Ένας Ροδίτης σεφ ετοιμάζεται για τη μεγάλη αναμέτρηση!

Ένας Ροδίτης σεφ ετοιμάζεται για τη μεγάλη αναμέτρηση!

Ένας Ροδίτης σεφ ετοιμάζεται για τη μεγάλη αναμέτρηση!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3329 ΦΟΡΕΣ

Μαζί του δύο ακόμη σεφ που σπούδασαν και εργάζονται στη Ρόδο

O διαγωνισμός S. Pellegrino Young Chef αποτελεί κάθε χρόνο γεγονός καθώς αναδεικνύει τους σεφ που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. Στους ημιτελικούς συμμετέχουν φέτος και τέσσερις Έλληνες που μιλούν στον Γαστρονόμο.

Πέρσι, στον εμβληματικό διαγωνισμό S. Pellegrino Young Chef κατέθεσαν τις προτάσεις τους 3.200 σεφ από όλο τον κόσμο, για να αναδειχθεί τελικά νικητής ο Mark Moriarty από την Ιρλανδία.

Κατά το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού σεφ έως 30 ετών υποβάλλουν τις προτάσεις τους και η επιτροπή προκρίνει 10 από αυτές για καθεμία από τις 20 γεωγραφικές περιοχές που έχουν οριστεί, βάσει πέντε παραμέτρων: των υλικών, της τεχικής, της μαγειρικής ευφυίας, του στησίματος και της ομορφιάς του πιάτου και, κυρίως, του μηνύματος που θέλει να επικοινωνήσει ο σεφ.

Έτσι, σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού τέσσερις από τους 10 σεφ που προκρίθηκαν στη γεωγραφική περιοχή των "Μεσογειακών χωρών" (Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Μάλτα και Κύπρος) είναι Έλληνες: ο Σταμάτης Μισομικές, ο Νίκος Μπίλλης, ο Στέλιος Αρακάς και ο Μιχάλης Μάρθας. Στις 31 Μαϊου θα κληθούν να μαγειρέψουν το πιάτο τους στο Τελ Αβίβ, ενώ όποιος προκριθεί από τους 10 διαγωνιζόμενους θα συμμετάσχει στον τελικό, στις 13 Οκτωβρίου στο Μιλάνο.

Σταμάτης Μισομικές- “Salas”

Who is who: Ο Σταμάτης Μισομικές, 26 ετών, κατάγεται από τη Ρόδο. Έχει κάνει stages σε μισελενάτα εστιατόρια (Moto*, Alinea***, Maaemo***, Ecco**). Εδώ και πέντε χρόνια δουλεύει με τον σεφ Γεώργιο Τρουμούχη και την ομάδα του πάνω στη ροδίτικη γαστρονομία, καταγράφοντας τις συνταγές του τόπου μέσω συνεντεύξεων με τους κατοίκους του νησιού- έρευνα που έγινε βιβλίο, "Μακριά Μυρωδιά", όπως ονομάζεται στη Ρόδο το κύμινο (εκδ. Κάπα). Με βάση το υλικό αυτό έχτισε το μενού του στο "Noble Gourmet Restaurant", στο ξενοδοχείο Elysium Spa & Resort της Ρόδου και εξέλιξε τις συνταγές με σύγχρονες τεχνικές.

Το πιάτο του διαγωνισμού: "Σαλάς συνοδευόμενος από ένα παραδοσιακό τσάι 19 μυρωδικών"

"Σαλάς" είναι ένα είδος σαλάτας που απαντάμε σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Στη δική μας εκδοχή επιλέξαμε για υλικά το σκουμπρί, τη μελιτζάνα, τη πιπεριά, καπνιστά λαχανικά και φραγκόσυκο. Ο Σαλάς συνοδεύεται από ενα τσάι 19 διαφορετικών μυρωδικών και μπαχαρικών που περιέχει το ροδίτικο ροφήματα "Χαιρεπαίδι".

Το "Χαιρεπαίδι" (κυριολεκτικά "η χαρά του παιδιού") είναι ένα ρόφημα που προσφερόταν στα χωριά της Ρόδου κατά την αναγγελία της γέννησης ένος νέου παιδιού, ενώ τα τελευταία χρόνια προσφέρεται τα Χριστούγεννα. Το υπέροχο αυτό μυρωδάτο και ευεργετικό τσάι αποτελεί παράδοση εδώ και 200 έτη στο νησί. Η συνταγή του παρέμενε μυστική, καταφέραμε όμως να την αποκωδικοποιήσουμε πρόσφατα. Ο "Σαλάς με το Χαιρεπαίδι" υλοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη εκδοχή βάσει σύγχρονων τεχνικών."

Chef που θαυμάζει στο εξωτερικό: Τον Homaro Cantu από το Moto*, "νιώθω τυχερός που πρόλαβα να συνεργαστώ μαζί του" δηλώνει ο Σταμάτης Μισομικές.

Νίκος Μπίλλης- "Nostimon Imar- Palamida, Raisin, Tsigareli"

Who is who: O Nίκος Μπίλλης, 29 ετών, γεννήθηκε στο Βελεστίνο και σπούδασε μαγειρική στη Ρόδο όπου και εργάστηκε αρχικά. Αργότερα δούλεψε με τον Στέφανο Κολυμάδη στο Water Restaurant του Sani Resort, κατόπιν εργάστηκε στην Ελβετία και έπειτα δούλεψε στην ομάδα του Νίκου Καραθάνου στo Ηytra και Γαλάζια Hytra. Έχει κάνει stages στα εστιατόρια Miramar**, Le Jardin Des Senses**, De Librije***, Noma** και αγαπά ιδιαίτερα τη προσέγγιση της Nordic Cuisine. Σήμερα, είναι chef στο Botrini's.

Το πιάτο του διαγωνισμού: "Νόστιμον Ήμαρ- Παλαμίδα, Σταφίδα, Τσιγαρέλι"

"Το "Νόστιμον Ήμαρ" είναι η "μέρα του γυρισμού", καθώς η λέξη "νόστιμος" έχει την ίδια ρίζα με το "νόστος" και το "νέομαι" (επιστρέφω). Για εμένα το πιάτο αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή στις παιδικές μου αναμνήσεις, στις ρίζες μου. Κάθε υλικό αποτελεί ένα είδος " "σταθμού" στο δικό μου ταξίδι. Το πιάτο χωρίζεται σε τρία στάδια: στον ζωμό- τσιγαρέλι, τη παλαμίδα με σταφίδα και αυγοτάραχο και το "σπινιάλο".

Στο δικό μου "τσιγαρέλι" χρησιμοποίησα 54 διαφορετικά υλικά συνολικά, ανάμεσά τους και αρκετό μάραθο. Στη παλαμίδα, το "κυρίως" πιάτο της πρότασης, το ψάρι, το οποίο μαρινάρισα σε πετιμέζι και ξίδι από λευκή σταφίδα συνδυάστηκε με μαύρη σταφίδα Κορίνθου αποξηραμένη στη σκιά και λούπινα που ξεπικρίζονται στη θάλασσα. Το τρίτο στάδιο, είναι ένα "σπινιάλο", με όστρακα μες στο νερό τους. Προσωπικά, αυτά τα τρία μικρά πιάτα που συνθέτουν τη πρότασή μου, μού θυμίζουν τον τόπο καταγωγής μου, τον Βόλο και τη κουλτούρα του μεζέ.

Chef που θαυμάζει στο εξωτερικό: Paco Perez, Fulvio Pierangelini, Enrico Crippa.

Στέλιος Αρακάς-«A storm is brewing»

Who is who: Ο Στέλιος Αρακάς, 28 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο. Ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα στον Γιώργο Βενιέρη, στο Electra Palace και αργότερα συμμετείχε στην ομάδα του Βενιέρη στο Deals στην Φιλοθέη. Εργάστηκε ως private chef σε σκάφη, στο εστιατόριο All Senses δίπλα στον διάστερο Ronnie Emborg, στο Funky Gourmet και στο Cookoovaya. Έχει κάνει stage στο Vendome ενώ πέρσι εργάστηκε στη Σαουδική Αραβία, για τον βασιλια Salman bin Abdulaziz Al Saud και εργάζεται ως sous chef στο Pausa. O σεφ αγαπά τα ελληνικά υλικά και τα superfoods όπως και τη fusion προσέγγιση, ενώ φιλοδοξεί να κάνει τη Σύρο γαστρονομικό προορισμό.

Το πιάτο του διαγωνισμού: "To ξέσπασμα της καταιγίδας"

"Το πιάτο αφορά τις παιδικές μου αναμνήσεις. Όπως τη μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού της γιαγιάς μου το πρωί και τη γεύση των λαχανικών στο νησί μου, τη Σύρο. Οι γιαγιάδες έβαζαν παλιά στο ψωμί πράσσο, κρεμμύδι και σκόρδο. Έκανα λοιπόν φαγκρί και κρουστά με στάχτη, τζατζίκι με λευκή σοκολάτα και αυγοτάραχο, και "ντόνατς" χαρουπιού με σαντιγί horseradish."

Chef που θαυμάζει στο εξωτερικό: Τους David Munoz, Ferran Adria και Heston Blumenthal, "τους οποίους θεωρώ πρωτοπόρους και αυθεντικά δημιουργικούς."

Μιχάλης Μάρθας- "Βeetroot & Salmon"

Who is who: Ο Μιχάλης Μάρθας, 29 ετών, κατάγεται από τη Κάλυμνο και σήμερα είναι Sous Chef στο Lindos Mare Hotel. Σπούδασε στη Ρόδο και έπειτα εργάστηκε σε ξενοδοχεία, για να συνεχίσει τη πορεία του σε εστιατόρια όπως τα Vardis, Funky Gourmet (**), Fat Duck (***), ενώ έκανε και stage στο Pure C (*).

Το πιάτο του διαγωνισμού: "Παντζάρι και σολομός" "Λατρεύω τη θάλασσα και όλα τα δώρα που μας προσφέρουν τα αλμυρά νερά της. Εξάλλου, μεγάλωσα δίπλα στη θάλασσα και μ' ανθρώπους που ξέρουν καλά τα μυστικά της. Ως υλικά με ενθουσιάζουν πολύ και οι ρίζες, τα χόρτα, οι ανθοί κ.ά. Μία από τις αδυναμίες μου λοιπόν είναι και το "κοκκινογούλι" που λέμε εμείς εδώ στο νησί, το παντζάρι. Ένα υλικό το οποίο μπορεί να δουλευτεί και να συνδυαστεί με πάρα πολλούς τρόπους. Έτσι, το παντζάρι γίνεται πρωταγωνιστεί στο πιάτο μου, σε έξι διαφορετικές υφές, και αγκαλιάζει τον σολομό."

Chef που θαυμάζει στο εξωτερικό: "Η αλήθεια είναι ότι διακρίνω και αγαπώ πάρα πολλούς! Θα ξεχώριζα ίσως τον Heston Blumenthal για την ευφυία του και το γεγονός πως χάρισε στη γαστρονομια θεατρικότητα. Άλλαξε τον τρόπο πως να βλεπουμε πλέον τη μαγειρική "δημιουργικότητα" και κατάφερε μέσα από ένα γεύμα να επηρεάσει όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις. Κορυφαίος σεφ είναι επίσης ο Massimo Bottura. Η μαγειρική του και ο τρόπος που την παρουσιάζει είναι μοναδική! Ο ίδιος είχε πει κάποτε: "Learn everything, forget everything", μια συμβουλή που έχω κρατήσει. Είναι αυθεντικός και οραματιστής, ένας καλλιτέχνης με αξιοθαύμαστη μαγειρική παιδεία."

*Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη ζώνη των "Μεσογειακών Χωρών" και οι προτάσεις τους:

-Gurkan Tumsek, Sous Chef, στο Ferahfeza Restaurant με το πιάτο «Compressed lamb with Freekeh Keşkek, smoked, salted, minted yoghurt, Aegean Greens »

-Hazal Yildirim, Sous Chef, στο Hudson Restaurant με το πιάτο «Scallop With Tarhana»

-Idan Peretz, Sous Chef, στο Popina Restaurant με το πιάτο «Smoking candy shop»

-Oren Ben Eliyahu Chef, στο Quattro Restaurant με το πιάτο «Offal of lamb»

-Shirel Berger, Chef στο Miss Kaplan Restaurant με το πιάτο «Sunchokes & kings»

-Tunahan Çalişkan, Chef στο Kayar Kardeşler Kasap & Steak House, με το πιάτο «Lamb trilogy»

Γράφει η Μελίνα Σιδηροπούλου στο gastronomos.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές