Πολυσήμαντη η Προσφορά του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος: Pierce-Deree-Alba»

Πολυσήμαντη η Προσφορά του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος: Pierce-Deree-Alba»

Πολυσήμαντη η Προσφορά του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος: Pierce-Deree-Alba»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 899 ΦΟΡΕΣ

140 χρόνια Εθνικής και Εκπαιδευτικής Προσφοράς, του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος: Pierce-Deree-Alba» συμπληρώθηκαν τον Μάρτιο, με εκδήλωση γεμάτη αναμνήσεις κι αισθήματα, στο μεγαλύτερο από τα τέσσερα αμφιθέατρά του, χωρητικότητας 850 ατόμων.

Το «Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Pierce-Deree-Alba» στην Αγία Παρασκευή, είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ, σήμερα φοιτούν σχεδόν 10.000 παιδιά και οι Απόφοιτοι ξεπερνούν τις 39.000. Στην εκδήλωση συμμετείχε καλεσμένη απόφοιτη και από τη Ρόδο. Οι Ροδίτες απόφοιτοι ξεπερνούν τους 80, αποδεικνύοντας την φιλομάθεια και προοδευτικότητα των Ροδιτών.

Το «Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Pierce (=Γυμνάσιο-Λύκειο)-Deree(=34 Πανεπιστημιακά Τμήματα) - Alba(=Μεταπτυχιακά Τμήματα)», ιδρύθηκε στην Σμύρνη το 1875 από την Αμερικανίδα Ιεραπόστολο Maria West, ο Διευθύνων την Αποστολή, υπήρξε ο Αιδεσιμότατος Marcellus Bowen και στελέχη, οι Dr. Minnie Mills, Miss Mc Callum που θέσπισαν την Ευαγγελική ρήση: «NON MINISTRARI SED MINISTRARE» (=Δεν γεννήθηκα για να με υπηρετούν, αλλά για να υπηρετήσω).

Η άμεση δραστηριοποίηση της Διευθύντριας Mc Callum κατά την «Μικρασιατική Καταστροφή» το 1922, έσωσε τις ζωές 1200 μαθητριών και γονιών, αλλά και πολιτών πολλών εθνικοτήτων, εφοδιάζοντάς τους με Αμερικανικά διαβατήρια και τους φυγάδευσε με Αμερικανικά πλοία στην Ελλάδα.

Η κατάθεση της Αμερικανίδας Καθηγήτριας και μετέπειτα Διευθύντριας του Κολλεγίου, Δρ Mills στην Συνδιάσκεψη της Γενεύης για τις βαρβαρότητες των ορδών του Μουσταφά Κεμάλ, για τις «δολοφονίες και εμπρησμούς έξω από την πύλη της Σχολής, τα σφαγιασθέντα, διαμελισμένα και κακοποιημένα πτώματα κοριτσιών και γυναικών στους φλεγόμενους δρόμους της Σμύρνης», ήταν εξαιρετικά σημαντική για την στήριξη των Ελληνικών μας θέσεων.

Στην Ελλάδα, στηρίχθηκαν οικονομικά από την Διοίκηση της Ιεραποστολής της Βοστόνης και ο Βενιζέλος, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εκπροσώπων του Κολλεγίου Δρ. James L. Barton και William Peet για την εγκατάσταση του Κολλεγίου, αρχικά στο Φάληρο, αργότερα στο Ελληνικό, ενώ σήμερα εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττική, στα πρωτοποριακά κτήρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, που σχεδίασε ο Δοξιάδης, με ιδιαίτερη μέριμνα για το κτήριο της βιβλιοθήκης με δυναμικότητα φιλοξενίας 250.000 τίτλων.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που ήρθαν από το Κολλέγιο της Σμύρνης και υπήρξαν στυλοβάτες του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» ήταν η Κοραλία Κροκοδείλου – μετέπειτα Κοσμήτωρ – η Σοφία Μιχαηλίδου που ανέλαβε την οικονομική διαχείριση, η Νοσοκόμα Αντωνιάδου, οι Εκπαιδευτικοί Ελευθερία Λογκινίδου και Αθανασιάδου, οι Αδελφές Νικολαϊδου κ.α.

Η αγάπη όλων για την Ελλάδα, αποδεικνύεται και από την εθελοντική συμμετοχή των Διδασκόντων τόσο στο Αλβανικό Μέτωπο, όσο στην υπηρεσία τους ως νοσηλευτές σε νοσοκομεία. Στο βιβλίο της Φιλολόγου Μεριά, υπάρχουν συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Μετά τον «Εμφύλιο» τα παιδιά του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, «υιοθέτησαν» καταστρεμένα χωριά της Βόρειας Ελλάδας και τα στήριξαν οικονομικά, ενώ ήρθαν σε επαφή και με Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, έστελναν ελληνικά εκπαιδευτικά βιβλία και αντάλλασσαν επισκέψεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αμερικανίδα Πρόεδρος Miss Nichol, την επόμενη ημέρα από την εκτέλεση των Ελληνο-Κυπρίων αγωνιστών Καραολή-Δημητρίου, σε γενική συνέλευση μίλησε για τη σημασία της θυσίας τους, χορήγησε δύο τιμητικές ετήσιες υποτροφίες στη μνήμη τους και κήρυξε την ημέρα «ημέρα πένθους».

Ανάμεσα στις εξέχουσες προσωπικότητες που δίδαξαν ήταν και οι γνωστοί Δωδεκανήσιοι: ο Γυμνασιάρχης Φιλόλογος/Παιδοψυχολόγος/Συγγραφέας/προσωπικός φίλος του Καβάφη Κώστας Φτυαράς με καταγωγή από το Καστελλόριζο, ο Θεολόγος/Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Μιχαήλ Χατζής από τη Χάλκη, ο Γυμνασιάρχης/Φιλόλογος/Συγγραφέας Μιχαήλ Μιχαηλίδης-Νουάρος και ο Καθηγητής/Παιδαγωγός Ανδρέας Μιχαηλίδης-Νουάρος από την Κάρπαθο. Και σήμερα όμως, ανάμεσα στα Διοικητικά στελέχη, εξέχουσες θέσεις κατέχουν Ρόδιοι, όπως η Μαρία-Ειρήνη Τριανταφύλλου. Ανάμεσα στους Ροδίτες Αποφοίτους που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητά και τον υψηλό επαγγελματισμό τους είναι: Ισμήνη Φώκιαλη, Αγγελική Σταματιάδου, Μιχάλης Νεσγός, Ρενάτα Καραγιάννη, Δέσποινα Αρχοντάκη, Αντώνης Ψυλλάκης, Ελένη Αδαμάκη, Αναστασία Ιωαννίδου, Ν. Πάππου, Διονύσης Χατζηγαβριήλ κ.α.

Η αφοσίωση των αποφοίτων στα Ελληνικά και Δημοκρατικά Ιδεώδη, υπογραμμίζεται και από το ενδιαφέρον τους για τα «κοινά», καθώς περισσότεροι από 70 απόφοιτοι σήμερα υπηρετούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο-σε όλο το φάσμα των Δημοκρατικών Κομμάτων- ενώ η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής ήταν η απόφοιτη του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-Pierce» Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ενώ πολλοί διαπρέπουν στο χώρο της Επιστήμης, της Τέχνη, της Τεχνολογίας, στελεχώνουν Πρεσβείες, Τράπεζες, Μεγάλες Επιχειρήσεις, που παίρνουν συνεντεύξεις από τελειόφοιτους πριν ακόμα αποφοιτήσουν από τους 34 Πανεπιστημιακούς Κλάδους του Deree, των οποίων τα πτυχία είναι διαπιστευμένα από το “NEASC”, δηλαδή ο οργανισμός που αναγνωρίζει το Harvard, Yale, MIT, Boston University και οι τίτλοι σπουδών του Deree, γίνονται δεκτοί από όλα τα Διεθνή Πανεπιστήμια.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των υποτροφιών που χορηγούνται. Η πλήρης Αυτοδιοίκησή της Σχολικής Κοινότητας από το 1945, και οι δεκάδες «Όμιλοι» προετοιμάζουν υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους πολίτες.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την «Ημέρα Μνήμης Αφιερωμένη στους Ιδρυτές», προλόγισε η Principal του Pierce Olga Julius, ενώ ο Πρόεδρος Dr David G.Horner, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της παρουσίας του Κολλεγίου σε παγκόσμια κλίμακα, στις επιτυχίες των Αποφοίτων και στα άμεσα μελλοντικά προγράμματα.

Η Dr S.Sue Horner School in Residence, αναφέρθηκε στην Ιστορία του Κολλεγίου, στους στόχους και τις δραστηριότητες της ιδρύτριας Maria West, τονίζοντας τα «αξιοθαύμαστα επιτεύγματά της» και την πολύπλευρη προσφορά της μέσα στα πλαίσια μιας πολύμορφης κοινωνίας που άλλαζε δραματικά.

Η γνωστή Ηθοποιός-Σκηνοθέτης-πολυγραφότατη Συγγραφέας-Επιχειρηματίας Μιμή Ντενίση, απόφοιτη του Pierce, όπως και η μητέρα της, ήταν η κύρια Ομιλήτρια που συγκίνησε η αντικειμενική Ιστορική της έρευνα, και η αναφορά της για τον πολλαπλό ρόλο του Κολλεγίου, κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Ορχήστρας του Ανδρέα Κατσιγιάννη, απέδισε συνθέσεις από το θαυμάσιο έργο της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη Αγαπημένη», και όπως δήλωσε: «…Μιμή μου, σε ευχαριστώ από καρδιάς…Κρατώ ως φυλαχτό τα λόγια σου ‘Σαν δεν θέλεις να πεθάνεις, να θυμάσαι, μην ξεχνάς’». Η Μαριτίνα Ντενίση μαθήτρια της Α5 Λυκείου του Pierce, ερμήνευσε με ευαισθησία το παραδοσιακό «Στ’ πα και στο ξαναλέω».

Οι Απόφοιτες του Pierce των ετών 1946, 1952, 1958, 1964 Μίνα Κατσαρέλη, Πόλυ Θεοφανίδου-Μηλιώρη, Μαίρη Καρανάσου, Σοφία Ζαραμπούκα, απάντησαν σε ερωτήσεις της President Julius, ενώ ο μαθητής Χάρης της Α8 του Pierce, ενθουσίασε και συγκίνησε με τον τρόπο που έκφρασε τις εντυπώσεις του και τα αισθήματά του για το Pierce.

Η Ευτυχία Γαννακάκου μαθήτρια της Γ7 Γυμνασίου του Pierce, με την Ορχήστρα του Ανδρέα Κατσιγιάννη, έψαλε τον Ύμνο του Pierce “Alma Mater”, ενώ όρθιοι όλοι, σιγοντάριζαν με δάκρυα στα μάτια. Ακολούθησε τελετή «Class Reunion» των ετών ’45, ΄46, ΄55.΄56, ΄65, ΄66 του Pierce, με κοπή γενέθλιας τούρτας από τον Πρόεδρο Δρ. David Horner και καλεσμένη απόφοιτη, και πλούσιος μπουφές στην Καφετέρια.

Δόθηκαν αναμνηστικά δώρα: Επετειακή έκδοση του περιοδική “Sunny Days” που εκδίδεται από το 1945, καρφίτσα με το έμβλημα του Pierce όπως και πορσελάνινες κούπες με το έμβλημα και την ένδειξη «140 χρόνια». Ανάμεσα στις γνωστές απόφοιτες του Pierce ήταν και η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, η οποία «ποιεί Ήθος», όπως και η Μιμή Ντενίση, οι οποίες τιμούν το «Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος», και την Τέχνη. Εντυπωσιακή και η παρουσία μαθητών του Pierce με τις επίσημες στολές, στην υποδοχή των προσερχομένων.

Το πνεύμα του Pierce, έκδηλο και στην συγκινητική επιστολή που έστειλαν στις καλεσμένες αποφοίτους, 8 μαθητές της Α Γυμνασίου-Pierce, oι: Σαράντος Μαρκάκος, Α. Κολοβέρος, Αναϊς Πιτσάκη, Μυρτώ Καλοφούτη, Σεργοπούλου, Λίλυ Καλαφάτη, Δήμητρα Βενιέρη και Κων. Λιανός, όπου αναφέρουν: «…θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την χαρά και τον ενθουσιασμό μας για την ευκαιρία που είχαμε να σας έχουμε κοντά μας τόσο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της ημέρας των Ιδρυτών του Σχολείου, όσο και κατά τη διάρκεια του reunion των τάξεών σας. Οι μαθητές που συμμετείχαμε, εντυπωσιαστήκαμε τόσο από την αγάπη σας για το σχολείο μας, όσο και από την χαρά, ενεργητικότητα και ζωντάνια όλων σας.

Οι συζητήσεις που είχαμε μαζί σας, οι μνήμες από τα μαθητικά σας χρόνια και από το σχολείο που μας συνδέουν όλους, θα παραμείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας και θα μας συντροφεύουν όταν θα έχουμε κι εμείς το reunion της δικής μας τάξης.» «Ως απόφοιτοι του σχολείου αποτελείτε το καλύτερο παράδειγμα της προσφοράς του Pierce στη ζωή μας.»

«Η εκδήλωση, μια παράδοση πολλών ετών για το σχολείο μας, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αποστολής μας να προσφέρουμε στην κοινωνία…», «…από τα έσοδα που είχαμε από το περσινό Open House καταφέραμε να δώσουμε την δυνατότητα σε 26 συμμαθητές μας να συνεχίσουνε τις σπουδές τους στο Pierce, καθώς και άλλους οικονομικά φιλανθρωπικούς φορείς και ενέργειες.»

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: «Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών»

Θάνος Ζέλκας: Αυτή η στάνη, αυτό το γάλα βγάζει

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα «έξυπνο» βιβλίο του Γ. Μανιάτη για ένα νέο μοντέλο Πράσινης Ανάπτυξης και Ενεργειακής Δημοκρατίας

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: Συλλογική μνήμη Ελλήνων και Αρμενίων

Γιάννης Παρασκευάς: Μια πρόταση για το σχολικό συγκρότημα της «Καπνοβιομηχανίας»

Φίλιππος Ζάχαρης: Η σκέψη είναι η ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: Η χαμένη άλγεβρα της ωφελιμότητας

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι