Ένα φλιτζάνι φίλτρου, παρακαλώ

Ένα φλιτζάνι φίλτρου, παρακαλώ

Ένα φλιτζάνι φίλτρου, παρακαλώ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 910 ΦΟΡΕΣ

Συνεχώς διαβάζουμε βιβλιογραφίες, άρθρα και σημειώσεις για τον μικρό αυτοκράτορα espresso προσπαθώντας να μάθουμε και να αναπαράγουμε τους κανόνες και τις μυστικές τάχα τεχνικές, για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Σαν βρεθούμε όμως, ως πελάτες και δήθεν τεχνοκράτες του καφέ, σε θέση να αναλογιστούμε όλους αυτούς τους κανόνες, καταλήγουμε σε κάτι πιο απλό... «ας πάρω καλύτερα έναν καφέ φίλτρου».

Είναι άραγε ένα φλιτζάνι φίλτρου πιο απλό, ή μήπως φταίει η άγνοιά μας; Θα παραθέσω όσο πιο απλά γίνεται τους κανόνες για την τέλεια κούπα ενός καφέ φίλτρου, προκειμένου ο καθένας από εμάς να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα αυτοκριτικής.

Οι δύο βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται οποιαδήποτε διαδικασία εκχύλισης, άρα και του καφέ φίλτρου, είναι οι εξής:

-Σωστή εξαγωγή ποσοστού διαλυόμενων στοιχείων από την δόση του αλεσμένου μας καφέ.

-Σωστή αναλογία νερού μέσα στην κούπα μας ως προς τα διαλυόμενα αυτά στοιχεία… Κοινώς, την ένταση που θα έχει το φλιτζάνι μας.

Ποιές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι δύο αυτές αρχές ώστε να θεωρώ το φλιτζάνι μου σωστό;

Σωστή εξαγωγή ποσοστού

Από ένα σπόρο φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ, η έρευνα δείχνει ότι δεν μπορούμε να εκχυλίσουμε περισσότερο από το 30%, γιατί πολύ απλά το υπόλοιπο 70% είναι μη διαλυτό. Όμως, από το 30%, μόνο το 18%-22% είναι γευστικά το βέλτιστο. Όσο απομακρύνομαι δηλαδή από το 22% και πλησιάζω στο 30%, έχω γευστική και αρωματική κατηφόρα.

Σωστή αναλογία στην κούπα

Από την στιγμή που κατάφερα να εκχυλίσω το σωστό ποσοστό του 18%-22%, δεν σημαίνει ότι «καθάρισα», διότι θα πρέπει αυτή η ποσότητα να βρίσκεται σε σωστή αναλογία ως προς το νερό μέσα στην κούπα του τελικού προϊόντος, προκειμένου να έχουμε μια ισορροπημένη κούπα καφέ ως προς την ένταση. Αυτή η αναλογία είναι 1%-1.5%, δηλαδή το 1%-1.5% να είναι διαλυμένα στοιχεία καφέ και τα υπόλοιπα 98.5%-99% να είναι νερό.

Έτσι λοιπόν, για να φτιάξω έναν καφέ φίλτρου σωστά θα πρέπει:

να χρησιμοποιήσω σωστή ποσότητα νερού για την σωστή ποσότητα του σωστά φρεσκοαλεσμένου καφέ, το οποίο νερό θα το βράσω στη σωστή θερμοκρασία, έτσι ώστε να πάρω ένα σωστό φλιτζάνι καφέ φίλτρου στον σωστό χρόνο με ποσοστό εξαγωγής 18%-22% και ένταση 1%-1.5%. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Κλείνοντας, για όλους εμάς που απλά έχουμε μια μηχανή του φίλτρου στο σπίτι και χρησιμοποιούμε προαλεσμένο καφέ και δεν έχουμε την δυνατότητα να μετράμε όλες αυτές τις παραμέτρους, λέμε ενδεικτικά ότι για να έχουμε ένα κατά προσέγγιση σωστό φλιτζάνι καφέ, χρησιμοποιούμε 50-60 γραμμάρια αλεσμένου καφέ για κάθε λίτρο νερό που θα ρίξουμε στην μηχανή μας.

Εννοείται ότι για μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες νερού, κάνουμε την αναγωγή και στα γραμμάρια καφέ. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσουμε κάτι πιο απλό από έναν espresso, ας πάρουμε πορτοκαλάδα!

Γράφει ο Χρήστος Τουρλούγκου

Πηγή: www.rodosfoodnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές