Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 678 ΦΟΡΕΣ
> Κληματόφυλλα σε δοχεία
Βάζουμε πέντε - έξι φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα τυλίγουμε σφιχτά. Τα στοιβάζουμε καλά σε μικρά δοχεία. ΄Οταν γεμίσει το δοχείο, ρίχνουμε λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού).
Κλείνουμε καλά. Αραδιάζουμε τα δοχεία σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά. Μετρούμε 15 λεπτά, από την ώρα πού θ’ αρχίσει να βράζει το νερό, και τα κατεβάζουμε. Διατηρούνται πολύν καιρό. Όταν ανοίξουμε το δοχείο, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε όλα. Αν μείνουν, τα βάζουμε στο ψυγείο.
Μπορούμε να διατηρήσουμε Κληματόφυλλα και στην κατάψυξη. Τα ζεματούμε ελαφρά και στοιβαγμένα τα βάζουμε μαγειριές - μαγειριές σε νάυλον σακούλες ή τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
> Κληματόφυλλα στη σαλαμούρα
Διαλέγουμε φύλλα κατάλληλα για ντολμαδάκια. Στρώνουμε δέκα πέντε ως είκοσι, το ένα πάνω στο άλλο, στην παλάμη μας και τα στιβάζουμε μέσα σε πυδιακό ή γυάλα. Φτιάχνουμε μέτρια σαλαμούρα και γεμίζουμε μ’ αυτήν το δοχείο. Από πάνω, για να μην επιπλέουν, βάζουμε καλαμάκια σταυρωτά ή μια λεία καθαρή πέτρα ή ένα πιάτο. Σκεπάζουμε το δοχείο.
Κατά διαστήματα ανοίγουμε και βλέπουμε, αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγη σαλαμούρα. ΄Ετσι διατηρούνται αρκετό καιρό.
΄Οταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τα ξαλμυρίζουμε βάζοντας τα από το βράδυ σε κρύο νερό, ή, λίγο πριν τα τυλίξουμε, σε ζεστό νερό
*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία τον διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.