία ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει σύντομα, θα προσελκύσει ένα ειδικό κοινό…

Παρατηρούμε ότι διατηρείτε την ίδια αισιόδοξη στάση όπως στην αρχή. Σε συνέντευξή σας το 2011 αναφέρατε ότι τα καλύτερα έρχονται. Σήμερα το πιστεύετε αυτό;

Ασφαλώς και το πιστεύω γιατί τώρα πλέον υπάρχουν οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις γι' αυτά που έλεγα. Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε συνέχεια. Βελτιώνονται τα δεδομένα. Πιστεύω πραγματικά ότι τα επόμενα χρόνια μπορούμε να περιμένουμε πολλά καλά πράγματα στην χώρα όσον αφορά την αγορά της παραθεριστικής κατοικίας.

Προφανώς χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη. Θέλω όμως να αισιοδοξώ ότι για να κερδίσουν τελικά τα νησιά μας την υψηλή θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Θα πρέπει η Κυβέρνηση και όλοι οι τοπικοί φορείς να μεριμνήσουν για την υποστήριξη της αγοράς ακινήτων με τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα συνθέτουν ένα καθ' όλα λειτουργικό πλαίσιο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, δεν αρκεί όμως μόνο αυτό…

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος