Fitgreen, μέρος 2ο

Fitgreen, μέρος 2ο

Fitgreen, μέρος 2ο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 993 ΦΟΡΕΣ

Ποιές ανάγκες εκπληρώνονται μέσα από τη διατροφή; ποιές ουσίες πρέπει να καταναλώνουμε για να οικοδομήσουμε σωστά το σώμα μας; Πώς μπορούμε να έχουμε ζωντάνια και ενέργεια; Ποιες τροφές είναι ευεργετικές για τον οργανισμό μας;

Όλα αυτά και άλλα πολλά θα γεννηθούν στην πορεία της ενασχόλησης μας με το θέμα της υγιεινής διατροφής. Χρειάζεται να γνωρίζουμε μια βασική αρχή. Τον σκοπό της διατροφής μας! Πρώτα πρέπει να κατανοήσουμε πως οι τροφές που λαμβάνουμε έχουν ως απώτερο σκοπό την θρέψη του σώματος μας. Οι διάφορες ουσίες που καταναλώνουμε χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να οικοδομήσουμε το ίδιο μας το σώμα. Κάθε κύτταρο του σώματός μας είναι αποτέλεσμα των διάφορων υλικών που χρησιμοποιήσαμε ως τροφή, και έχει στην συνέχεια χωνευτεί και απορροφηθεί από τον οργανισμό μας.

Έπειτα, κάποιες από τις θρεπτικές ουσίες θα διασπαστούν με χημικές διεργασίες και θα απελευθερώσουν ενέργεια η οποία θα κρατάει το σώμα μας ζωντανό, και συγχρόνως στην κατάλληλη θερμοκρασία. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο οργανισμός μας προμηθεύεται την ενέργεια που χρειάζεται για να διατελέσει παραπάνω ενέργειες όπως το κολύμπι, το περπάτημα , το διάβασμα, το τρέξιμο και ένα σωρό άλλες διεργασίες. Οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν διατελέσουμε, απαιτεί κάποια μορφή ενέργειας, είτε αυτή είναι ηλεκτρική, είτε διανοητική, νευρική, σεξουαλική κ.α

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια μεγάλη «μηχανή», η οποία έχει την ικανότητα να μεγαλώνει από μόνη της, να ανανεώνει τα κύτταρα της, να φτιάχνει νέους ιστούς και να παράγει τα απαραίτητα δομικά στοιχεία που βοηθούν στην ισορροπημένη λειτουργία της. Τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για όλες αυτές τις διεργασίες, και άλλες πολλές, τις βρίσκει στις τροφές που καταναλώνουμε.

Έτσι μπορούμε να πούμε πως το φαγητό που τρώμε σήμερα, γίνεται κομμάτι του σώματός μας αύριο. Την διατύπωση αυτή συμπληρώνει ένα παλιό Ινδικό γνωμικό που λέει «εάν θέλεις να δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο, κοίτα την τροφή σου σήμερα».

Οπότε η καλύτερη τροφή είναι αυτή ηοποία μπορεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και να διατηρεί το σώμα σε καλή κατάσταση. Η σωστή τροφή θα πρέπει να διατηρεί τους μυς δυνατούς, να υποστηρίζει σωστά το σκελετικό σύστημα, να εξασφαλίζει την κατάλληλη παραγωγή αίματος έτσι ώστε να τροφοδοτεί με οξυγόνο και να θρέφει τα διάφορα μέρη του σώματος.

Όμως η τροφή χωρίζεται σε διάφορες θρεπτικές ύλες, και η καθεμία από αυτές επιδρά με διαφορετικό τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να του

εξασφαλίσει ενέργεια και δομικό υλικό. Αυτές είναι τα σάκχαρα, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη και έλαια, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία.

Προτού αποφασίσετε να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής σας, καλό θα ήταν να κατανοήσετε ποιές πηγές τροφίμων είναι κατάλληλες για εσάς και τις ανάγκες σας, ώστε να χαράξετε ένα σωστό τρόπο διατροφής. Ένας σωστός τρόπος για να ξεκινήσουμε να βάζουμε σε τάξη την διατροφή μας είναι να ενημερωθούμε για τις τροφές και πώς αυτές επιδρούν στο σώμα μας, δεύτερον να παρατηρήσετε το πώς τρώτε τώρα και να κάνετε τις αλλαγές σταδιακά.

Αν αλλάξετε απότομα τον τρόπο διατροφής σας, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να δημιουργήσετε ένταση στον οργανισμό σας και να μεταπηδάτε από το ένα άλλο στο άκρο, άλλοτε τρώγοντας με αυστηρό τρόπο και άλλοτε με ανεξέλεγκτο, καταναλώνοντας «σκουπίδια» με φρενίτιδα, και στην συνέχεια να απογοητεύεστε με τον ίδιο σας τον εαυτό. Αντιθέτως δρώντας με τον σωστό τρόπο και με υπομονή, θα βελτιώσετε την υγεία σας σταδιακά και δεν θα νιώσετε ενοχές, ούτε θα έχετε εσωτερικές συγκρούσεις. Έτσι, θα επιτρέψετε στην υγεία να ανθίσει μέσα σας.

Γράφει ο Λευτέρης Μοσχίδης

Πηγή: rodosfoodnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές