Νερά Καλλιθέας (8): Οι πυρωμένοι βράχοι μεταβλήθηκαν σε επίγειο Παράδεισο...

Νερά Καλλιθέας (8): Οι πυρωμένοι βράχοι μεταβλήθηκαν σε επίγειο Παράδεισο...

Νερά Καλλιθέας (8): Οι πυρωμένοι βράχοι μεταβλήθηκαν σε επίγειο Παράδεισο...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 738 ΦΟΡΕΣ

Τα μεταλλικά νερά Καλλιθέας και Αγίου Σουλά

Νερά Καλλιθέας. Και το τεφτέρι του χρονικογράφου με καθαρές γραμμές και αυθόρμητη, βαθιά, φωτεινή σκέψη, δίνει την εικόνα που βλέπει, σήμερα, την εποχή του Μεσοπολέμου, ή μάλλον την τελευταία χρονιά του 1920-μια σκηνή κινηματογραφική, υπέροχη, ωραία. Η γραφίδα του συμπληρώνει:

«…όλοι οι πέριξ εκείνοι ξεροί και πυρωμένοι βράχοι κάτω από την αδάμαστη θέληση του ανθρώπου, μεταβλήθηκαν σ’ ένα επίγειο παράδεισο, όπου απ’ όλες τις γωνιές της Ανατολής, εκατοντάδες προσκυνητές σπεύδουν να βρουν την υγειά τους, πίνοντας τ’ αθάνατα και ζωοπάροχα νερά της πηγής…»

Σύμφωνα με μελέτη του ιατρού Μιχ. Τσατσαρώνη, στη Ρόδο, υπάρχουν δύο ομάδες μεταλλικών υδάτων, της Καλιθέας και του Αγίου Σουλά. Για την ιστορία την εποχή της ιταλοκρατίας το όνομα Άγιος Σουλάς ήταν από τα… λίαν επικηρυγμένα, έπρεπε οι πάντες να το αναφέρουν San Silvano.

Τα μεταλλικά ύδατα της Καλιθέας κατατάσσονταν μεταξύ της ομάδος των χλωριονατριούχων υδάτων, όμοια του Λουτρακίου και του Tottuccio του Montecatini, και τα του Aγίου Σουλά, μεταξύ της ομάδος των ολιγομεταλλικών.

Τα μεταλλικά ύδατα της Καλιθέας είναι επίσης υποτονικά και πλουσιότατα σε ιόντα όπου επικρατούν τα ιόντα του CΙ΄, του Νa΄ και του SO΄΄. Μελέτες και παρατηρήσεις για τα νερά Καλιθέας έκαμε ο γιατρός Αινείας Μπρουνέττι, ο οποίος χρημάτισε και διευθυντής των Θερμοπηγών.

Πραγματικά του οφείλουμε πολλά. Υπήρξε ένας ιδεολόγος, ένας θαυμαστής της Ρόδου, αγάπησε τους ανθρώπους της και υπηρέτησε τον όρκο του Ιπποκράτη, όσον ουδείς…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους