Οι συνταγές της Σαρακοστής

Οι συνταγές  της Σαρακοστής

Οι συνταγές της Σαρακοστής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1509 ΦΟΡΕΣ

Προτάσεις για νηστίσιμα φαγητά και γλυκά

Από τον Πυθαγόρα μέχρι τις θρησκείες που ακολούθησαν ως τις ημέρες μας, η σημασία της νηστείας για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ευρέως γνωστή.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι μία εξαιρετικά υγιεινή χορτοφαγική εκδοχή της παραδοσιακής ελληνικής δίαιτας, με κύριο χαρακτηριστικό την κατανάλωση χορταρικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, την αποφυγή των ζωικών πρωτεϊνών εν γένει και την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Πολλές φορές όσοι κάνουν νηστεία έχουν αντιληφθεί με λάθος τρόπο, τόσο τις θρησκευτικές επιταγές όσο και τις διατροφικές. Έτσι, υπερκαταναλώνουν τρόφιμα τα οποία είναι μεν νηστίσιμα αλλά περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες, πάρα πολύ νάτριο, πάρα πολλή ζάχαρη.

Η ταραμοσαλάτα π.χ. είναι νηστίσιμη αλλά σε μεγάλες ποσότητες συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, θα αυξήσει τα προβλήματα υπέρτασης και των καρδιοπαθών.

Αντίστοιχα, γλυκά της νηστείας όπως ο χαλβάς ή το παστέλι, όταν υπερκαταναλώνονται, λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και λιπαρών, επίσης θα συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, ή ακόμη και να απορρυθμίσουν άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με τις επιταγές της ορθόδοξης θρησκείας, αυτό που στερούμαστε είναι η ζωική πρωτεΐνη. Αυτή την έλλειψη σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να την καλύψουμε με φυτικές πρωτεΐνες και σωστούς συνδυασμούς.

Ο συνδυασμός των οσπρίων και του ρυζιού οδηγεί σε ένα πολύ καλό επίπεδο φυτικών πρωτεϊνών που πλησιάζουν τις ζωικές, θα δώσουν ποικιλία από αμινοξέα και ο οργανισμός δεν θα στερηθεί τα θρεπτικά συστατικά που έχει καθημερινά ανάγκη.

Οι ξηροί καρποί είναι επίσης ένα εξαιρετικό τρόφιμο που προσφέρει αντιοξειδωτικά, «καλά» λιπαρά, ενώ συμβάλλουν στο αίσθημα της πλήρωσης, δηλαδή κάνουν τον καταναλωτή που νηστεύει να χορταίνει επαρκώς.

Για το ασβέστιο, που συνδέεται συνήθως με τα γαλακτοκομικά, υπάρχει επίσης λύση, με την πρόσληψη σκούρων λαχανικών, αμυγδάλων. Ο οργανισμός έχει αποθέματα, θα πρέπει ωστόσο άτομα με οστεοπόρωση, οστεοπενία ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, να μην ξεκινούν νηστεία ή να ακολουθούν μία ηπιότερη εκδοχή την οποία θα συνδυάζουν με την κατανάλωση γαλακτοκομικών.
Υπάρχουν και ομάδες ανθρώπων που αντενδείκνυται να ακολουθούν την νηστεία, όπως οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς, άτομα με οστεοπόρωση ή οστεοπενία.

Επιμέλεια συνταγών: Χρ. Ελευθεριάδου

> ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
• 1 ποτήρι ελαιόλαδο
• 250-300 γραμ. πράσινες και μαυρες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε πολύ μικρά κομματάκια
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε στο μίξερ τον χυμό πορτοκαλιού και το λάδι και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτποντας λίγο λίγο το αλέυρι μας μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη μαλακιά και αφράτη.
Σε ένα άλλο μπόλ ανακατέυουμε τις ελιές μας με το κρεμμύδι , την ρίγανη και το πιπεράκι .
Πέρνουμε από την ζύμη κομματάκι σε μέγεθος ενός καρυδιού και τα ανοίγουμε σε στρογγυλά δισκάκια βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι από την γέμισή μας και το κλείνουμε σαν τυροπιτάκι.
Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.

> ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
• 10-12 μέτρια καλαμάρια
• 3/4 κούπας λάδι
• 1/2 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
• αλάτι, πιπέρι
• 1/2κούπα ρύζι καρολίνα
• 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
• 2 κουταλιές κέτσαπ
• 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
• μισή κούπα κρασί λευκό
• 3 κουταλιές χυμό λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας πολύ καλά.Τα κεφάλια ,τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια, τα ψιλοκόβουμε τα στραγγίζουμε .
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το λάδι μας και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα μέρη από τα καλαμάρια μας μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι μας, τον μαιντανό, την πιπεριά, το κετσαπ , το καγιέν.το πιπέρι μας και το αλάτι και ακατευουμε πολύ καλά .Δοκιμάζουμε το μίγμα μήπως θέλει περισσότερο αλάτι.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια μας με το μίγμα αφήνοντα αρκετό περιθώριο γιατί κατά το ψήσιμοτο ρυζι μας θα φουσκώσει αρκετά και κλείνουμε το άνοιγμα με μία οδοντογλυφίδα.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι το ένα πλάι στο άλλο.
Ανακατεύουμε το κρασί με το χυμό λεμονιού και τα ρίχνουμε πανω από τα καλαμάρια.
Ψήνουμε στου ς 180 βαθους για περίπου 1 ώρα.

> ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
• 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό), καθαρισμένο*, σε κομματάκια ή περασμένο στο multi
• 2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί, χωριάτικο, χωρίς την κόρα, τριμμένο
• 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί, ανακατεμένο με 2 κ.σ. ξίδι
• 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
• 1 κ.σ. ρίγανη
• λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• αλεύρι και καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνουμε για μισή ώρα το χταπόδι σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει.
Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και στο ξίδι.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Αν το μείγμα βγει αραιό, προσθέτουμε μερικές κουταλιές αλεύρι.
Βάζουμε το μείγμα μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και σερβίρουμε.
Καθάρισμα χταποδιού: Με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού, αφαιρούμε τα μάτια και το δόντι του χταποδιού.
Τips Το χταπόδι κόβεται πιο εύκολα αν το αφήσουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη.
Αντί για ωμό χταπόδι, μπορούμε να περάσουμε στο multi το ριγανάτο χταπόδι σαλάτα που μας περίσσεψε από την προηγουμένη.
Ιδανικός ουζομεζές, ταιριάζει με ταραμοσαλάτα αλλά και με σκορδαλιά.

> ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 1/2 πακέτο μανιτάρια ή δυο μεγάλες κονσέρβες
3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
ή 1/2 κούπα pummaro
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1-2 ξύλα κανέλλας
λάδι για το τηγάνισμα
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέττα
αλάτι και πιπέρι

Για την κρέμα
5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
3/4 φλυτζ. τσαγιού νιφάδες πατάτας
για πουρέ
1/2 φλυτζάνι λάδι
3/4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο άσπρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε κρύο νερό με άλάτι, για να φύγει η πικρίλα τους.
Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
Τις τηγανίζουμε σε λάδι ελαφρά και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε να στραγγίσουν.
Καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν το νερό τους και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλλας.
Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα.
Στρώνουμε τις μελιτζάνες και ύστερα τα μανιτάρια στο ταψί
Ετοιμάζουμε την κρέμα ώς εξής:
Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τις νιφάδες της πατάτας σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά και αφήνουμε το μίγμα να μείνει.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ξανθό χρώμα (5 λεπτά περίπου).
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μίγμα της πατάτας Ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβωλιάσει.
Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε στο φαγητό.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.

> ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ
ΥΛΙΚΑ

Για την γέμιση:
• 1/2 κιλό σπανάκι
• 1 ματσάκι άνηθο
• 3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 πράσο ψιλοκομμένο
• 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Για το φύλλο:
• 500 γρ. αλεύρι σκληρό
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
• 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
• λίγο αλάτι
- Θα χρειαστούμε και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το φύλλο μας είναι πολύ εύκολο να γίνει και χωρίς μίξερ ( με το χέρι). Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στην μέση ένα λακουβάκι.Σε αυτό ρίχνουμε το λάδι μας το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι και ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μας μέχρι να γίνει μία ελαστική ζύμη. Όταν το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο και καλοζυμωμένο το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση μας. Πλένουμε πολύ καλά και στραγγίζουμε το σπανάκι και το άνηθο. Σε ένα βαθύ σκεύος τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το πράσο μας μέχρι να μαλακώσουν .Συνεχίζουμε ρίχνοντας το σπανάκι, το άνηθο, ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Όταν πιει το νερό του , ρίχνουμε το αλατάκι και σβήνουμε την φωτιά.Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε λίγη από την γέμιση.Ισως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο αλάτι ακόμη.Όταν το μείγμα μας κρυώσει καλά το βάζουμε σε ένα τρυπητό για να φύγει όλο το λάδι του. Στην συνέχεια ανοίγουμε το φύλο μας όσο πιο λεπτό μπορούμε και το κόβουμε σε στρογγυλά δισκάκια . Σε κάθε δίσκο τοποθετούμε λίγο από τα χόρτα, διπλώνουμε πιέζοντας με ένα πιρούνι τις άκρες .Τηγανίζουμε τις χορτόπιτες σε καυτό λάδι και από τις δύο μεριές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

> ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό Σουπιές
1 κιλό Σπανάκι
1 φλιτζάνι λάδι
1 νεροπότηρο μαυροδάφνη (κρασί)
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τις σουπιές,αφαιρούμε το δέρμα τους και με προσοχή την φούσκα με το μελάνι τους . Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια τις σουπιές και το κεφάλι τους σε δύο μέρη.
Τις τοποθετούμε σε ένα τρυπητό και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Στην συνέχια καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε κομμάτια (να είναι μεγαλούτσικα).
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, στην συνέχια ρίχνουμε τιςς σουπιές και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.Μόλις οι σουπιές μας σωταριστούν ρίχνουμε το κρασί μας και στη συνέχεια, ρίχνουμε την ντομάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνοντας την φωτιά για περιπου δέκα λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, και εάν χρειαστεί μισό ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για ακόμη 30' περίπου.

> ΤΖΑΛΕΤΙΑ
(Είδος λουκουμά)

ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι καλαμποκίσιο
Νερό
Λάδι για τηγάνισμα
Ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό έτσι ώστε να γίνει ένα σφικτό κουρκούτι και το αφήνουμε μισή ώρα.
Το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Μετά το πασπαλίζουμε με ζάχαρη.


> ΣΚΟΡΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ
(Μία συνταγή της Σαντορίνης)

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό μακαρόνια
1 πιάτο ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
Ελαιόλαδο, 3-4 σκελίδες σκόρδο
Κανέλα, πιπέρι, ζάχαρη, αλάτι
Δύο πορτοκαλόφλουδες
Λίγο δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τα διατηρούμε ζεστά. Σε μία μικρή ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, τις πορτοκαλόφλουδες, το δεντρολίβανο και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και αλάτι. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας. Ρίχνουμε κανέλα και πιπέρι. Εντός ολίγου η σάλτσα είναι έτοιμη και περιχύνουμε με αυτήν τα μακαρόνια. Το τριμμένο τυρί είναι προαιρετικό.

> ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
200γρ. φυτίνη λιωμένη
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 μέτρια σελινόριζα ψιλοκομμένη
1 πράσο κομμένο σε φέτες
1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
6-8 στίγματα από κρόκο Κοζάνης
1 κύβος λαχανικών, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα με 2 1/2 λίτρα νερό βράζουμε το νερό και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και τα στίγματα του κρόκου Κοζάνης. 'Όταν δούμε ότι αρχίζει και "βάφει" το νερό, προσθέτουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 7 λεπτά. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Κρατάμε το νερό όπου έβρασαν.
Προσθέτουμε στις πατάτες όλα τα λαχανικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε μέχρι να καλυφθούν μέχρι τη μέση. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με λιωμένη φυτίνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 35 λεπτά.

> ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ

ΥΛΙΚΑ
1 μεσαίο λάχανο
1 κρεμμύδι
1-2 καρότα
περίπου 18 χούφτες ρύζι καρολίνα
αλάτι
πιπέρι
5 κουταλιές της σούπας λάδι
2 ντομάτες πολτοποιημένες
μισό ματσάκι δυόσμος
μισό ματσάκι μαϊντανός
3 λεμονάκια μικρά
1 πατάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χαράζουμε και κόβουμε ένα κονικό σημείο απο το κοτσάνι του λάχανου για να το ζεματίσουμε πιο εύκολα.
Ζεματάμε το λάχανο σε καυτό νερο βγάζοντας προσεκτικα τα φύλλα που μαλακώνουν ένα-ένα. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και το χυμό των δύο λεμονιών.
Τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και αφου απλώσουμε στην κατσαρόλα μας μια πατάτα που θα κόψουμε σε φέτες στον πάτο τοποθετούμε όμορφα διπλα δίπλα τους λαχανοντολμάδες. Αλατίζουμε και από πάνω μόλις τελειώσουμε το τύλιγμα και προσθέτουμε λίγο έξτρα λαδάκι εκτός από αυτό που γράφουμε και το χυμό ενός ακόμα λεμονιού. Προσθέτουμε νερό ίσα να τους σκεπάζει και βράζουμε για μία ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.

> ΣΥΜΙΑΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΧΝΗ

ΥΛΙΚΑ
Για 80-100 μικρά και λεπτά κουλουράκια:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
320ml χλιαρό νερό
2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγία
400γρ. φυτικό βούτυρο Φυτίνη
100γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
180γρ. κονιάκ
5 σταγόνες μαστιχέλαιο

Για το ζαχάρωμα:
2 πακέτα ζάχαρη άχνη
1 μπουκαλάκι διαλυμένο ανθόνερο ή
3 σταγόνες ανθέλαιο σε 1,5 λίτρο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Υπέροχα παραδοσιακά κουλουράκια, που τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές στη Σύμη την Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και περίπου 2 κούπες από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένας πηχτός πολτός.
Το σκεπάζουμε, με νάιλον σακούλα και πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του κέικ, το βούτυρο με τη ζάχαρη, περίπου για 15’-20’, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το βούτυρο. Κατόπιν προσθέτουμε το προζύμι, το κονιάκ και το μαστιχέλαιο.
Σβήνουμε το μίξερ και ανακατεύοντας το μίγμα με το χέρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Γίνεται μια μαλακιά και αφράτη ζύμη, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15’. Κατόπιν παίρνουμε λίγη ζύμη, σαν καρύδι, την πλάθουμε λεπτό κορδόνι και φτιάχνουμε στρογγυλά κουλουράκια.
Τα αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.
Γίνονται 5 ταψιά του φούρνου. Κάθε ταψί που ετοιμάζουμε το σκεπάζουμε με νάυλον και πετσέτα ή κουβέρτα. Τα αφήνουμε να ανέβουν, σε ζεστό μέρος, για τουλάχιστον για 3-4 ώρες. Αφού ανέβουν, τότε προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε (2 ταψιά κάθε φορά) στον αέρα στους 160°C, για περίπου 25’-30’, έως ότου ροδίσουν. Δεν τα αλείφουμε με αυγό.
Για το ζαχάρωμα:
Παίρνουμε 2 μπολ, στο ένα βάζουμε ανθόνερο και στο άλλο άχνη.
Βουτάμε μέσα στο ανθόνερο ένα ένα τα κουλουράκια, τα βγάζουμε αμέσως και τα πασπαλίζουμε σε κοσκινισμένη άχνη.
Αφού περάσει αρκετή ώρα και στεγνώσουν καλά πάνω σε σχάρα, τα ξαναπασπαλίζουμε και τα τοποθετοούμε σε αεροστεγές δοχείο, όπου διατηρούνται για πολύ καιρό.
Μπορούμε να τα φυλάξουμε και αζαχάρωτα και να τα ζαχαρώνουμε λίγα λίγα.

> ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
YΛΙΚΑ

500 γρ σπανάκι (προτιμάτε το τρυφερό),
4 φλιτζάνια κομμένες φράουλες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού ξίδι
1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
2 κουταλιές σουσάμι
1 κουταλιά παπαρουνόσπορο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και κόβουμε το σπανάκι μας σε ένα μεγάλο μπολ.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες μας σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε με το σπανάκι.
Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το λάδι, ξύδι, ζάχαρη, πάπρικα, σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
Ρίχνουμε την σάλτσα μας πάνω από το σπανάκι και ανακατέυουμε καλά.
Οπως προσέξατε η σαλάτα μας δεν έχει καθόλου αλάτι...


> ΦΑΒΑ

YΛΙΚΑ
300 gr. φάβα
2 κρεμμύδια ξερά
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστείτε
100 ml. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά
2 κουταλιές της σούπας ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε την φάβα προσεκτικά. Βάζουμε την φάβα σε ένα μπώλ και καλύπτουμε με χλιαρό νερό. Αφήνουμε την φάβα 2 ώρες να μουλιάσει.
Ξεπλένουμε την φάβα πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Βράζουμε την φάβα για 10 λεπτά σε αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε.
Στραγγίζουμε την φάβα. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα οποία έχουμε ψιλοκόψει., την φάβα και το θυμάρι.
Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.
Σιγοβράζουμε την φάβα για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Μόλις σωθούν τα υγρά και χυλώσει η φάβα, προσθέτουμε αλάτι. Αποσύρουμε από την φωτιά και πολτοποιούμε την φάβα, προσθέτουμε τα 100 ml. ελαιόλαδο σταδιακά και τέλος το ξύδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

> ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
• 650γρ. φύλλο κρούστας για πίτες
• 350γραμμάρια. ταχίνι
• 100 γραμμάρια. ζάχαρη
• 4 κ.σούπας μέλι
• 100γρ. καρύδια χοντροαλεσμένα
• 100γρ. σταφίδες
• Μισό φλιτζάνι του τσαγιού σησαμέλαιο για το αλειμα
• 1 κ.γλυκού κανέλα, ½ κ.γλυκού γαρίφαλο
• Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ το ταχίνι μαζί με το μέλι, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο σισαμέλαιο. Παίρνουμε ένα φύλλο, βάζουμε στην άκρη της μιας πλευράς του γέμιση και πασπαλίζουμε με καρύδια και σταφίδες. Τυλίγουμε σε ρολό χωρίς να τυλίγουμε σφιχτά γιατί θα φουσκώσει λίγο και η γέμιση. Κόβουμε στη μέση και τυλίγουμε σε δύο ρολά.
Στρώνουμε τα πιτάκια στο ταψί. Αλείφουμε με λίγο λάδι από πάνω τα ταχινοπιτάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου , μέχρι να ροδίσουν,περίπου για 30 λεπτά. Όταν κρυώσουν πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και σερβίρουμε.

> ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
• 1 1/2 φλυτζάνι λάδι
• 1 φλυτζάνι ζάχαρη
• 1 1/2 φλυτζάνι χυμός πορτοκαλιού
• 3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρικής
• ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• 1–1 1/2 κιλό αλεύρι
• σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.Τα ρίχνουμε στο μπολ με το λάδι μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού.Ζυμώνουμε να γίνει απαλή η ζύμη.
Πλάθουμε σε μπαστουνάκια και ό,τι σχήμα θέλουμε και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.Βάζουμε τα κουλουράκια σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές