Αντ. Γιαννικουρής: Για την επιτυχία δεν υπάρχει ανελκυστήρας, πρέπει να πας από τις σκάλες!

Αντ. Γιαννικουρής:  Για την επιτυχία δεν υπάρχει ανελκυστήρας, πρέπει να πας από τις σκάλες!

Αντ. Γιαννικουρής: Για την επιτυχία δεν υπάρχει ανελκυστήρας, πρέπει να πας από τις σκάλες!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1586 ΦΟΡΕΣ

Είναι γνωστός για την επιχειρηματική κι επαγγελματική του ιδιότητα. Ένας αρχιτέκτονας με συνεργασίες σε Ελλάδα, αλλά και πρόσφατα στο εξωτερικό. Είναι γνωστός όμως και για τη δυναμική και συνεχή ενασχόλησή του με τα κοινά.

Ο Αντώνης Γιαννικουρής μίλησε στο beerhodes.gr κυρίως για την επαγγελματική του δραστηριότητα, το μέλλον του αρχιτεκτονικού κλάδου κι έδωσε συμβουλές σε εν δυνάμει επιχειρηματίες. Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα του ιδιότητα, αυτή του δημοτικού συμβούλου.

Γνώρισέ μας τον Αντώνη Γιαννικουρή.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Το 1997, ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και αποφοίτησα το 2002, από το τμήμα Αρχιτεκτόνων. Αρχικά δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά στην Αθήνα και το 2004 επέστρέψα στη γενέτειρά μου, όπου και ίδρυσα τη δική μου τεχνική εταιρεία με έδρα τη Ρόδο και πεδίο δράσης τον Ν. Δωδεκανήσου.

Το 2006 ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σήμερα η εταιρεία μου δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, έχουν ήδη υλοποιηθεί κάποιες επιτυχημένες προσπάθειες στο εξωτερικό.

Έμεινες στην Ελλάδα για σπουδές ή έφυγες στο εξωτερικό για μια πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση;
Στην αρχιτεκτονική, κατά την προσωπική μου άποψη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα επαγγέλματα δεν υπάρχει ακόμα τόσο μεγάλη εξειδίκευση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αυτό όμως που εγω προσωπικά επιχείρησα, ήταν η δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου τεχνικού σχήματος και ο εμπλουτισμός του τεχνικού επαγγέλματος με παραμέτρους ρεαλισμού και πραγματικής οικονομίας. Σκοπός είναι να προτείνουμε βιώσιμα projects, ελκυστικά στους επενδυτές, τα οποία να έχουν προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως τα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Πιστεύω στην Ελληνική παιδεία και την ποιότητα των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με τις δυσκολίες και τις παραλλέιψεις. Το να σπουδάσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι άποψη, υποκειμενική προσέγγιση και φιλοσοφία. Σαφέστατα και επέλεξα την Ελλάδα.

Αρχιτεκτονικά, που θα κατέτασσες το στυλ σου; Ποιες είναι οι επιρροές σου;
Έχω διατελέσει επικεφαλής κλιμακίων μορφολογικού ελέγχου και προστασίας των παραδοσιακών οικισμών της Δωδεκανήσου για αρκετά χρόνια, στο ΥΠΠΟ. Η εμπειρία μου αυτή, με ανάγκασε να συμπεριλάβω στο αρχιτεκτονικό μου λεξιλόγιο, μορφολογικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου μας.

Από αυτή την άποψη δεν μπορώ να κατατάξω το στυλ μου σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, παρόλο που σαφέστατα είμαι επηρεασμένος από τους μεγάλους αρχιτέκτονες του μοντερνισμού, έλληνες και ξένους. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι δεν διστάζω να πειραματίζομαι, συνδυάζοντας διαφορετικά στοιχεία, ώστε να πετύχω ένα συνεπές και αρμονικό αποτέλεσμα.

Εν μέσω κρίσης ποια είναι η πορεία του κλάδου των αρχιτεκτόνων; Πόσο έχει επηρεαστεί αυτό το επάγγελμα;
Η κρίση που βιώνει η χώρα μας, έχει επηρρεάσει το κλάδο των αρχιτεκτόνων καθώς και το σύνολο των ειδικοτήτων των μηχανικών, που απασχολούνται με την οικοδομή, σε πολύ αυξημένο βαθμό. Ίσως είναι το επάγγελμα, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο επάγγελμα σε όλη την Ελλάδα.

Παρ' ολ΄ αυτά είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε τα λάθη μας και να μάθουμε από αυτά, ώστε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του επαγγέλματος μας και να οδηγήσουμε τον έλληνα «αρχιτέκτονα» στη σύγχρονη εποχή.

Παρατηρώντας τις συνεργασίες σου, θεωρείς ότι η κρίση έχει επηρεάσει και ποια άλλα επαγγέλματα;
Η Ελλάδα είναι, αυτό που εγώ ονομάζω, οικοδομική χώρα, που βάσιζεται δηλαδή στον κλάδο της οικοδομής. Τον αρχιτέκτονα και κατ' επέκταση τον μηχανικό, ακολουθούν πάνω από 200 επαγγέλματα. Επομένως μιλάμε για ένα ντόμινο, το οποίο αναπόφευκτα θα επηρεάσει μεγάλες ομάδες εργατικού δυναμικού, το οποίο βρίσκεται βεβαίως σε μια άρρηκτη σχέση με την τοπική οικονομία.

Τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας στο ξεκίνημά του και τι πρέπει να προσέξει για να παραμείνει "ζωντανός" στον χώρο των επιχειρήσεων;
Πλέον τα επιχειρηματικά περιθώρια της αγοράς, είναι πολύ περιοσμένα, για να υποπέσεις σε σφάλμα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, για τον εν δυνάμει επιχειρηματία, η προπαρασκευή και το πλάνο της επένδυσης.

Η πλήρης δηλαδή οικονομική ανάλυση και εκτίμηση, για το μέλλον της ίδιας της επένδυσης. Ένας σωστός και με ακρίβεια προγραμματισμός, ο οποίος θα θωρακίσει το μέλλον του επενδυτικού σχεδίου και θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες της αποτυχίας.

Τι έχεις αποκομίσει μέσα από την πορεία σου αυτά τα χρόνια;
Για την επιτυχία δεν υπάρχει ανελκυστήρας, πρέπει να πας από τις σκάλες... Άλλωστε η επιτυχία, προηγείται της εργασίας μόνο στο λεξικό...

Είναι η κατάλληλη εποχή αυτή, μέσα σε μια οικονομική κρίση, για να ρισκάρει κάποιος οικονομικά κι επιχειρηματικά;
Οι κινέζοι συμβολίζουν την κρίση με 2 σύμβολα. Το ένα είναι της καταστροφής και το άλλο της ευκαιρίας. Αν συναντάς ευκαιρίες πρέπει να τις αξιοποιείς. Ευκαιρίες που να βασίζονται στην καινοτομία και να είναι πρωτοποριακές, είναι μια καλή αρχή.. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα απο τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, επιχειρείν και ρίσκο είναι δυο λέξεις που έχουν παράλληλη διαδρομή και είναι άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους...

Η Ρόδος έχει τις κατάλληλες υποδομές για μεγάλα, ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά projects;
Κατα την προσωπική μου άποψη, δεν είναι θέμα υποδομών άλλα θέμα προοπτικής. Η Ρόδος είναι ένας τόπος με απίστευτες επενδυτικές προοπτικές και πολύ ενδιαφέρουσα γεωπολιτική θέση για τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Είχε όμως την ατυχία να τύχει διοικήσεων, οι οποίες δεν είχαν όραμα, δεν είχαν σχέδιο, δεν είχαν αυτό που ονομάζουμε business plan ώστε να καθορίσουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η αγορά και οι επενδύσεις. Το επιχειρείν πλέον κινείται σε μια παγκόσμια σφαίρα, που σημαίνει ότι οι ευκαιρίες είναι πολλές αλλά στοχευμένες, ο χρόνος πεπερασμένος και η αγορά εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Αυτό λοιπόν που είναι επιβεβλημένο να γίνει, είναι ο σχεδιασμός της πλατφόρμας αναπτυξης που χρειάζεται το νησί μας, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να γίνει ένας τόπος, ο οποίος θα είναι ιδανικός όχι για μεγάλα και ενδιαφέροντα, αλλά για τα κορυφαία και μοναδικά αρχιτεκτονικά projects, που θα αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τις επιστήμες, τη τεχνολογία, τις τέχνες κτλ..

Η απόφασή σου να ασχοληθείς με την πολιτική από πού προήλθε; Τι είναι αυτό που θεωρείς ότι λείπει από τη Ρόδο ή πρέπει να διορθωθεί;
Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τα κοινά, συμμετέχοντας στην Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Εχώ συμμετάσχει επιτυχώς 2 φορές στις εκλογές και υπηρέτησα στον ΣΑΔΑΣ, από τη θέση του Α' Αντιπροέδρου της Αντιπροσωπείας.
Εξελέγην Δημοτικός Σύμβουλος στις εκλογές του Μαϊου, υπηρετώ στον Δήμο από τη θέση του Γραμματέα του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου και συμμετέχω, ως εκλεγμένο μέλος, στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Πολιτική ασκούμε και πρέπει να ασκούμε όλοι μας, μέσα από τη ζωή μας, τη στάση μας, τη δουλειά μας. Είναι υποχρέωση όλων μας, πιστεύω, να δίνουμε το «παρών» στα κοινά μέσω της συμμετοχής, να ασκούμε υποχρεωτικά το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και ταυτόχρονα να εκφράζουμε θέσεις, απόψεις και οράματα.
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό με τη γνωστή και επικρατούσα άποψη. Δηλώνω πολίτης που προβληματίζεται και ανησυχεί για το αύριο.

Άλλωστε προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα, μέσα από τον σκληρό ανταγωνισμό της εποχής μας, με ενδιαφέρει πρωτίστως να διορθώσουμε τα λάθη και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, να εξυγιάνουμε την επαγγελματική και την πολιτική ζωή, να βάζουμε στόχους, να είμαστε αποτελεσματικοί, ωστε να υπάρξει μια προοπτική για μας και τις επόμενες γεννιές.
Αυτό που πρωτίστως πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία.

Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε με τις επιταγές του σήμερα, να αξιοποιήσουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Να βάλουμε δηλαδή τη συζήτηση σε μία διαφορετική βάση και να επιχειρηματολογούμε με τους κανόνες της εποχής. Να κάνουμε τις αναγκαίες κινήσεις, με μόνο και αποκλειστικό σκόπο την ανάκτηση της θέσης της Ρόδου στην παγκόσμια κατάταξη σε όλα τα επίπεδα. Με αυτές τις σκέψεις αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά στα κοινά του τόπου μας.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος