Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στη «Ροδιακή»: Η ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί κατά της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στη «Ροδιακή»: Η ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί κατά  της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στη «Ροδιακή»: Η ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί κατά της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1309 ΦΟΡΕΣ

Πώς σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και το ζήτημα του ΦΠΑ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς

Τις θέσεις και τις απόψεις του στην κρισιμότερη ίσως καμπή της πολιτικής πραγματικότας των τελευταίων ετών, εκφράζει απαντώντας σε ερωτήσεις της «Ροδιακής» ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να ψηφίσει για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις επόμενες μέρες, σημειώνει ότι οι εκλογές είναι επιτακτική ανάγκη, ευελπιστεί στη δημιουργία πεδίου σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει την ανεργία την μεγάλη πληγή της χώρας μας.

Δεν παραλείπει, τέλος, να αναφερθεί και στη νησιωτική χώρα, τις αδικίες που συντελούνται σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, ενώ εκφράζει ξεκάθαρα και την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Τις θέσεις και τις απόψεις του στην κρισιμότερη ίσως καμπή της πολιτικής πραγματικότητα των τελευταίων ετών, εκφράζει απαντώντας σε ερωτήσεις της «Ροδιακής» ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να ψηφίσει για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις επόμενες μέρες, σημειώνει ότι οι εκλογές είναι επιτακτική ανάγκη, ευελπιστεί στη δημιουργία πεδίου σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει την ανεργία την μεγάλη πληγή της χώρας μας.

Δεν παραλείπει τέλος να αναφερθεί και στην νησιωτική χώρα, τις αδικίες που συντελούνται σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, ενώ εκφράζει ξεκάθαρα και την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Κύριε Πρόεδρε, τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ εν όψει των ψηφοφοριών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
Η Δημοκρατική Αριστερά, με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της, έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, πέρα και ανεξάρτητα από πρόσωπα - και από το πρόσωπο του κ. Δήμα -με το σκεπτικό ότι δεν προτίθεται να συμβάλει στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση.




Το έχω πει πολλές φορές, θα το επαναλάβω κ. Μαστή. Για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το Σύνταγμα ορίζει ως βασική προϋπόθεση την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, η οποία, στην παρούσα συγκυρία, με την πολιτική πόλωση στα ύψη και τα κοινωνικά ρήγματα να διευρύνονται, είναι αδύνατη.

Η χώρα σήμερα πρέπει να οδηγηθεί σε νέες εκλογές;
Οι τεράστιες και χωρίς αντίκρισμα θυσίες των Ελλήνων πολιτών, η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία, η εκτόξευση της ανεργίας, η διάλυση του παραγωγικού ιστού και η παραμονή του χρέους σε δυσθεώρητα ύψη, χωρίς προοπτικές βιωσιμότητάς του, καθιστούν τη διενέργεια των εκλογών επιτακτική ανάγκη.

Επιπλέον, η διαφωνία της Τρόικας για το «δημοσιονομικό κενό», προκειμένου να επιβάλλει νέα, βαρύτατα μέτρα και η υποχώρηση της Κυβέρνησης με την αποδοχή αυτών, αποδεικνύουν ότι ο τόπος όχι απλώς χρειάζεται εκλογές, αλλά τις χρειάζεται άμεσα.

Φοβάται η ΔΗΜΑΡ τις επικείμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν;
Η ΔΗΜΑΡ δεν αντιμετωπίζει την παρουσία της στην πολιτική ζωή με όρους κομματικού συμφέροντος. Σαφώς και μας προβληματίζει η δημοσκοπική εικόνα που καταγράφεται, έχω ωστόσο την πεποίθηση ότι με τις θέσεις και την εκλογική μας τακτική θα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας με προοδευτικό χαρακτήρα και προοδευτικό προσανατολισμό. Η ίδια η στάση μας στην διαδικασία της προεδρικής εκλογής, άλλωστε, νομίζω ότι απαντά στο ερώτημά σας.

Υπάρχει πεδίο σύγκλισης των αριστερών δυνάμεων στη χώρα μας, μετεκλογικά;
Ακόμη κι αν δεν υπήρχε πεδίο σύγκλισης θα έπρεπε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθεί. Η χώρα έχει ανάγκη από μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα δώσει ανάσες στην κοινωνία και θα βγάλει την οικονομία από το τέλμα της ύφεσης . Σε αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις. Το έχουμε πει, το επικύρωσε και το συνέδριό μας.

Ποιος εκτιμάτε ότι είναι σήμερα ο χειρότερος εχθρός για τη χώρα και τον πολίτη;
Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας πιστεύω ότι είναι η μεγάλη πληγή της ελληνικής κοινωνίας. Η ανεργία αποσταθεροποιεί τη ζωή των ανθρώπων, συρρικνώνει δραματικά το εισόδημα των οικογενειών, υπονομεύει την προοπτική του συνταξιοδοτικού συστήματος, τσαλακώνει τα όνειρα των νέων και τους ωθεί στη μετανάστευση.

Η ανεργία παράγει φτώχεια και εξαθλίωση και δεν οφείλεται βεβαίως στην αδυναμία του ατόμου. Οφείλεται στην αδυναμία του συστήματος. Οφείλεται στην οικονομική κρίση και στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της,

Ποια είναι η άποψη σας για τη νησιωτική πολιτική; Οι πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι σε διοικητικές στρεβλώσεις και ελλείψεις σε βασικές υποδομές σε όλο το Αιγαίο, δεν θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από το ελληνικό κράτος;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Μέχρι σήμερα ελάχιστη πρόοδος έχει συντελεστεί στη χάραξη και προώθηση μιας αποτελεσματικής νησιωτικής πολιτικής. Το πρότυπο ανάπτυξης που έχει ακολουθηθεί, έχει οδηγήσει τις νησιωτικές οικονομίες να υστερούν σε κατά κεφαλή παραγωγή, ενώ η δομή τους να είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και με μειούμενη ανταγωνιστικότητα.

Την ίδια ώρα οι πολίτες της νησιωτικής χώρας αντιμετωπίζουν τη χαμηλή ποιότητα των Υπηρεσιών Δημοσίου Συμφέροντος, τη συνεχή υποβάθμιση των θαλάσσιων μεταφορών και του κόστους των μεταφορών, την ανυπαρξία σχεδιασμού για την υποστήριξη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων των νησιών , το υψηλό κόστος παραγωγής από τις επιχειρήσεις, το υψηλό κόστος διαβίωσης και τις μειωμένες ευκαιρίες για τους κατοίκους.

Ανάμεσα σ’ όλα, προέκυψε εσχάτως και η επαπειλούμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, μέτρο με το οποίο η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί κατηγορηματικά, αφού θα επιβαρύνει χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους στα νησιά. Το ζητούμενο για τη νησιωτική Ελλάδα είναι η αναστροφή αυτής της πορείας, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές νησιωτικές κοινωνίες 365 ημερών, οι οποίες μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία, θα συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου