Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 857 ΦΟΡΕΣ

Φασόλια πλακί

• 1/2 κιλά φασόλια γίγαντες

• 2 κρεμμύδια

• 1 ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο

• 3 φρέσκιες ντομάτες

• αλάτι και πιπέρι

Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδι τα φασόλια σε κρύο νερό. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό (ή τον άνηθο), ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Ρίχνουμε τα υλικά πάνω από τα φασόλια μαζί με ένα φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος νερό.

Δ ί π λ ε ς

Για τη ζύμη:

• 1 κιλό αλεύρι (μισό σιταρένιο, μισό άστπρο),

• 1/2 φλιτζάνι πορτοκαλόζουμο,

• ¾ φλιτζανιού λάδι,

• ελάχιστο αλάτι.

Για τη γέμιση:

• 1/2 κιλό αμύγδαλα και καρύδια μαζί,

• 1 μοσχοκάρυδο,

• κανέλλα, λίγο μαστίχι, λίγα μοστοκάρφια (γαρύφαλλα),

• 3-4 κουταλιές ζάχαρη,

• 1 φλυτζάνι σησάμι καβουρδισμένο.

Ετοιμάζουμε μια μέτρια ζύμη. Τη χωρίζουμε σε κομμάτια (μέγεθος πορτοκαλιού). Ανοίγουμε ένα - ένα κομμάτι σε φύλλο πάχους δίδραχμου, ρίχνοντας αλεύρι, για να μη κολλάει στο άνοιγμα. Κοπανίζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα μυρωδικά και το σησάμι και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Αλείφουμε το φύλλο με λάδι και ρίχνουμε γέμιση. Κόβουμε με μαχαίρι στη μέση το φύλλο. Διπλώνουμε 2 - 3 φορές κι απ' τις δυο

μεριές σε πλάτος 2 δάχτυλα περίπου. Τυλίγουμε, προσέχοντας να μη φύγει η γέμιση από μέσα, και στερεώνουμε την άκρη, πιέζοντας την με το χέρι μας. Πατούμε από πάνω με την παλάμη, για να πλατύνουμε τη δίπλα. Ψήνουμε σε κεραμίδα ή αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά κι απ' τις δυο μεριές με ελάχιστο λάδι. Ρίχνουμε από πάνω γέμιση. Αν θέλουμε, λιγοστεύουμε τη ζάχαρη και ρίχνουμε από πάνω μέλι. Οι δίπλες διατηρούνται πολύ καιρό, αν τις βάλουμε σε δοχείο πού κλείνει καλά.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές